OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε μήνες

22/10/2025 - 09:49
Βόρεια Κορέα

REUTERS/Kim Hong-Ji

Share on FacebookShare on Twitter

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα 22/10/2025 στην εκτόξευση τουλάχιστον ενός βαλλιστικού πυραύλου, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, την πρώτη αφότου ανέλαβε τον Ιούλιο τα καθήκοντά του ο νέος νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Τζε-μιουνγκ, ο οποίος λέει πως θέλει αναθέρμανση των διμερών σχέσεων

Η εκτόξευση του όπλου «άγνωστου τύπου» έγινε προς ανατολική κατεύθυνση, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας.

Το επιτελείο ενημέρωσε αργότερα δημοσιογράφους μέσω SMS ότι έγιναν εκτοξεύσεις πυραύλων μικρού βεληνεκούς στις 08:10 (τοπική ώρα· στις 02:00 ώρα Ελλάδας).

Πρόκειται για τις πρώτες εκτοξεύσεις από πλευράς Πιονγκγιάνγκ αφότου ανέλαβε ο κ. Λι (κεντροαριστερά), που τάσσεται υπέρ του κατευνασμού με τη Βόρεια Κορέα και της εγκατάλειψης της σκληρής γραμμής του προκατόχου του Γιουν Σοκ-γελ (δεξιά), που οδήγησε σε ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων.

BREAKING: North Korea fires ‘unidentified’ ballistic missiles towards East Sea, South Korean military says.

Read more: https://t.co/U9WjqOiJhc pic.twitter.com/hZDdm70kKa

— Al Jazeera Breaking News (@AJENews) October 22, 2025

Η Πιονγκγιάνγκ είχε κάνει εκτοξεύσεις πυραύλων με βραχύ βεληνεκές στις αρχές Μαΐου.

Οι εκτοξεύσεις καταγράφονται εξάλλου καθώς πλησιάζει η σύνοδος της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στη νοτιοκορεάτικη πόλη Τζονγκτζού την 31η Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ρεπουμπλικάνος έχει πει ότι ελπίζει να συναντηθεί με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, πιθανόν φέτος, έπειτα από τρεις συνόδους τους κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας — τον Ιούλιο του 2018 στη Σιγκαπούρη, τον Φεβρουάριο του 2019 στο Βιετνάμ, κατόπιν τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς στα σύνορα της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

Οι διαπραγματεύσεις των δυο ηγετών είχαν αποτύχει, με τις ΗΠΑ να μην καταφέρνουν να αποσπάσουν καμιά παραχώρηση από τη Βόρεια Κορέα για την εγκατάλειψη του πυρηνικού οπλοστασίου της.

👹 North Korea launches missiles — Seoul calls it a provocation

North Korea fired several short-range ballistic missiles toward the Sea of Japan — the first such launch in months and just a week before world leaders, including Donald Trump, arrive in South Korea for the APEC… pic.twitter.com/4GkeCRuhOy

— NEXTA (@nexta_tv) October 22, 2025

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε πως είναι διατεθειμένος να αποκαταστήσει την επαφή με την Ουάσιγκτον, προσθέτοντας πως έχει «καλές αναμνήσεις» από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ. Αλλά μόνο αν η αμερικανική πλευρά εγκαταλείψει την ιδέα να στερήσει από τη χώρα του το πυρηνικό της οπλοστάσιο, ξεκαθάρισε.

Συνεχίζει την «κούρσα των εξοπλισμών» η Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει παράλληλα προγράμματα ανάπτυξης διαφόρων οπλικών συστημάτων.

Επίσης τον Σεπτέμβριο, ο κ. Κιμ παρακολούθησε δοκιμή κινητήρα πυραύλου με στερεό καύσιμο για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Πρόκειται για τον ένατο και πιο πρόσφατο του προγράμματος αυτού, σύμφωνα με επίσημα ΜΜΕ, κάτι που άφηνε να εννοηθεί πως πιθανόν επίκεται δοκιμαστική εκτόξευση εντός μηνών.

Αυτού του είδους τα όπλα είναι ευκολότερο και ταχύτερο να αναπτύσσονται και να εκτοξεύονται σε σύγκριση με πυραύλους που χρησιμοποιούν υγρά καύσιμα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Βόρεια Κορέα παρουσίασε τον «πιο ισχυρό» διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) που διαθέτει πλέον στο οπλοστάσιό της, κατά η διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στην πρωτεύουσα με παρόντες υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ρωσίας και της Κίνας, με την ευκαιρία της 80ής επετείου από την ίδρυση του μοναδικού κόμματος στη Βόρεια Κορέα.

Ο πύραυλος αυτός, που βαφτίστηκε Hwasong-20, έχει «απεριόριστη» εμβέλεια, διατείνονται οι βορειοκορεατικές αρχές.

🇰🇵 FROM PYONGYANG TO NEW YORK IN ONE LAUNCH: MEET THE HWASONG-20

North Korea just unveiled the Hwasong-20, a solid-fuel intercontinental ballistic missile that can reportedly strike anywhere in the U.S., from coast to coast.

It was the star of Kim Jong-un’s military parade… https://t.co/A8rFSaOZre pic.twitter.com/pKl2iHYkm3

— Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 19, 2025

Η Βόρεια Κορέα υφίσταται βαριές οικονομικές κυρώσεις από τον ΟΗΕ εξαιτίας των προγραμμάτων της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Αλλά η Πιονγκγιάνγκ επιμένει πως είναι πλέον «αμετάκλητα» πυρηνική δύναμη και δικαιολογεί την ανάπτυξη των όπλων αυτών επικαλούμενη τις απειλές για την ασφάλειά της από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ιδίως τη Νότια Κορέα.

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν από τεχνική άποψη σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) δεν τέλειωσε με συμφωνία ειρήνης, αλλά απλή ανακωχή.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: HWASONG-20ICBMΒΑΛΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Related Posts

Σίδνεϊ
ΚΟΣΜΟΣ

Σίδνεϊ: Αποφασισμένοι για μακελειό οι δράστες της επίθεσης – Είχαν και αυτοκίνητο με εκρηκτικά – 12 οι νεκροί

14/12/2025 - 14:01
Μαρκ Ρούτε
ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Επιπολαιότητα του Ρούτε να μιλήσει για πόλεμο με τη Ρωσία

14/12/2025 - 13:35
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε μια αξιοπρεπή ειρήνη – Δεδομένο ότι θα υπάρξουν συμβιβασμοί

14/12/2025 - 13:21

Διαβάστε Επίσης

Σίδνεϊ: Αποφασισμένοι για μακελειό οι δράστες της επίθεσης – Είχαν και αυτοκίνητο με εκρηκτικά – 12 οι νεκροί

Κρεμλίνο: Επιπολαιότητα του Ρούτε να μιλήσει για πόλεμο με τη Ρωσία

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε μια αξιοπρεπή ειρήνη – Δεδομένο ότι θα υπάρξουν συμβιβασμοί

Ρωσία: Νέα ουκρανικά πλήγματα σε διυλιστήριο και αποθήκη πετρελαίου [vids]

Σίδνεϊ: Πυροβολισμοί σε δημοφιλή παραλία – Φόβοι για πολλούς νεκρούς και τραυματίες [vids]

Ζελένσκι: Θα έχει συναντήσεις με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αντιπροσώπους στο Βερολίνο

IDF: Ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει προσωρινά» ένα πλήγμα εναντίον στρατιωτικών υποδομών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Συρία: Έξαλλος με το Ισλαμικό Κράτος ο Τραμπ – Υπόσχεται εκδίκηση για τον θάνατο Αμερικανών σγτρατιωτών

Top News

Η Τέιλορ Σουίφτ χάρισε 197 εκατομμύρια δολάρια στους συνεργάτες της: Ξέσπασαν σε κλάματα μόλις τους το ανακοίνωσε

Χριστόφορος Παπακαλιάτης και Κλέλια Ανδριολάτου στη Βουδαπέστη για τα γυρίσματα του «Maestro»

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Μέχρι πότε εκπνέει η προθεσμία - Τι αλλάζει με τα πρόστιμα

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκλεισε το τηλέφωνο στη Σίσσυ Χρηστίδου: «Το θεωρώ πολύ άγριο να υφίσταμαι επίθεση on air»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert