OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Σεργκέι Σοϊγκού: «Η Ρωσία υποστηρίζει την Κίνα στο ζήτημα της Ταϊβάν»

02/02/2026 - 11:52
Σοϊγκού

Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Share on FacebookShare on Twitter

Η Ρωσία επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά την σταθερή υποστήριξή της προς την Κίνα στο ζήτημα της Ταϊβάν, όπως δήλωσε ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Σοϊγκού κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS, ο Σοϊγκού τόνισε: «Βλέπουμε ότι οι κακοπροαίρετοι στην Κίνα συνεχίζουν να αποσταθεροποιούν την κατάσταση στο Στενό της Ταϊβάν. Από την πλευρά μας, θέλω να επιβεβαιώσω την σταθερή και ακλόνητη υποστήριξή μας προς το Πεκίνο στο ζήτημα της Ταϊβάν».

Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία προχωρά με βάση την αρχή ότι η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μοναδική νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα.

Το πλαίσιο των σχέσεων Μόσχας – Πεκίνου

Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας «άνευ ορίων» που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια. Η σχέση αυτή ενισχύθηκε λίγες ημέρες πριν την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα του εδάφους της και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για την επίτευξη επανένωσης. Το Πεκίνο προτείνει το μοντέλο «μία χώρα, δύο συστήματα», παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται στο Χονγκ Κονγκ, πρόταση που ωστόσο δεν τυγχάνει αποδοχής από τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα της Ταϊβάν.

Η Ρωσία έχει ταχθεί επανειλημμένως κατά οποιασδήποτε μορφής ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και αναγνωρίζει το νησί ως τμήμα της Κίνας.

Russia’s Sergei Shoigu told Chinese Foreign Minister Wang Yi that Moscow continues to support Beijing over Taiwan, as Russia keeps a close eye on Japan’s “accelerated militarization.” https://t.co/RqNRGy9PhO

— The Japan Times (@japantimes) February 2, 2026

Η συνάντηση και οι δηλώσεις του Ουάνγκ Γι

Ο Σοϊγκού, πρώην υπουργός Άμυνας, έφθασε στην Κίνα την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου 2026. Σύμφωνα με το Ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας, η συνάντηση με τον Ουάνγκ Γι επικεντρώθηκε σε ζητήματα ασφαλείας και περιφερειακών εξελίξεων.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε (σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠΕΞ) ότι οι δύο χώρες έχουν υποχρέωση να προωθούν την πολυμερή συνεργασία και έναν ισότιμο, οργανωμένο πολυπολικό κόσμο, ότι πρέπει να διατηρούν στενή επικοινωνία σε κρίσιμα διμερή και διεθνή ζητήματα και πως η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει φέτος τον στρατηγικό συντονισμό, την αμοιβαία υποστήριξη στα βασικά συμφέροντα και τους διμερείς δεσμούς συνολικά.

📌 Russia reaffirms support for China on Taiwan

🤝🏻 Secretary of Russian Security Council Sergey Shoygu and Chinese Foreign Minister Wang Yi met in Beijing https://t.co/oNSaQy3PeD pic.twitter.com/EP5xYELwlQ

— Anadolu English (@anadoluagency) February 2, 2026

Αντίδραση από την Ταϊβάν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν χαρακτήρισε τις δηλώσεις Σοϊγκού σοβαρή υπονόμευση της κυριαρχίας του νησιού και εκφοβιστική συμπεριφορά που πλήττει την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

Η επίσκεψη Σοϊγκού στο Πεκίνο πραγματοποιείται την ίδια περίοδο που διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και αμερικανών αξιωματούχων με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αν και η Μόσχα συνεχίζει να βομβαρδίζει πολιτικές υποδομές στην Ουκρανία, όπως έκανε χθες εναντίον μαιευτηρίου ή εναντίον λεωφορείου με εργάτες ορυχείου.

Πηγή: Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΚΙΝΑΡΩΣΙΑΣΕΡΓΚΕΙ ΣΟΙΓΚΟΥΤΑΙΒΑΝ

Related Posts

Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

25/03/2026 - 21:42
Ιράν - ΗΠΑ - Νησί Χαργκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

25/03/2026 - 21:00
Ιράν - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

25/03/2026 - 20:34

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Ισραήλ: Η κυβέρνηση ενέκρινε την επιστράτευση 400.000 εφέδρων – «Πράσινο φως» για νέα πλήγματα σε Ιράν και Χεζμπολάχ

Ιράν: Η Ρωσία απομακρύνει το προσωπικό της από τον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ

Top News

Εριέττα Κούρκουλου - Βύρωνας Βασιλειάδης: Φωτογραφίες από την απόδραση στο Ναύπλιο με τους γιους τους

Ο Έλληνας πρέσβης διόρθωσε το «Μακεδονία» της Μελάνια Τραμπ και «πρόλαβε» μεγάλο ατόπημα

Κόνι Μεταξά: Δεν είμαι ανοιχτή σε νέο έρωτα, περνάω ωραία μόνη 

Σίσσυ Χρηστίδου σε Κωνσταντίνο Βασάλο: «Μπορεί να μένουμε σε μία ιστορία που είναι πολύ τοξική, αλλά να μην το ξέρουμε»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert