OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία για τη Γάζα: Το βέτο του Ισραήλ για την Τουρκία, η επιμονή του Τραμπ και τα σχέδια του Ερντογάν

21/10/2025 - 18:54
Τραμπ

REUTERS/Kevin Lamarque

Share on FacebookShare on Twitter

Η Τουρκία αναδεικνύεται σε βασικό μεσολαβητή στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, μετατρέποντας τις παλαιές σχέσεις της με τη Χαμάς από διπλωματικό βάρος σε στρατηγικό πλεονέκτημα. Σύμφωνα με περιφερειακές πηγές που επικαλείται το Reuters, η Άγκυρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να πείσει τη Χαμάς να αποδεχθεί το αμερικανικό σχέδιο που πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ, ασκώντας έντονες πιέσεις στους Παλαιστίνιους ηγέτες και εγγυώμενη τη διεθνή υποστήριξη της συμφωνίας.

Ο Τραμπ εξήρε δημόσια τον Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τον «έναν από τους ισχυρότερους ηγέτες του κόσμου» και «αξιόπιστο σύμμαχο».

Η αναγνώριση αυτή σηματοδότησε αναθέρμανση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες είχαν διαταραχθεί μετά την αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα και την απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα F-35. Κατά την επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο, οι δύο πλευρές εξέτασαν την άρση κυρώσεων και την επανεκκίνηση της αμυντικής συνεργασίας, ενώ συζήτησαν και τη Συρία, όπου η Τουρκία επιδιώκει την αποδυνάμωση των κουρδικών δυνάμεων SDF.

Η επιτυχία που κατέγραψε η Τουρκία στη Γάζα ενισχύει τη φιλοδοξία του Ερντογάν να επανατοποθετήσει τη χώρα του ως περιφερειακή δύναμη και κύριο σουνιτικό πόλο επιρροής. Παράλληλα βέβαια, αναβιώνει μνήμες της οθωμανικής ηγεμονίας, προκαλώντας δυσπιστία σε Ισραήλ, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο, οι περισσότερες αραβικές χώρες αναγκάστηκαν να αποδεχθούν τον ρόλο της Άγκυρας, επιθυμώντας τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Είναι χαρακτηριστικό – σύμφωνα πάντα με το Reuters, που επικαλείται δύο διπλωμάτες – πως για την συμμετοχή της Τουρκίας στις συνομιλίες είχε αρχικά ασκηθεί βέτο από το Ισραήλ, αλλά ο Τραμπ παρενέβη, πιέζοντας το Ισραήλ να επιτρέψει τη συμμετοχή της Άγκυρας.

Δείτε πως ο Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν στις 13 Οκτωβρίου:

Trump on Erdogan:

Erdogan has one of the most powerful armies in the world. He is much more powerful than he lets known.

He won many conflicts but he does not want any credit. He wants to be left alone.

He’s a tough cookie, but he’s my friend and always there when I need him.… pic.twitter.com/L18J6QbMt3

— Clash Report (@clashreport) October 13, 2025

Για τη Χαμάς, η συμφωνία ήρθε υπό τεράστια πίεση, εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης και στρατιωτικής εξάντλησης. Η οργάνωση δέχθηκε να απελευθερώσει ομήρους με την υπόσχεση ότι η κατάπαυση του πυρός θα τύχει εγγύησης από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, το Κατάρ και την Αίγυπτο.

Παρότι το σχέδιο δεν προβλέπει σαφή οδικό χάρτη προς λύση δύο κρατών, η Άγκυρα πέτυχε μια σημαντική διπλωματική νίκη, ενισχύοντας τη θέση της τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στη Μέση Ανατολή. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η Τουρκία αξιοποιεί την επιρροή της στα ισλαμιστικά κινήματα για να επανεγκαθιδρύσει τον ρόλο της ως κεντρικού διαμεσολαβητή στην περιοχή.

Πηγή: Με πληροφορίες από Reuters

Tags: ΓΑΖΑΙΣΡΑΗΛΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΤΟΥΡΚΙΑΧΑΜΑΣ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Άριστη η παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων» απαντούν οι Φρουροί της Επανάστασης στον Νετανιάχου

20/03/2026 - 10:28
Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
ΚΟΣΜΟΣ

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: «Επανεμφάνιση» με μήνυμα για τη δολοφονία του υπουργού Πληροφοριών

20/03/2026 - 10:24
IRGC - Ναϊνί
ΚΟΣΜΟΣ

IRGC: Νεκρός ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης στρατηγός Ναϊνί

20/03/2026 - 10:02

Διαβάστε Επίσης

ΥΠΕΘΑ: Κανονικά οι άδειες Πάσχα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων – Πότε θα γίνουν οι μεταθέσεις Συνταγματαρχών

Ιράν: «Άριστη η παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων» απαντούν οι Φρουροί της Επανάστασης στον Νετανιάχου

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: «Επανεμφάνιση» με μήνυμα για τη δολοφονία του υπουργού Πληροφοριών

IRGC: Νεκρός ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης στρατηγός Ναϊνί

Μετά το USS Tripoli, ο Τραμπ στέλνει την ομάδα κρούσης του USS Boxer στο Ιράν – Διπλασιάζονται οι αποβατικές δυνάμεις Πεζοναυτών

Οδησσός: Ρωσικά drones έπληξαν εμπορικά πλοία φορτωμένα με σιτηρά

Χέγκσεθ για τα 200 δισεκ. δολάρια που ζήτησε για τον πόλεμο στο Ιράν: «Για να σκοτώνεις κακούς, θες χρήματα»

Ουκρανία: Τρεις άμαχοι νεκροί από ρωσικά πλήγματα στην περιφέρεια Ζαπορίζια

Top News

Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου ανέβασε μία τρυφερή selfie με την Ρία Ελληνίδου με τις φήμες περί σχέσης να «φουντώνουν»

Γιάννης Στάνκογλου: Ο Γιάννης Σμαραγδής είπε ότι δεν με ξέρει για να κάνει σόου, προφανώς γνωριζόμαστε

Kαιρός: Αφρικανική σκόνη μέχρι την Κυριακή - Κρύο και την επόμενη εβδομάδα

Ούρσουλα Άντρες: Η γυναίκα - μύθος και δεν συμφιλιώθηκε ποτέ με το πόσο όμορφη ήταν

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert