OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Το Ισραήλ δεν έχει απαντήσει ακόμη στην τελευταία ειρηνευτική πρόταση – Το σχέδιο κατάληψης της Πόλης της Γάζας

19/08/2025 - 21:34
Ισραήλ - Γάζα

REUTERS/Amir Cohen

Share on FacebookShare on Twitter

Το Ισραήλ εξακολουθεί να απαιτεί την απελευθέρωση «όλων των ομήρων» που κρατούνται στη Γάζα, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κυβερνητική πηγή, σχολιάζοντας τη νέα πρόταση των μεσολαβητών για την εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα, η οποία προβλέπει την επιστροφή των ανθρώπων αυτών σε δύο φάσεις.

Έπειτα από 22 μήνες πολέμου, η Χαμάς ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι αποδέχτηκε την πρόταση για εκεχειρία 60 ημερών που θα συνοδεύεται από την απελευθέρωση των ομήρων σε δύο φάσεις.

Το Ισραήλ «δεν άλλαξε» πολιτική και συνεχίζει «να απαιτεί την απελευθέρωση» όλων των ομήρων «σύμφωνα με τις αρχές που όρισε το υπουργικό συμβούλιο για τον τερματισμό του πολέμου» ανέφερε αυτή η κυβερνητική πηγή. «Βρισκόμαστε στην τελική, αποφασιστική φάση εναντίον της Χαμάς και δεν θα αφήσουμε κανέναν όμηρο πίσω» πρόσθεσε η πηγή.

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη απαντήσει επισήμως στην πρόταση που υπέβαλαν οι μεσολαβήτριες χώρες – Αίγυπτος, Κατάρ και ΗΠΑ.

Χαιρετίζοντας την «πολύ θετική» απάντηση της Χαμάς, το Κατάρ υπογράμμισε νωρίτερα ότι η πρόταση επαναλαμβάνει «σχεδόν ακέραιο» το αμερικανικό σχέδιο που είχε γίνει δεκτό προηγουμένως από το Ισραήλ. Βασίζεται σε ένα προηγούμενο σχέδιο του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου Στιβ Γουίτκοφ το οποίο προέβλεπε την απελευθέρωση δέκα ζωντανών ομήρων και την παράδοση 18 σορών, σε αντάλλαγμα για μια κατάπαυση του πυρός επί 60 ημέρες και την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, μετέδωσε το δημόσιο ραδιόφωνο Kan.

«Η Χαμάς και οι (άλλες) φράξιες ελπίζουν (…) ότι ο Νετανιάχου δεν θα θέσει εμπόδια» στην εφαρμογή της συμφωνίας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος του Πολιτικού Γραφείου της παλαιστινιακής οργάνωσης, ο Ιζάτ αλ Ρισκ.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ είπε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον συζητά την πρόταση. «Δεν νομίζω ότι είναι σύμπτωση που η Χαμάς δέχτηκε την πρόταση αυτή αφού ο πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) έκανε μια πολύ αυστηρή ανάρτηση για τον πόλεμο αυτόν στο Truth Social χθες» είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων η Λέβιτ.

Ακροδεξιοί Ισραηλινοί υπουργοί, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν Γκβιρ, προειδοποιούν πάντως τον Νετανιάχου «να μην υποχωρήσει» θεωρώντας ότι «δεν έχει εντολή να συνάψει μια μερική συμφωνία».

Παρά τις προσπάθειες των μεσολαβητών, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος ξεκίνησε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Από τους 251 ομήρους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, οι 49 παραμένουν ακόμη στη Γάζα αλλά οι 27 από αυτούς πιστεύεται ότι είναι νεκροί.

Συνεχίζονται τα πλήγματα στη Γάζα

Σήμερα, η Πολιτική Άμυνα της Γάζας ανέφερε ότι τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον θύλακα, κυρίως στα ισραηλινά πλήγματα στις συνοικίες Ζεϊτούν και Αλ Σάμπρα, στην πόλη της Γάζας. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι μια φάλαγγα τεθωρακισμένων έχει πάρει θέσεις στα όρια αυτού του τομέα.

«Οι εκρήξεις δεν σταματούν στην Αλ Σάμπρα. Μας πυροβολούν τα άρματα και το πυροβολικό, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», είπε ένας κάτοικος, ο Χουσέιν αλ Νταΐρι.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε από την πλευρά του ότι οι δυνάμεις του επιχειρούν με στόχο να διαλύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς. Ένας εκπρόσωπός του είπε ότι ο στρατός «σέβεται το διεθνές δίκαιο και λαμβάνει εύλογα προληπτικά μέτρα για να περιοριστεί η ζημία στους αμάχους».

Ο ίδιος διευκρίνισε στη συνέχεια ότι ένα πλήγμα στο Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του θύλακα, είχε ως στόχο έναν μαχητή της Χαμάς.

Ο ισραηλινός ιστότοπος Walla, που επικαλείται έναν ειδικό σε στρατιωτικά θέματα, εξήγησε ότι η Ταξιαρχία 99 βρίσκεται πολύ κοντά στην κατάληξη της συνοικίας Ζεϊτούν και ότι ο επόμενος στόχος θα είναι η συνοικία Σάμπρα.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τα δύο εκατομμύρια των Παλαιστινίων που ζουν στην πολιορκημένη Γάζα κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν. Το Ισραήλ απορρίπτει την κατηγορία της σκόπιμης λιμοκτονίας και υποστηρίζει ότι επιτρέπει την είσοδο περισσότερης βοήθειας στον θύλακα, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο ΟΗΕ ανέφερε πάντως σήμερα ότι δεν του δόθηκε έγκριση να παραδώσει σκηνές στους κατοίκους, μολονότι το ισραηλινό σχέδιο για την κατάληψη της Πόλη της Γάζας προβλέπει τον εκτοπισμό των Παλαιστίνιων προς τον νότο.

Το σχέδιο κατάληψης της Πόλης της Γάζας

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατζ συναντήθηκε σήμερα με τον αρχηγό του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, αντιστράτηγο Εγιάλ Ζαμίρ, άλλους ανώτερους αξιωματικούς και εκπροσώπους της Σιν Μπετ για να εγκρίνουν τα σχέδια του στρατού για την κατάληψη της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με το γραφείο του.

Η συνάντηση και η παρουσίαση των σχεδίων του στρατού στον Κατζ έλαβαν χώρα παρά το γεγονός ότι η Χαμάς συμφώνησε σε πρόταση κατάπαυσης του πυρός. Σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για την απελευθέρωση ομήρων, τα σχέδια για την κατάληψη της πόλης της Γάζας είναι πιθανό να ακυρωθούν.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, τα σχέδια των IDF για την κατάληψη της Πόλης της Γάζας περιλαμβάνουν πρώτα τη δημιουργία ανθρωπιστικής υποδομής στη νότια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας εισόδου σκηνών και εξοπλισμού καταλυμάτων στη Λωρίδα τις τελευταίες ημέρες.

Στη συνέχεια, οι ισραηλινές δυνάμεις θα εκδώσουν προειδοποιήσεις εκκένωσης για τους περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους που διαμένουν στην Πόλη της Γάζας. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι Παλαιστίνιοι θα έχουν προθεσμία έως τις 7 Οκτωβρίου 2025 για να εκκενώσουν την πόλη, η οποία συμπίπτει με τη δεύτερη επέτειο της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ.

Στη συνέχεια, οι ισραηλινές δυνάμεις θα εξαπολύσουν την χερσαία επίθεσή τους στην Πόλη της Γάζας, μεταξύ άλλων με την πολιορκία της περιοχής για να σκοτώσουν τυχόν εναπομείναντες μαχητές της Χαμάς.

Ο στρατός πρόκειται να καλέσει δεκάδες χιλιάδες εφέδρους τις επόμενες ημέρες ενόψει της επιχείρησης, αν και δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς θα αναπτυχθούν στη Γάζα, καθώς στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι πολλοί έφεδροι θα αντικαταστήσουν τα μόνιμα στρατεύματα του στρατού σε άλλα μέτωπα.

Με πληροφορίες από: Times of Israel, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΙΣΡΑΗΛΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Related Posts

Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27
Λίβανος - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

05/12/2025 - 17:30

Διαβάστε Επίσης

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

123 γαλλικά τεθωρακισμένα Serval και 92 Griffon αποκτά το Βέλγιο, με κόστος 1,15 δισ. ευρώ

Λίβανος: Kαλεί τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ για να σεβαστεί την εκεχειρία με την Χεζμπολάχ

PULS: Πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η αγορά των 36 ισραηλινών ΠΕΠ

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert