OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ περικόπτουν τα στρατεύματά τους στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας

29/10/2025 - 14:09
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ρουμανία και άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ενημερώθηκαν για τα σχέδια των ΗΠΑ να περιορίσουν την ανάπτυξη στρατευμάτων στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρουμανικού υπουργείου Άμυνας στις 29 Οκτωβρίου.

Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επανεξέτασης της παγκόσμιας στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ και σηματοδοτεί αναπροσαρμογή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς η Συμμαχία αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη πρόκληση ασφάλειας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει εντείνει τις ανησυχίες για πιθανές επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με τη ρουμανική ανακοίνωση, «η αμερικανική απόφαση περιλαμβάνει τη διακοπή της εναλλαγής στην Ευρώπη μιας ταξιαρχίας που είχε μονάδες σε διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ».

Το υπουργείο χαρακτήρισε την εξέλιξη «αναμενόμενη», διευκρινίζοντας ότι η Ουάσιγκτον είχε ήδη κοινοποιήσει τα σχέδιά της στους συμμάχους.

USA wollen Militärpräsenz in Europa offenbar verringern – „Kommt nicht völlig unerwartet“ https://t.co/V6WX3CUPmq pic.twitter.com/I2KpOuQJ5B

— WELT (@welt) October 29, 2025

Μέρος των στρατευμάτων που επηρεάζονται επρόκειτο να σταθμεύσει στην αεροπορική βάση Mihail Kogălniceanu της Ρουμανίας – έναν κομβικό σταθμό του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα – όπου περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν ανεπτυγμένοι. Παραμένει, ωστόσο, αδιευκρίνιστος ο ακριβής αριθμός των στρατευμάτων που θα αποσυρθούν.

«Η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την παρουσία και τη δραστηριότητά του στην ανατολική πτέρυγα, επιτρέποντας στις Ηνωμένες Πολιτείες να προσαρμόσουν τη στρατιωτική τους στάση στην περιοχή», ανέφερε το υπουργείο.

Romania says #USA will cut some troops in #Europe — #NATO https://t.co/omICuyvVyP

— Digital Journal (@digitaljournal) October 29, 2025

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του NBC News τον περασμένο Απρίλιο, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο απόσυρσης έως και 10.000 στρατιωτών από την Ανατολική Ευρώπη. Η μείωση αυτή θα περιόριζε την προσωρινή ενίσχυση κατά 20.000 στρατιώτες που πραγματοποιήθηκε το 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σήμερα, αμερικανικές δυνάμεις παραμένουν αναπτυγμένες σε Πολωνία, Ρουμανία και χώρες της Βαλτικής, με στόχο την αποτροπή περαιτέρω ρωσικής επιθετικότητας και τη διασφάλιση των συμμάχων της Συμμαχίας.

Η ένταση στην περιοχή έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς σύμφωνα με αναφορές περίπου 20 ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εισήλθαν στον πολωνικό εναέριο χώρο τον Σεπτέμβριο. Ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στην κατάσταση, δεσμεύθηκε να ενισχύσει την άμυνα των χωρών της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, ενώ τον περασμένο μήνα πρότεινε την αποστολή πρόσθετων αμερικανικών δυνάμεων στην Πολωνία.

Πηγή: Με πληροφορίες από Kyiv Independent

Tags: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΝΑΤΟΗΠΑΝΑΤΟΡΟΥΜΑΝΙΑ

Related Posts

NATO
ΝΑΤΟ

NATO: «Εργαζόμαστε με τις ΗΠΑ για να κατανοήσουμε την απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία»

02/05/2026 - 13:21
Eurofighter Typhoon
ΝΑΤΟ

Eurofighter Typhoon της RAF απογειώθηκαν από τη Ρουμανία για να αντιμετωπίσουν ρωσικά drones

25/04/2026 - 18:59
Ντόναλντ Τουσκ
ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ: Πρώτη σύνοδος της ΕΕ χωρίς «Ρώσους» στο δωμάτιο – Το ερώτημα είναι αν οι ΗΠΑ παραμένουν πιστός σύμμαχος σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης

24/04/2026 - 12:20

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ – Είμαστε έτοιμοι είτε για διπλωματία είτε για πόλεμο»

Wall Street Jounal: Ο πόλεμος στο Ιράν «εκθέτει» τις δυνατότητες των ΗΠΑ σε Ρωσία, Κίνα και Βόρεια Κορέα

Ζελένσκι: «Παρατηρήσαμε ασυνήθιστη δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία – Θα απαντήσουμε αν χρειαστεί»

Ουκρανία: «Σφίγγγει» ο ρωσικός κλοιός γύρω από την πόλη Κοστιαντινίφκα της περιφέρειας Ντονέτσκ

Μικρασιατική Εκστρατεία: Η έναρξη του πολέμου και η αποβίβαση του στρατού στη Σμύρνη [pics]

Ιράν: Η νέα ειρηνευτική πρόταση προβλέπει το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ ως «πάτημα» για πυρηνική συμφωνία

Ισραήλ: Δύο άνδρες εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

NATO: «Εργαζόμαστε με τις ΗΠΑ για να κατανοήσουμε την απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία»

Top News

Βίκυ Κάβουρα: Από έλλειψη λίπους και κάποιες υπερβολές που έκανα, είχα ορμονολογικά θέματα

Νίκος Μουρατίδης για Γιώργο Μαζωνάκη: Τον έκανα σταρ, διαφωνήσαμε, χωρίσαμε κι έκτοτε με απογοητεύει συνέχεια

Καιρός - Καλλιάνος: Τελειώνει το ψυχρό σκηνικό και έρχεται αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας την προσεχή εβδομάδα

Μαρίνα Ασλάνογλου: Ο έρωτας είναι για όσους τον αντέχουν, μπορεί να σε ακρωτηριάσει ψυχικά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert