OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία θέλει ηγετικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Γάζας – Θα βοηθήσει και στην επιτήρηση του αφοπλισμού της Χαμάς

13/10/2025 - 16:17
γάζα - Βρετανία

REUTERS/Ebrahim Hajjaj

Share on FacebookShare on Twitter

Τη δέσμευσή του για παροχή έμπρακτης βοήθειας για την ανάκαμψη της Λωρίδας της Γάζας από την Βρετανία θα ανακοινώσει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός στην ιστορική σύνοδο ειρήνης που πραγματοποιείται στο Σαρμ ελ – Σέιχ της Αιγύπτου, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνιγκ Στριτ λίγο πριν την αναχώρηση του Κιρ Στάρμερ από το Λονδίνο.

Επίσης, δήλωσε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην παρακολούθηση της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα και την αφαίρεση του οπλισμού και των δυνατοτήτων της Χαμάς στον θύλακα.

«Εμείς, το Ηνωμένο Βασίλειο, είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε πλήρως το ρόλο μας», δήλωσε ο Στάρμερ από το αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ. «Ειδικότερα, είμαστε έτοιμοι σχετικά με την παρακολούθηση της κατάπαυσης πυρός και την αφαίρεση των δυνατοτήτων και του οπλισμού της Χαμάς».

Μεταξύ άλλων, η Βρετανία από την μια αναμένεται να χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων λιρών και από την άλλη να οργανώσει μια διεθνείς σύνοδο με θέμα την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Τα χρήματα θα δοθούν για την παροχή βασικών υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής στους αμάχους της περιοχής, ενώ στην τριήμερη διεθνή σύνοδο θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Γερμανία, η Ιταλία, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Παράλληλα, θα προσκληθούν διεθνείς οργανισμοί, αναπτυξιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και ιδιώτες που επιθυμούν να επενδύσουν στην περιοχή. Στόχος της συνόδου θα είναι ο συντονισμός των δράσεων για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάκαμψη της περιοχής, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ανακοίνωση του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου.

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του πολέμου. Η Βρετανία θα σταθεί στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου ειρήνης, ώστε οι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές να ζήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ.

Με τη σειρά της, η Υπουργός Εξωτερικών Ιβέτ Κούπερ σημείωσε ότι η κατάπαυση του πυρός προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για ουσιαστική ανάκαμψη. «Η Γάζα έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Τώρα είναι η στιγμή να καθαριστούν τα ερείπια, να αποκατασταθούν οι υποδομές και να ξαναχτιστούν οι ζωές. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο, συντονίζοντας δυνάμεις και επενδύσεις για τη στήριξη της προσπάθειας».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού, το πακέτο των 20 εκατ. λιρών εντάσσεται στη συνολική ανθρωπιστική βοήθεια του Ηνωμένου Βασιλείου προς τον παλαιστινιακό λαό, η οποία για το 2025, φτάνει τα 116 εκατ. λίρες. Ήδη έχουν διατεθεί 74 εκατ. λίρες για βοήθεια σε τρόφιμα, στέγαση και ιατρική περίθαλψη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΒΡΕΤΑΝΙΑΓΑΖΑΚΙΡ ΣΤΑΡΜΕΡ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

04/12/2025 - 21:34
Βρετανία - Νορβηγία
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

04/12/2025 - 21:10
Ισραήλ - Μοσάντ - Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νέος επικεφαλής της Μοσάντ ο Ρόμαν Γκόφμαν, στρατιωτικός σύμβουλος του Νετανιάχου

04/12/2025 - 19:32

Διαβάστε Επίσης

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

Top News

Eurovision 2026: Παραμένει το Ισραήλ στον διαγωνισμό - Αποχωρούν Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία

Σκληρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου και Μαγειρία στην εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τρώτε με χρυσά κουτάλια» - «Είστε πλεύση λασπολογίας»

Σπύρος Μαρτίκας: Φίλος του τον διαψεύδει για την συμμορία των καζίνο - «Δεν γνωρίζω τα μέλη του κυκλώματος, του δάνεισα 200.000 ευρώ ως δάνειο»

Κακοκαιρία Byron: Νόμιμη η απουσία των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα μπορούν να προσέλθουν την Παρασκευή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert