Οι σχέσεις της Τουρκίας και της ανατολικής Λιβύης «αναθερμαίνονται» με ταχύτατους ρυθμούς, με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Άγκυρας, τον αρχηγό της Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ), Ιμπραήμ Καλίν, να επισκέπτεται την Βεγγάζη.
Σύμφωνα με λιβυκά μέσα, ο Καλίν συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας και περιφερειακής ασφάλειας.
#BREAKING
Libyan Army General Khalifa Haftar meets Turkish Head of Intelligence Service Ibrahim Kalin in Benghazihttps://t.co/PzK4AXbBsr pic.twitter.com/lnVJJ9R515— Libya Review (@LibyaReview) August 25, 2025
Επίσης, άλλη μια ενδεικτική κίνηση είναι η επίσκεψη της κορβέτας TCG Kinaliada του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Βεγγάζης.
🗓️20 Ağustos 2025
📍Libya🇱🇾🇹🇷TCG Kınalıada’nın Bingazi Limanı’nı ziyaret kapsamında Türkiye ve Libya askerî heyetleri toplantı gerçekleştirdi.
Tümgeneral İlkay Altındağ başkanlığındaki Millî Savunma Bakanlığı heyetimiz, Libya Ulusal Ordusu Komutan Yardımcısı ve Kara… pic.twitter.com/CTkIDG2cpM
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) August 25, 2025
Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις για να συζητηθούν οι κοινές προσπάθειες στο πλαίσιο του στόχου «Μία Λιβύη, Ένας Στρατός». Το τουρκικό πλοίο επισκέφθηκε και ο γιός του Χαλίφα Χάφταρ, στρατηγός Σαντάμ Χαφτάρ, διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).
Υπενθυμίζεται ότι ο Σαντάμ Χάφταρ είχε επισκεφθεί την Άγκυρα τον περασμένο Απρίλιο και συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.
Κατά την επίσκεψή του στο πλοίο, ο γιος του Χάφταρ πραγματοποίησε συνάντηση με Τούρκους αξιωματούχους όπου συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης της στρατιωτικής και ναυτικής συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο χωρών.
🗓20-21 Ağustos 2025
🇹🇷TCG Kınalıada, Libya Ulusal Ordusu Deniz Kuvvetleri bağlısı 🇱🇾TBZ-14 ve 🇱🇾TBZ-15 karakol botları ve 🇹🇷TCB-59 helikopterimizle PASSEX ve PHOTEX eğitimleri icra etti.
🗓 August 20-21, 2025
🇹🇷 TCG Kınalıada conducted PASSEX and PHOTEX exercises together… pic.twitter.com/5BdTJg3IZk
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) August 25, 2025
Όλες αυτές οι εξελίξεις μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν στην Αθήνα, καθώς το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης, που ελέγχει ο Χάφταρ, σε λίγες ημέρες θα ψηφίσει για το αν θα επικυρώσει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, που θα επιτρέψει στην Άγκυρα να ξεκινήσει έρευνες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.




