OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Η Κούβα στο στόχαστρο του Τραμπ μετά την Βενεζουέλα; Φόβοι για κλιμάκωση των εντάσεων

07/01/2026 - 11:22
Κούβα

REUTERS/Norlys Perez

Share on FacebookShare on Twitter

Η αιφνιδιαστική σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στη Βενεζουέλα τα ξημερώματα της 3ης Ιανουαρίου 2026 έχει προκαλέσει κύμα ανησυχίας στην Κούβα, όπου η κυβέρνηση αλλά και η κοινωνία προσπαθούν να αποτιμήσουν τις συνέπειες μιας εξέλιξης που ανατρέπει τις ισορροπίες δεκαετιών.

Στην Αβάνα κυριαρχεί ο φόβος ότι, μετά το Καράκας, η Κούβα είναι ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης Τραμπ. Τα αμερικανικά πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βενεζουέλας και η αιφνιδιαστική απομάκρυνση του Μαδούρο από την εξουσία συνιστούν, σύμφωνα με αναλυτές, ένα σαφές μήνυμα της Ουάσινγκτον προς τους συμμάχους του καθεστώτος. Και στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκεται η Κούβα.

Για την κουβανική ηγεσία, η απαγωγή του Μαδούρο ισοδυναμεί με πολιτικό σεισμό. Επί δεκαετίες, η Αβάνα βασιζόταν στα δισεκατομμύρια δολάρια σε πετρέλαιο και οικονομική βοήθεια που παρείχε ο πετρελαιοπαραγωγός σύμμαχός της στη Νότια Αμερική – βοήθεια που συχνά θεωρούνταν ζωτικής σημασίας για την ίδια την επιβίωση του καθεστώτος.

REUTERS/Norlys Perez

Ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να γνωρίζει καλά αυτή την εξάρτηση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους εν πτήσει με το Air Force One, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται άμεση στρατιωτική επέμβαση στην Κούβα, καθώς – όπως είπε – «είναι έτοιμη να καταρρεύσει από μόνη της», αδυνατώντας να αντέξει χωρίς το πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Την ίδια στιγμή, στην Αβάνα, το καθεστώς επιχειρεί να δείξει πυγμή. Σε διαδήλωση μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, το Σάββατο (03.01.2026), ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ δεσμεύτηκε ότι η συμμαχία Κούβας–Βενεζουέλας δεν θα διαλυθεί αμαχητί. «Για τη Βενεζουέλα – και φυσικά για την Κούβα – είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε ακόμη και τη ζωή μας», δήλωσε, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε επίθεση θα έχει «βαρύ τίμημα».

Ωστόσο, όπως σημειώνει ανάλυση του CNN, πίσω από τις επίσημες δηλώσεις, το κυρίαρχο συναίσθημα στην κουβανική κοινωνία είναι το σοκ. Κουβανοί που μίλησαν στον δημοσιογράφο Patrick Oppmann εμφανίζονται συγκλονισμένοι από το πόσο εύκολα ο αμερικανικός στρατός κατάφερε να συλλάβει τον Μαδούρο, χωρίς απώλειες για τις ΗΠΑ.

«Για χρόνια, πρώτα ο Ούγκο Τσάβες και μετά ο Μαδούρο μας προειδοποιούσαν για αμερικανική επέμβαση», λέει κάτοικος της Αβάνας που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Όταν όμως συνέβη πραγματικά, κανείς δεν ήταν έτοιμος. Οι Βενεζουελάνοι είχαν δισεκατομμύρια για τον στρατό τους. Εμείς δεν έχουμε τίποτα».

REUTERS/Norlys Perez/File Photo

Έρχεται το τέλος της «la gran patria»;

Η σύλληψη του Μαδούρο απειλεί πλέον να διαλύσει μια συμμαχία δεκαετιών, καθοριστική για την Κούβα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Από την εποχή του Ούγκο Τσάβες και στη συνέχεια επί Μαδούρο, η Βενεζουέλα προμήθευε την Κούβα με τεράστιες ποσότητες πετρελαίου – λέγεται από 55.000 έως 85.000 βαρέλια την ημέρα – την ώρα που ο λαός της Βενεζουέλας βυθιζόταν στη φτώχεια. Σε αντάλλαγμα, η Αβάνα παρείχε ανθρώπινο δυναμικό: από συμβούλους ασφαλείας έως γιατρούς και τεχνικούς.

Ο Τσάβες είχε περιγράψει τη σχέση των δύο χωρών ως «la gran patria» – μια ενιαία πατρίδα. Με τα χρόνια, σύμφωνα με το CNN, τα σύνορα μεταξύ των δύο καθεστώτων σχεδόν εξαφανίστηκαν: Βενεζουελάνοι στρατιωτικοί εργάζονταν σε έργα υποδομής στην Κούβα, ενώ Κουβανοί γιατροί στελέχωναν κλινικές στις φτωχότερες γειτονιές του Καράκας.

Μετά τον θάνατο του Τσάβες το 2013, η Κούβα τον τίμησε ως τον πιο πιστό σύμμαχό της μετά την επανάσταση, απονέμοντάς του ακόμη και την κουβανική υπηκοότητα – τιμή που είχε δοθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν, στον Τσε Γκεβάρα. Σήμερα, αυτή η σχέση δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε.

REUTERS/Norlys Perez

Ενεργειακή ασφυξία και φόβοι κλιμάκωσης

Όλα αυτά εκτυλίσσονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την κουβανική κοινωνία, η οποία ήδη βιώνει βαθιά οικονομική και ενεργειακή κρίση. Πολυήμερα μπλακάουτ, ελλείψεις καυσίμων και παλαιωμένες υποδομές ηλεκτροπαραγωγής έχουν γίνει καθημερινότητα.

Στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αξιωματούχοι παρουσιάζουν την ενεργειακή κρίση σχεδόν σαν δελτίο καιρού, την ώρα που οι ελλείψεις τροφίμων ωθούν όλο και περισσότερους Κουβανούς στα όρια του υποσιτισμού. Τον Δεκέμβριο, κυβερνητικός σχολιαστής προκάλεσε σάλο, καλώντας τους πολίτες να «ξεχάσουν το ρύζι», βασικό στοιχείο της κουβανικής διατροφής. «Ζούμε σε κατάσταση πολέμου χωρίς πόλεμο», λέει χαρακτηριστικά Κουβανός πολίτης στο CNN.

Πλέον, ο φόβος δεν περιορίζεται στην οικονομία. Μια οριστική ρήξη με τη Βενεζουέλα θα μπορούσε να αφήσει την Κούβα πιο απομονωμένη απ’ ό,τι μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ για τα «γεράκια» της Ουάσινγκτον, η προοπτική εξουδετέρωσης ενός ιστορικού αντιπάλου μόλις 90 μίλια από τις αμερικανικές ακτές μοιάζει δελεαστική.

Το ερώτημα που μένει ανοιχτό είναι αν οι πιέσεις και οι απειλές θα αρκέσουν για να λυγίσουν την Αβάνα ή αν η Κούβα θα βρεθεί μπροστά σε μια νέα, επικίνδυνη αναμέτρηση.

Tags: ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΚΟΥΒΑΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Related Posts

Χαλέπι
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι Κούρδοι μαχητές που είναι περικυκλωμένοι στο Χαλέπι θα μεταφερθούν στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας

09/01/2026 - 11:46
Oreshnik - Ρωσία - Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Oreshnik εναντίον Ουκρανίας: Έντονη αντίδραση του Κιέβου για την ρωσική επίθεση – «Παγκόσμια απειλή, απαιτεί παγκόσμιες απαντήσεις»

09/01/2026 - 10:28
εκεχειρία
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Εύθραυστη εκεχειρία στρατού και SDF στο Χαλέπι – Χιλιάδες εκτοπισμένοι και δεκάδες νεκροί ο απολογισμός

09/01/2026 - 10:22

Διαβάστε Επίσης

Συρία: Οι Κούρδοι μαχητές που είναι περικυκλωμένοι στο Χαλέπι θα μεταφερθούν στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας

Ο Δένδιας «απασφάλισε»: Δεν θα κάνουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ΔΕΚΟ του ’80 επειδή πλησιάζουν εκλογές

Απειλές Τραμπ στη Raytheon: Θα κόψουμε τα συμβόλαια στρατιωτικών εξοπλισμών, συμμορφωθείτε

Oreshnik εναντίον Ουκρανίας: Έντονη αντίδραση του Κιέβου για την ρωσική επίθεση – «Παγκόσμια απειλή, απαιτεί παγκόσμιες απαντήσεις»

Συρία: Εύθραυστη εκεχειρία στρατού και SDF στο Χαλέπι – Χιλιάδες εκτοπισμένοι και δεκάδες νεκροί ο απολογισμός

«Βράζει» το Ιράν από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις: Αναφορές για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες [vids]

Ρωσία: Έπληξε με Oreshnik την περιοχή του Λβιβ ως «αντίποινα» για την «ουκρανική επίθεση» στο σπίτι του Πούτιν

Ο Κιμ δήλωσε πίστη στον Πούτιν: «Θα υποστηρίζω για πάντα όλες τις πολιτικές και τις αποφάσεις σου»

Top News

Τέμπη: «Η Μαρία Καρυστιανού καπηλεύεται την ιστορία - Το ταμείο του συλλόγου είναι κρυφό μυστικό», λέει ο Χρήστος Κωνσταντινίδης

Κοινωνικός τουρισμός ΔΥΠΑ: Χειμερινές διακοπές με voucher έως 12 ημέρες - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Χρήστος Πολίτης: Πέθανε τη Δευτέρα και τον βρήκε ο αδελφός του νεκρό μια μέρα αργότερα

Μαρία Αναστασοπούλου για Γιάννη Κολοκυθά: Ταιριάζουμε πάρα πολύ, είναι βαθιά η σχέση που έχουμε μεταξύ μας

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert