Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πρόγραμμα ανάπτυξης stealth μαχητικών έκτης γενιάς τύπου F-47 καθώς όπως αποκάλυψε χθες Δευτέρα (22.09.2025) ο αρχηγός της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF), Πτέραρχος Ντέιβιντ Άλβιν, η εταιρεία Boeing έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου αεροσκάφους με στόχο να πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση το 2028.
Την ίδια ημέρα που η Κίνα παρουσίασε για πρώτη φορά στον κόσμο την ικανότητα να αναπτύσσει stealth και προηγμένες αεροπορικές δυνάμεις από το νέο αεροπλανοφόρο της Fujian, προκαλώντας «σεισμό» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την στιγμή – ορόσημο, ο επικεφαλής της USAF έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ισχύος προς πάσα κατεύθυνση.
«Το F-47 είναι η πλατφόρμα που, μαζί με τα μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη του προγράμματος CCA και τις υπόλοιπες αεροπορικές δυνάμεις, θα διασφαλίσει την αεροπορική κυριαρχία των ΗΠΑ στο μέλλον. Από την μέρα που ανακοινώθηκε, τον Μάρτιο του 2025, έχει ξεκινήσει η κατασκευή του. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε γρήγορα με την διαδικασία αυτή. Βασικά, πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πτέραρχος.
Meet the @USAirForce‘s sixth-generation fighter, the F-47, bringing next-gen technologies to ensure air dominance for decades to come.#AFANational pic.twitter.com/eUEfW2JzD8
— Boeing Defense (@BoeingDefense) September 22, 2025
Τι είναι γνωστό για τα χαρακτηριστικά του
Το F-47, παλιότερα γνωστό ως «Next Generation Air Dominance NGAD», προορίζεται να αντικαταστήσει τα περίφημα stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-22 Raptor. Για ευνόητους λόγους, ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για το F-47, πέρα από το ότι θα διαθέτει υπερσύγχρονες stealth ιδιότητες, νέους κινητήρες, αναβαθμισμένα οπλικά συστήματα και θα μπορεί να πετάει και να λειτουργεί σε συνδυασμό με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρόλο «loyal wingman» για να εκτελούν μαζί αποστολές στο πεδίο επιχειρήσεων.
Τον Μάιο του 2025, ο Πτέραρχος Άλβιν δημοσίευσε ένα γράφημα στο οποίο υποστήριζε ότι το νέο stealth μαχητικό θα έχει επιχειρησιακή εμβέλεια άνω των 1.000 ναυτικών μιλίων και ότι θα μπορεί να πετάει με ταχύτητες άνω των Mach 2, ενώ αποκάλυψε ότι η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να αγοράσει τουλάχιστον 185 αεροσκάφη τύπου F-47.
Our @usairforce will continue to be the world’s best example of speed, agility, and lethality. Modernization means fielding a collection of assets that provide unique dilemmas for adversaries—matching capabilities to threats—while keeping us on the right side of the cost curve. pic.twitter.com/vqjxCdBYid
— General David Allvin (@OfficialCSAF) May 13, 2025
Πηγή: Defense News




