OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Spike NLOS: «Εξ’ αποστάσεως χρησιμοποίησε η Μοσάντ τα πυραυλικά συστήματα» λέει το Ιράν – Αποκαλυπτικά πλάνα [vids]

17/06/2025 - 12:25
Spike

Η Τεχεράνη στις φλόγες μετά από ισραηλινά πλήγματα / Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Share on FacebookShare on Twitter

Σοκ και δέος, είναι η φράση που χαρακτηρίζει απόλυτα την πρώτη ημέρα, Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025, της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης μεγάλης κλίμακας «Rising Lion» εναντίον του Ιράν , στην οποία ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη και χερσαίες δυνάμεις της Μοσάντ εξουδετέρωσαν το μεγαλύτερο τμήμα της ιρανικής αεράμυνας, με «κλειδί» τα πυραυλικά συστήματα Spike NLOS, όπως αποδεικνύουν νέα στοιχεία.

Στην πέμπτη ημέρα εχθροπραξιών ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ, με δεκάδες κορυφαίους Ιρανούς διοικητές και στρατιωτικούς αξιωματούχους νεκρούς, η Τεχεράνη φέρνει στην δημοσιότητα φωτογραφίες και αποκαλυπτικά πλάνα για την δράση των πρακτόρων της Μοσάντ μέσα στο ιρανικό έδαφος στην έναρξη της επιχείρησης «Rising Lion» για την καταστολή των ιρανικών συστημάτων αεράμυνας σε κομβικές και στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις.

Images of Mossad operatives in Iran conducting strikes overnight. Appear to possibly use Spike ATGMs to hit air defence assets. https://t.co/01v0na4rbx

— ELINT News (@ELINTNews) June 13, 2025

Όπως είχαμε αναφέρει και στο OnAlert.gr, το σχέδιο τριών σταδίων της Μοσάντ είχε ως αποτέλεσμα να εξουδετερωθούν τα εχθρικά πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας, αναπτύσσοντας τα περίφημα κατευθυνόμενα βλήματα Spike, με τους Ιρανούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι μερικά από αυτά χρησιμοποιήθηκαν εξ’ αποστάσεως, μια εξέλιξη που συνεπάγεται αφενός τεράστιο «άλμα» στις επιχειρησιακές δυνατότητες των ισραηλινών δυνάμεων και αφετέρου μια τεχνογνωσία που μπορούν να αποκτήσουν και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όταν παραλάβουν τους Spike.

WILD 🔴🔴

Iranian state TV: An Israeli three-story drone manufacturing workshop has been discovered in Tehran.

WHAATT?? pic.twitter.com/ZD1qPjJO1r

— Open Source Intel (@Osint613) June 15, 2025

«Οι ιρανικές δυνάμεις πληροφοριών ανακάλυψαν ειδικά διαμορφωμένους εκτοξευτές πυραύλων τύπου Spike, για την καταστολή της ιρανικής αεράμυνας, εξοπλισμένους με συστήματα αυτόματης ενεργοποίησης μέσω διαδικτύου και με συστήματα τηλεχειρισμού», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Press TV, ενώ το ιρανικό μέσο ενημέρωσης Fars δημοσίευσε εικόνες από τα εξαρτήματα των πυραυλικών συστημάτων Spike που άφησαν πίσω οι πράκτορες της Μοσάντ.

Στα σχετικά πλάνα φαίνεται διάφοροι εξοπλισμοί, όπως εκτοξευτές, συστήματα επικοινωνίας, συστήματα ηλεκτρο-οπτικής / υπέρυθρης (EO/IR) απεικόνισης για την στοχοποίηση των ιρανικών συστημάτων εκτόξευσης, εξαρτήματα από πυργίσκους και από υπολογιστή που χρησιμοποιήθηκαν για να λειτουργήσουν οι Spike εξ’ αποστάσεως, όπως τονίζουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχους.

Στο σημείο αυτό, αναλυτές εκτιμούν ότι ειδικά οι Spike NLOS θα ήταν το ιδανικό όπλο για μια τέτοια αποστολή χάρη στην λειτουργία «fire and forget» αλλά και με το σύστημα ελέγχου «man-in-the-loop». Αυτό επιτρέπει στον χρήστη  να «καθοδηγεί» τον πύραυλο, ενώ παράλληλα λαμβάνει βίντεο σε πραγματικό χρόνο, για να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις, όπως για παράδειγμα να ματαιώσει το πλήγμα, ενώ ο πύραυλος κατευθύνεται προς τον στόχο.

Με αυτόν τον τρόπο, οι πράκτορες της Μοσάντ είχαν πλήρη επίγνωση του πεδίου επιχειρήσεων ακόμα και αν δεν υπήρχε GPS λόγω των ιρανικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Security forces located a clandestine drone-manufacturing site in Shahr-e Rey, south of Tehran.
The three floors building, was used by Israeli agents to assemble and store UAVs intended for terrorists operations.
Officials also found homemade bombs and over 200 kg of explosives. pic.twitter.com/wrZz1vc12x

— Tasnim News Agency (@Tasnimnews_EN) June 15, 2025

Εκτός από τα εξαρτήματα των πυραυλικών συστημάτων Spike, οι Ιρανοί αξιωματούχοι λένε ότι ανακάλυψαν βάση για την κατασκευή drones κοντά στην Τεχεράνη: ««Το τριώροφο κτίριο χρησιμοποιούνταν από Ισραηλινούς πράκτορες για τη συναρμολόγηση και αποθήκευση UAV που προορίζονταν για τρομοκρατικές επιχειρήσεις, ενώ εντοπίστηκαν αυτοσχέδιες βόμβες και πάνω από 200 κιλά εκρηκτικών».

Με πληροφορίες από: TWZ

Tags: RISING LIONSPIKE NLOSΙΡΑΝΙΣΡΑΗΛ

Related Posts

ΜΕΚΟ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ: Στην τελική ευθεία οι 3 κύριες συμβάσεις – «Τρέχουν» επικοινωνίες, νέο sonar και πυροβόλα Mk45-Sovraponte

15/12/2025 - 07:02
Viper
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-16 Block 50: Έγκριση από τη Βουλή και αγώνας δρόμου για να «κουμπώσει» το πρόγραμμα στην αναβάθμιση των Viper

14/12/2025 - 07:50
F-35: Την πώληση 48 stealth μαχητικών αεροσκαφών στην Σαουδική Αραβία εξετάζουν οι ΗΠΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-35 στην Τουρκία: Το Ισραήλ ανησυχεί – Κινήσεις παρασκηνίου του Νετανιάχου που δεν θέλει να συγκρουστεί με τον Τραμπ

13/12/2025 - 12:13

Διαβάστε Επίσης

ΕΕ: «Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας – Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στο Ντονμπάς»

Ρωσία: «Καταρρίφθηκαν 130 ουκρανικά drones εκ των οποίων 15 είχαν στόχο τη Μόσχα»

Ιράν: «Θα συνεχίσουμε να υποστήριζουμε τη Χεζμπολάχ» – Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Λίβανο για τον αφοπλισμό της

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: «Έρχονται πιο αυστηροί νόμοι για τα όπλα» είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Κολομβία: Εντολή του προέδρου Πέτρο στον στρατό να επιτεθεί κατά των ανταρτών του ELN

Ισραήλ: Ο στρατός σκότωσε δύο μαχητές και ένα διοικητικό στέλεχος τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Χιλή: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο υπερσυντηρητικός Καστ – Οπαδοί πανηγύριζαν με εικόνες του Πινοσέτ

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ: Στην τελική ευθεία οι 3 κύριες συμβάσεις – «Τρέχουν» επικοινωνίες, νέο sonar και πυροβόλα Mk45-Sovraponte

Top News

Νεκρός ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του, Μισέλ - Δολοφονήθηκαν από τον γιο τους

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι 21 Δεκεμβρίου η καταβολή του - Online υπολογισμός

Συνταγή για σούπα κάστανο βελουτέ

Καιρός - Μαρουσάκης: Βροχές και χιόνια φέρνουν απανωτές κακοκαιρίες τις μέρες των Χριστουγέννων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert