OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ πιέζουν την ΕΕ να επιβάλλει πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε Κίνα και Ινδία

10/09/2025 - 08:44
ΗΠΑ

REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Share on FacebookShare on Twitter

Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στους κυριότερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, ιδίως στην Κίνα και στην Ινδία, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνεί να συντονίσει το βήμα της με τις ΗΠΑ, προκειμένου να περιοριστεί η χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τρίτη (09.09.2025) στο Γαλλικό Πρακτορείο αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετείχε ψηφιακά για λίγη ώρα σε συζήτηση Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων για τα μέτρα, για να ωθηθούν οι Βρυξέλλες να δεχθούν να εφαρμόσουν επιπλέον τελωνειακούς δασμούς της τάξης του 50% ως και του 100% σε προϊόντα που εισάγουν από την Κίνα και την Ινδία, τις χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις ως προς τις αγορές ρωσικού αργού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, υποδέχτηκε ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, μέλος της οποίας ήταν ιδίως ο «κύριος κυρώσεις» της ΕΕ, ο Ντέιβιντ Ο’ Σάλιβαν, για να εξεταστεί «η λήψη σθεναρών μέτρων σε βάρος της Ρωσίας», ανέφερε ο ίδιος μέσω X.

Μεταξύ των μέτρων που συζητώνται είναι η εφαρμογή επιπλέον δασμών σε βάρος μεγάλων αγοραστών ρωσικού πετρελαίου. Οι ΗΠΑ προχώρησαν ήδη στην επιβολή δασμών στην Ινδία και εννοούν να κάνουν το ίδιο στην περίπτωση της Κίνας.

«Η πηγή χρηματοδότησης για τη ρωσική πολεμική μηχανή είναι οι αγορές πετρελαίου από την Κίνα και την Ινδία. Αν δεν σταματήσουμε την πηγή αυτής της χρηματοδότησης, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο. Και αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε», είπε ο αμερικανός αξιωματούχος στο AFP.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι «έτοιμος να προχωρήσει, όμως θεωρεί πως πρέπει να το κάνει και η ΕΕ», και το μήνυμα αυτό επιδόθηκε στους απεσταλμένους της, πιο συγκεκριμένα πως αν οι Βρυξέλλες είναι διατεθειμένες να ευθυγραμμιστούν, η Ουάσιγκτον θα αναλάβει δράση.

Ερωτηθείς την Κυριακή (07.09.2025) αν είναι έτοιμος να προχωρήσει σε νέα φάση κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, ο Τραμπ απάντησε «ναι, είμαι». Ο κ. Μπέσεντ από την πλευρά του είπε επίσης την Κυριακή ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη «να αυξήσει την πίεση» στη Μόσχα για να βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία, καλώντας τις Βρυξέλλες να συντονίσουν το βήμα.

«Αν οι ΕΕ και η μπορέσουν να συμφωνήσουν για περαιτέρω κυρώσεις, για την επιβολή δασμών σε χώρες που αγοράζουν το ρωσικό πετρέλαιο, η ρωσική οικονομία θα καταρρεύσει. Και αυτό θα οδηγήσει τον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», επέμεινε.

Όταν του ζήτησε σχόλιο το Γαλλικό Πρακτορείο, το υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε συνέχεια. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο από το κέντρο έρευνας για την ενέργεια και τον καθαρό αέρα (CREA), με έδρα το Ελσίνκι της Φινλανδίας, η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία είναι οι κυριότεροι αγοραστές ρωσικών υδρογονανθράκων το τρέχον διάστημα.

Tags: ΕΕΗΠΑΙΝΔΙΑΚΙΝΑΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ

Related Posts

Λωριδα της Γάζας
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι και μέλη της Χαμάς από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

10/05/2026 - 16:06
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

«Το Ιράν παρέδωσε στο Πακιστάν την απάντηση στην πρόταση των ΗΠΑ», λένε ιρανικά ΜΜΕ

10/05/2026 - 15:47
Ιράν Χαμενεΐ
ΚΟΣΜΟΣ

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Έδωσε «νέα κατευθυντήρια μέτρα» στον στρατό του Ιράν για επιχειρήσεις κατά των «εχθρών»

10/05/2026 - 15:43

Διαβάστε Επίσης

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι και μέλη της Χαμάς από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

«Το Ιράν παρέδωσε στο Πακιστάν την απάντηση στην πρόταση των ΗΠΑ», λένε ιρανικά ΜΜΕ

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Έδωσε «νέα κατευθυντήρια μέτρα» στον στρατό του Ιράν για επιχειρήσεις κατά των «εχθρών»

Κουβέιτ: Εχθρικά drones εντοπίστηκαν στον εναέριο χώρο – Το Κατάρ επιβεβαιώνει ότι χτυπήθηκε φορτηγό πλοίο

Ουκρανία: Αξιωματούχοι αναφέρουν συγκρούσεις στο πεδίο της μάχης και πλήγματα με drones παρά την εκεχειρία

F-35: Αμερικανικό stealth μαχητικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου πάνω από τον Κόλπο του Ομάν

G550 CAEW: H IAI προτείνει το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου στην Πολεμική Αεροπορία

Τραμπ: Τα αμερικανικά στρατεύματα που θα φύγουν από την Γερμανία, πιθανώς θα πάνε στην Πολωνία

Top News

Σία Κοσιώνη: Το παρασκήνιο της αποχώρησής της και η συζήτηση του ΣΚΑΪ με τον Αντώνη Σρόιτερ το 2025

Τι ισχύει με τις ταυτότητες παλαιού τύπου και μέχρι πότε πρέπει να τις αλλάξετε

Ο Ντάνιελ Κρεγκ στη συναυλία των Metallica στο ΟΑΚΑ: Η φωτογραφία του με φόντο την πίστα

Γιώργος Μαζωνάκης: Το μπάνιο του και η παρέμβαση για τα Ιαματικά Λουτρά των Θερμοπυλών - «Κάντε κάτι»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert