OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ποια είναι τα στρατόπεδα στην Κρήτη που προορίζονται για Κλειστά Κέντρα Κράτησης Μεταναστών – Τα 3 πληρούν τις προϋποθέσεις

15/07/2025 - 20:24
στρατόπεδα - Κρήτη

Το εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο Ζωγραφάκη στην Κρήτη / Screengrab από βίντεο του ΚΡΗΤΗ TV

Share on FacebookShare on Twitter

*του Κώστα Σαρικά

Τρία εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα στην Κρήτη έχουν επιλεγεί και προταθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις στο υπουργείο Μετανάστευσης, προκειμένου να μετατραπούν σε κλειστά Κέντρα Κράτησης μεταναστών, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr τα αρμόδια Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών του ΓΕΕΘΑ, επιθεώρησαν το προηγούμενο διάστημα συνολικά 8 εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική επιλογή των στρατοπέδων, τα οποία πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Πρώτη επιλογή αποτελεί το στρατόπεδο «Ζωγραφάκη» στο Καστέλι Ηρακλείου, το οποίο βρίσκεται κοντά στην 133 Σμηναρχία Μάχης. Το στρατόπεδο έχει έκταση 13 στρέμματα και σύμφωνα με τη μελέτη των ειδικών μπορεί να φιλοξενήσει έως και 800 μετανάστες. Πηγές του OnAlert.gr ανέφεραν ότι η κυβέρνηση φέρεται να έχει, εκτός απροόπτου, καταλήξει στη συγκεκριμένη επιλογή.

Εικόνα από το στρατόπεδο «Ζωγραφάκη».

Το αμέσως επόμενο στρατόπεδο, το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις για να μετατραπεί σε Κλειστό Κέντρο Κράτησης, είναι το στρατόπεδο «Ορφανουδάκη» στο νομό Ρεθύμνου, κοντά στον οικισμό Ορμενοί σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα του νομού. Έχει επίσης έκταση 13 στρέμματα με την ανάλογη δυνατότητα φιλοξενίας 800 μεταναστών, όπως και το στρατόπεδο «Ζωγραφάκη». Αποτελεί την αμέσως επόμενη επιλογή ή το δεύτερο Κλειστό Κέντρο Κράτησης, αν τελικά η κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης επιλέξουν να κατασκευάσουν δύο Κέντρα Κράτησης στην Κρήτη.

Το τρίτο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο που εξετάστηκε και αποτελεί εναλλακτική λύση, χωρίς όμως να συγκεντρώνει με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότητες επιλογής, είναι το στρατόπεδο «Μπετεινάκη» στο νομό Ηρακλείου στην περιοχή του Καρτερού. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο με έκταση 216 στρέμματα.

Η τελική επιλογή αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης, η οποία δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην κατασκευή Κλειστού Κέντρου στην Κρήτη. Όπως τόνισε άλλωστε και ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης, η Μόνιμη Δομή μεταναστών θα προχωρήσει κανονικά παρά τις αντιδράσεις των τοπικών παραγόντων.

Το εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο Ζωγραφάκη στην Κρήτη / Screengrab από βίντεο του ΚΡΗΤΗ TV

Η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στο μεταναστευτικό

Η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση του μεταναστευτικού δεν είναι κάτι νέο. Ήδη από την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το 2015-2016, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας είχε τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, κυρίως μέσω της ΜΟΜΚΑ (Μονάδας Μελετών και Κατασκευών) και των Μηχανικών του Στρατού Ξηράς.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν τότε την ταχεία διαμόρφωση και κατασκευή δομών φιλοξενίας, επιτυγχάνοντας μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα τη δημιουργία 35 δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων σε ολόκληρη τη χώρα. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται κέντρα όπως η Μαλακάσα, το Σχιστό, η Ριτσώνα, τα Διαβατά, τα Γιαννιτσά, καθώς και πολλές μικρότερες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τα στρατιωτικά συνεργεία αξιοποίησαν την τεχνογνωσία τους στις ταχείες κατασκευές, χρησιμοποιώντας προκατασκευασμένα υλικά, σκηνές, οικίσκους, ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και περίφραξη, ώστε οι χώροι να είναι λειτουργικοί και ασφαλείς μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Παράλληλα, οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν ενεργό ρόλο και στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και εξοπλισμού, ενώ η Πολεμική Αεροπορία με C-130 και η Αεροπορία Στρατού με ελικόπτερα συνέδραμαν στη διακίνηση υλικών πρώτης ανάγκης και προσωπικού του υπουργείου Μετανάστευσης, όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο.

Η ανάθεση στις Ένοπλες Δυνάμεις της επιλογής των καταλληλότερων στρατοπέδων στην Κρήτη εντάσσεται στη μακρόχρονη πρακτική αξιοποίησης στρατιωτικών εκτάσεων για την ταχύτερη δημιουργία δομών, καθώς διαθέτουν ήδη βασικές υποδομές, περίφραξη, πρόσβαση και χώρους στάθμευσης. Παράλληλα, η εμπλοκή του στρατού θεωρείται ότι μειώνει τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και αυξάνει την επιχειρησιακή ετοιμότητα για την υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων στο μεταναστευτικό.

Tags: ΚΡΗΤΗΛΙΒΥΗΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Related Posts

Air to Ground
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Air to Ground Course: Πολεμικά σενάρια υψηλής δυσκολίας στο δόγμα αποτροπής του ΑΤΑ

16/12/2025 - 05:11
Αρχηγός ΓΕΑ
ΓΕΑ

Ο Αρχηγός ΓΕΑ επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι [pics]

15/12/2025 - 19:37
SAFE
ΥΕΘΑ

SAFE: «Ανακριβές ότι πήραμε πίσω την πρόταση μας», λέει ο Δένδιας – «Τίποτα δεν έχει λήξει»

15/12/2025 - 17:18

Διαβάστε Επίσης

Η Ιταλία σχεδιάζει επένδυση 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ σε φρεγάτες – Στο πακέτο ο εκσυγχρονισμός των FREMM

Μόσχα: Μυστηριώδης θάνατος αντιπροσώπου σερβικής εταιρίας εμπορίας όπλων

Τουρκικά ATR-72 και UAV έκαναν τρεις παραβάσεις του FIR Αθηνών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο

Οκτώ ευρωπαϊκές χώρες προειδοποιούν: Η Ρωσία είναι η κύρια απειλή για την ειρήνη στον Ευρωατλαντικό χώρο

Η Ρωσία διαψεύδει ότι ουκρανικό υποθαλάσσιο drone έπληξε ρωσικο υποβρύχιο στο Νοβοροσίσκ [vid]

EFA GROUP: Νέοι επενδυτές, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και δημιουργία Τεχνολογικών Clusters που αναδιαμορφώνουν το μέλλον της άμυνας

Ζελένσκι: Η Ουκρανία αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις, τα δεσμευμένα ρωσικά assets είναι καίριας σημασίας

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο σχεδιάζει βαθιά αναδιάρθρωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων – Μειώνονται οι στρατηγοί και η σημασία της Ευρώπης

Top News

Θεσσαλονίκη: Πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό και έξι λεωφορειακών γραμμών στις 20 και 27 Δεκεμβρίου

Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο δικηγόρος του κατέθεσε έγγραφα που φέρεται να αποδεικνύουν ότι δεν οδηγούσε εκείνος την Lotus στην Αττική οδό

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πως να αλλάξετε πάροχο - Η διαδικασία μέσω gov.gr

Μαρία Καρυστιανού για το νέο κόμμα: «Δεν θα αυτοπροταθώ ως ηγέτης - Μόνο του θα υποδείξει ποιον θέλει αρχηγό»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert