OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Οτσαλάν: «Έληξε ο ένοπλος αγώνας του PKK» – Πρώτη δημόσια εμφάνιση από το 1999 [vid]

09/07/2025 - 11:49
PKK

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν με έξι ακόμα μέλη του PKK / Mezopotamya News Agency / Handout via REUTERS

Share on FacebookShare on Twitter

Ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, κάλεσε για άλλη μια φορά την οργάνωση να καταθέσει τα όπλα.

Πρόκειται για την πρώτο μήνυμα του Οτσαλάν που ο ίδιος εμφανίζεται μπροστά στην κάμερα και ακούγεται η φωνή του στα 26 χρόνια που βρίσκεται φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί της Προποντίδας. Στο βίντεο εμφανίζονται και τα έξι μέλη του ΡΚΚ που κρατούνται επίσης στην ίδια φυλακή.

Στο μήνυμά του ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι πιστεύει «στη δύναμη της πολιτικής και της κοινωνικής ειρήνης, όχι των όπλων» και καλεί τα μέλη του ΡΚΚ να εφαρμόσουν αυτήν την αρχή στην πράξη. «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή επιβεβαιώνουν σαφώς τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα αυτού του ιστορικού βήματος που έχουμε κάνει», συμπληρώνει.

BREAKING — PKK’s imprisoned leader Abdullah Ocalan is heard for the first time in decades.

He calls PKK to formally disarm itself, says Kurdish identity is recognised by Turkey and therefore no armed struggle is needed
pic.twitter.com/Anw0Zxs3Ky

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) July 9, 2025

Σε άλλο σημείο του μηνύματός του επισημαίνει ότι «η επίτευξη του στόχου της ειρήνης και μιας δημοκρατικής κοινωνίας είναι δυνατή μόνο μέσω μιας θετικής συμπεριληπτικής προοπτικής, με όλους να κάνουν το καθήκον τους».

Τονίζει επίσης ότι «το PKK έχει εγκαταλείψει τον στόχο του του έθνους-κράτους και, εγκαταλείποντας αυτόν τον θεμελιώδη στόχο, έχει εγκαταλείψει και τη θεμελιώδη πολεμική του στρατηγική και έχει πάψει να υφίσταται».

Ο Οτσαλάν επισημαίνει ότι όλες οι πρόσφατες εξελίξεις για την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος είναι αποτέλεσμα των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στο Ιμραλί, υποστηρίζοντας ότι «δόθηκε η μέγιστη προσοχή ώστε οι συνομιλίες να διεξαχθούν με βάση την ελεύθερη βούληση».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απελευθέρωσης ή μη του ιδίου δηλώνει: «Εγώ ποτέ δεν αντιμετώπισα την προσωπική ελευθερία μου ως ατομικό ζήτημα. Σε φιλοσοφική βάση, η ατομική ελευθερία δεν μπορεί να απομονωθεί από την κοινωνία. Η κοινωνία μπορεί να είναι ελεύθερη στο βαθμό που τα άτομα γίνονται ελεύθερα και το άτομο μπορεί να είναι ελεύθερο στο βαθμό που η κοινωνία γίνεται ελεύθερη. Φυσικά, αυτή η τάση θα τηρηθεί».

«Αυτό που έχει γίνει είναι η εθελοντική μετάβαση από το στάδιο του ένοπλου αγώνα στο στάδιο της δημοκρατικής πολιτικής και του δικαίου. Αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί απώλεια, αλλά ιστορική επιτυχία. Οι λεπτομέρειες σχετικά με την κατάθεση των όπλων θα καθοριστούν και θα εφαρμοστούν γρήγορα», τονίζει ο ηγέτης του ΡΚΚ και σημειώνει ότι η δημιουργία του μηχανισμού για την κατάθεση των όπλων θα προωθήσει τη διαδικασία.

Επισημαίνει επίσης τη σημασία της κοινοβουλευτικής επιτροπή που θα προωθήσει σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις στην Εθνοσυνέλευση προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κουρδικού τονίζοντας: «Γνωρίζω ότι τα βήματα που έχουν γίνει δεν θα πάνε χαμένα. Βλέπω την ειλικρίνεια και έχω εμπιστοσύνη».

Τα μέλη του PKK αναμένεται να αρχίσουν να καταθέτουν τα όπλα τους στην πόλη Σουλεϊμανίγια του Βόρειου Ιράκ το διάστημα 10-12 Ιουλίου 2025, με πιθανότερη ημερομηνία την Παρασκευή 11 Ιουλίου. Τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου κάνουν λόγο για μία συμβολική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Βόρειο Ιράκ και κατά την οποία μία ομάδα περίπου πενήντα μελών του ΡΚΚ θα παραδώσει τον οπλισμό της, αλλά θα παραμείνει προς το παρόν στο Ιράκ και οι ίδιοι θα διακόψουν κάθε δράση ως μέλη του ΡΚΚ.

Το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν τον περασμένο Μάιο είχε αποφασίσει την αυτοδιάλυση της οργάνωσης και τον τερματισμό της ένοπλης δράσης του, ευθυγραμμιζόμενο με την έκκληση του φυλακισμένου ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τη φυλακή στο νησί Ιμραλί είχε απευθύνει έκκληση στις 27 Φεβρουαρίου 2025, για διάλυση του ΡΚΚ και αφοπλισμό του, ανταποκρινόμενος στη σχετική πρόταση του κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ερντογάν, ακραίου εθνικιστή Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: PKKΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΟΤΣΑΛΑΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ερντογάν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

24/03/2026 - 21:57
Κωνσταντινούπολη
ΤΟΥΡΚΙΑ

Συναγερμός στην Κωνσταντινούπολη από την κατάρρευση δύο κτιρίων – Αναφορές για τραυματίες και εγκλωβισμένους [vids]

22/03/2026 - 12:02
Ιντσιρλίκ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Ήχησαν και πάλι οι σειρήνες στην βάση του Ιντσιρλίκ – Άγνωστο αν ανιχνεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος [vid]

20/03/2026 - 15:46

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: Το σχέδιο 15 σημείων των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου – Τι προβλέπει για Στενά του Ορμούζ και πυρηνικά όπλα

Ρούμπιο για 25η Μαρτίου: Επιδιώκουμε εμβάθυνση σχέσεων με την Ελλάδα για την κοινή ευημερία των λαών μας

Συντριβή C-130 στην Κολομβία: Στους 69 οι νεκροί – Αποκλείστηκε το σενάριο κατάρριψης από αντάρτες

Ιράν: Στην πυρηνική εγκατάσταση Μπουσέρ επιτέθηκαν ΗΠΑ και Ισραήλ – Αυτοσυγκράτηση, ζήτησε ο ΔΟΑΕ

Τραμπ για 25η Μαρτίου: Ελλάδα και ΗΠΑ είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένοι από την ιστορία, δοκιμασμένοι μέσα από αγώνες

Λίβανος: Νέοι φονικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ – Τουλάχιστον 9 νεκροί

F-35: Χωρίς ραντάρ θα παραδίδονται από το φθινόπωρο τα stealth μαχητικά στις ΗΠΑ – Το πρόβλημα με το APG-85

Ώρα υπογραφών για τους PULS: Σε 18 μήνες τα ισραηλινά συστήματα στην Ελλάδα

Top News

Λευτέρης Σουλτάτος για Βάσω Λασκαράκη: Θα ήθελα να την έχω φίλη αλλά εκείνο το βράδυ με κοιτούσε κάπως περίεργα

25η Μαρτίου: Η έπαρση της ελληνικής σημαίας και τα τανκς στη Φιλελλήνων πριν την εθνική παρέλαση

Λευτέρης Πανταζής για Κόνι Μεταξά: Τα ξαναβρήκαμε μετά από ένα διάστημα που οι σχέσεις μας ήταν δύσκολες

Ο Πασχάλης για το «στιγμιαίο λάθος» και το σχόλιο του Νίκου Συρίγου: Έχει παρατραβήξει το πράγμα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert