OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μάρκο Ρούμπιο με τον Κύπριο ΥΠΕΞ: Σταθερότητα και συνέχεια στις σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου

17/11/2025 - 21:57
Ρούμπιο

REUTERS/Elizabeth Frantz

Share on FacebookShare on Twitter

Το ιστορικά υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, αλλά και ο στρατηγικός χαρακτήρας που έχουν αποκτήσει οι σχέσεις στις ενεργειακές εξελίξεις, με δεδομένη την παρουσία αμερικανικών εταιριών στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και ευρύτερα στην ΑΟΖ της Ελλάδας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνου Κόμπου, σήμερα Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν τη σημασία του σχήματος 3+1, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα που θα γίνουν για την περαιτέρω ενίσχυση του, καθώς και το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεδρίαση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών με την συμμετοχή του Μάρκο Ρούμπιο.

Κάνοντας έναν απολογισμό μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου εξήγησε ότι «ήταν μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση. Καλύψαμε έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό θεμάτων που άπτονται διμερών ζητημάτων της περιοχής, όπως θέματα που αφορούν την Γάζα και την Συρία. Η σχέση έχει σταθερότητα. Η σχέση έχει συνέπεια. Η σχέση αυτή έχει συνέχεια».

Αναφορικά με την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου υπογράμμισε «η σχέση αυτή για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία. Αποτελεί πυξίδα στην εξωτερική μας πολιτική. Και είναι κοινή στάση και των δύο πλευρών για το πως μπορούμε να δουλέψουμε εντατικότερα για να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο αυτή τη σχέση».

📍Washington DC – Delighted to meet today with US Secretary of State @SecRubio

Productive discussion focusing on:

🔹Bilateral agenda in the framework of our strategic partnership.
🔹Ways to further enhance 🇨🇾-🇺🇸 collaboration in investments, energy, security and defence.… pic.twitter.com/8n2cgOLr76

— Constantinos Kombos (@ckombos) November 17, 2025

Στρατηγικός Διάλογος

«Σε ό,τι έχει να κάνει με τα διμερή, συζητήσαμε την πρόοδο που έχει προκύψει σχετικά με τον Στρατηγικό Διάλογο. Συζητήσαμε επίσης το ενδεχόμενο να γίνει μια ενδιάμεση αξιολόγηση προόδου, καθώς επίσης και μια ειδική μορφή συζήτησης σε τεχνοκρατικό επίπεδο σε σχέση με την Μέση Ανατολή».

Κυπριακό

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φάνηκε να είναι ιδιαίτερα ενημερωμένος για το Κυπριακό λόγω της πολιτικής εμπειρίας που είχε αποκομίσει από την προηγούμενη θέση του, καθώς ως γερουσιαστής είχε καταθέσει από κοινού με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ το νομοσχέδιο East Med Act. Αναφορικά με την οπτική της Ουάσιγκτον, επαναβεβαιώθηκε η πάγια θέση των ΗΠΑ που στηρίζει το διαπραγματευτικό πλαίσιο που καθορίζεται αυστηρά στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Προεδρία Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η αμερικανική πλευρά εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για την επικείμενη προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτοντας στο τραπέζι συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν επενδύσεις, άμυνα, την προστασία αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών και το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο. Η Λευκωσία αναγνωρίζει ότι, παρά το μικρό της μέγεθος, η προεδρία αποτελεί ευκαιρία για ενίσχυση του διαλόγου ΕΕ-ΗΠΑ, ο οποίος δεν βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο.

«Από τη δική μας πλευρά, υπάρχει αυτή η βούληση και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι από αμερικανικής πλευράς εντοπίζονται τομείς όπου τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ μπορούν να συγκλίνουν εφόσον υπάρξει δυνατότητα περαιτέρω διαλόγου, διαπραγμάτευσης και συζήτησης», τόνισε ο κ. Κόμπος.

Μέση Ανατολή

Στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, οι δύο πλευρές εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος μπορεί να συνεισφέρει στο σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για τη Γάζα. Από κυπριακής πλευράς, υπογραμμίστηκε ότι η Λευκωσία έχει ήδη αποδείξει την αξία της στις αμερικανικές προσπάθειες, τόσο στο ανθρωπιστικό σκέλος όσο και στο επόμενο στάδιο της ανοικοδόμησης.

Τέλος, συζητήθηκε η κατάσταση στη Συρία, με έμφαση στη διατήρηση της σταθερότητας και στην προστασία των μειονοτήτων, ιδίως των χριστιανικών κοινοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΗΠΑΚΥΠΡΟΣΜΑΡΚΟ ΡΟΥΜΠΙΟ

Related Posts

Πολωνία - ΗΠΑ - Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Τα αμερικανικά στρατεύματα που θα φύγουν από την Γερμανία, πιθανώς θα πάνε στην Πολωνία

10/05/2026 - 11:27
Κατάρ - Μέση Ανατολή
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Εμπορικό πλοίο δέχθηκε επίθεση από άγνωστο βλήμα στα ανοιχτά του Κατάρ

10/05/2026 - 09:48
Στενά του Ορμούζ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν απειλεί με «ανταπόδοση» μετά την επίθεση των ΗΠΑ εναντίον δεξαμενόπλοιών του

10/05/2026 - 09:40

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: Τα αμερικανικά στρατεύματα που θα φύγουν από την Γερμανία, πιθανώς θα πάνε στην Πολωνία

Μέση Ανατολή: Εμπορικό πλοίο δέχθηκε επίθεση από άγνωστο βλήμα στα ανοιχτά του Κατάρ

Το Ιράν απειλεί με «ανταπόδοση» μετά την επίθεση των ΗΠΑ εναντίον δεξαμενόπλοιών του

WSJ: Το Ισραήλ έστησε και υπερασπίστηκε μυστική βάση στο Ιράκ για να πολεμήσει το Ιράν

Πούτιν: «Η σύγκρουση στην Ουκρανία φτάνει στο τέλος της»

30 κιλά εκρηκτική ύλη στο θαλάσσιο drone: Σειριακοί αριθμοί και λογισμικό «φωτίζουν» το USV καμικάζι

Καιρός σήμερα: Σχεδόν αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με αραιές νεφώσεις

Σαν σήμερα: Το 1925 η Κύπρος ανακηρύσσεται αποικία του Βρετανικού Στέμματος

Top News

Οι Metallica γκρέμισαν το ΟΑΚΑ: Υπερθέαμα με Ζορμπά, Τρύπες και πάνω από 85.000 θαυμαστές – Δείτε όσα έγιναν στη μεγάλη συναυλία

Eurovision: Όταν ο Σάκης Ρουβάς το 2004 «εκτόπισε» τον νικητή του Eurostar και ξετρέλανε την Ευρώπη με το «Shake it»

Απεργία 13 Μαΐου: Παραλύει το δημόσιο, τι ισχύει για σχολεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Δημήτρης Παπανικολάου: «Πάθαμε σοκ όταν μας είπαν ότι η κόρη μας ενδέχεται να μη μιλήσει ποτέ κανονικά»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert