OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Δικαστήριο των Χούθι καταδικάζει 17 ανθρώπους σε θάνατο για κατασκοπεία

23/11/2025 - 09:25
Χούθι

REUTERS/Khaled Abdullah

Share on FacebookShare on Twitter

Δικαστήριο των de facto αρχών των Χούθι επέβαλε στην Υεμένη την ποινή του θανάτου σε 17 ανθρώπους για κατασκοπεία προς όφελος ιδίως του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε χθες Σάββατο 22/11/2025 επίσημο μέσο ενημέρωσης του κινήματος υεμενιτών ανταρτών.

Οι καταδίκες απαγγέλθηκαν από δικαστήριο στη Σανάα που εκδίκασε υποθέσεις στις οποίες «εμπλέκονταν πυρήνες κατασκοπείας που αποτελούσαν μέρος δικτύου συγκέντρωσης πληροφοριών», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SABA.

Τα πρόσωπα που καταδικάστηκαν, ανέφερε η ίδια πηγή, κατηγορήθηκαν για «συνεργασία με χώρες εχθρικές έναντι της Υεμένης την περίοδο 2024-2025», πιο συγκεκριμένα «τη Σαουδική Αραβία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ», καθώς και «για κατασκοπεία προς όφελός τους μέσω αξιωματικών πληροφοριών των χωρών αυτών και της Μοσάντ», της ισραηλινής κατασκοπείας.

Η απόφαση του δικαστηρίου προβλέπει τη θανάτωσή τους από εκτελεστικά αποσπάσματα.

Once again, the #Houthi group is weaponizing the judiciary to silence opponents and intimidate society.
The Specialized Criminal Court in Sana’a, a court entirely controlled by the group and operating outside all legal norms, has issued death sentences against 16 citizens on… pic.twitter.com/XrlMhVT6k2

— Riyadh Aldubai رياض الدبعي (@RiyadhAldubai) November 22, 2025

Σύμφωνα με το δίκτυο των Χούθι, οι 17 παρείχαν «στον εχθρό πληροφορίες για δεκάδες τοποθεσίες συνδεόμενες με κρατικούς αξιωματούχους, τις μετακινήσεις τους (…) και πληροφορίες για πυραύλους, εγκαταστάσεις εκτόξευσης και αποθήκευσής τους», ενώ «βοηθούσαν στη στρατολόγηση πολιτών».

Με αυτό τον τρόπο διευκόλυναν «τη στοχοποίηση διαφόρων εγκαταστάσεων, στρατιωτικών, ασφαλείας και πολιτικών», με αποτέλεσμα «δεκάδες θανάτους», συμπλήρωσε το πρακτορείο.

Το κίνημα ανταρτών Χούθι, που πρόσκειται στο Ιράν κι ελέγχει από το 2014 την πρωτεύουσα Σανάα και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, δεν κατονόμασε τους καταδικασθέντες.

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει τους τελευταίους μήνες κύμα συλλήψεων, ιδίως για κατασκοπεία επ’ ωφελεία του Ισραήλ, που εντάθηκε μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού της κυβέρνησής τους Άχμεντ Γαλέμπ αλ Ράουι και υπουργών του σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Σανάα στα τέλη Αυγούστου.

Οι Χούθι διεξήγαγαν παράλληλα εκστρατεία συλλήψεων εργαζομένων σε υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο επικεφαλής του κινήματος Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούθι, έχει κατηγορήσει διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) και της UNICEF, για κατασκοπεία.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, οι Χούθι πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους με πυραύλους και drones εναντίον του Ισραήλ καθώς και εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ισχυριζόμενοι πως δρούσαν σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ, όπως και οι ΗΠΑ, διεξήγαγαν σειρές πολύνεκρων αεροπορικών βομβαρδισμών σε τομείς της Υεμένης ελεγχόμενους από το κίνημα ανταρτών.

Η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της είχε επέμβει στην Υεμένη το 2015, επικεφαλής στρατιωτικής συμμαχίας αραβικών κρατών με σκοπό την ανατροπή των Χούθι και την αποκατάσταση της εξουσίας της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

Από τον Απρίλιο του 2022, στη χώρα εφαρμόζεται εύθραυστη εκεχειρία, που γενικά τηρείται, μολονότι τύποις η ισχύς της εξέπνευσε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΥΕΜΕΝΗΧΟΥΘΙ

Related Posts

drones
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Καταστροφικές επιθέσεις ουκρανικών drones σε στρατιωτικά εργοστάσια και διοικητικά κέντρα [vids]

07/02/2026 - 15:50
Κίνα
ΚΟΣΜΟΣ

Washington Post: Η «πυρηνική κόντρα» ΗΠΑ με Κίνα και το ρευστό status quo μετά την εκπνοή της New START

07/02/2026 - 14:56
Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Με 400 drones και 40 πυραύλους επιτέθηκε η Ρωσία – Τα ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια μείωσαν την παραγωγή τους

07/02/2026 - 13:29

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1912 ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος πραγματοποιεί την πρώτη πτήση στην Ελλάδα με αεροπλάνο τύπου Νιεπόρ 50 ίππων

Ο Σμήναρχος είχε τετ α τετ με Κινέζο σύνδεσμο στην Αθήνα – Οι θέσεις «κλειδιά» και οι σχέσεις με απόστρατους [vid]

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» πληρωμών από τις 9 έως τις 13 Φεβρουαρίου

Δένδιας: Το SAFE είναι μόνο η αρχή – Πρέπει να παραταθεί η προθεσμία και να αυξηθούν τα κονδύλια για επενδύσεις

Πολεμική Αεροπορία: Οι 330 και 347 Μοίρες εντυπωσίασαν με F-16 στο Tactical Leadership Programme του NATO

Ρωσία: Καταστροφικές επιθέσεις ουκρανικών drones σε στρατιωτικά εργοστάσια και διοικητικά κέντρα [vids]

Washington Post: Η «πυρηνική κόντρα» ΗΠΑ με Κίνα και το ρευστό status quo μετά την εκπνοή της New START

Ζελένσκι: Με 400 drones και 40 πυραύλους επιτέθηκε η Ρωσία – Τα ουκρανικά πυρηνικά εργοστάσια μείωσαν την παραγωγή τους

Top News

Αννίτα Πάνια και Νίκος Σαμοΐλης εμφανίστηκαν μαζί στη ραδιοφωνική της εκπομπή μετά τις φήμες χωρισμού

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Παύλος Ντε Γκρες με γαλανόλευκη γραβάτα, η Μαρί Σαντάλ και ο Νικόλαος Ντε Γκρες στην τελετή έναρξης

Καρυστιανού για την τραγωδία στη Χίο: «Η λέξη εισβολή μετατράπηκε σε εισβολείς, οτιδήποτε λέω δολίως παρερμηνεύεται»

Το ραντεβού του σμήναρχου με τον Κινέζο σύνδεσμό του στην Αθήνα, οι σχέσεις με απόστρατους και οι συγγενείς που «πέφτουν από τα σύννεφα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert