OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

CM-302: Το Ιράν κοντά σε deal για «game changer» κινεζικούς υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους, λέει το Reuters

24/02/2026 - 13:54
CM-302

Πύραυλος τύπου CM-302 σε αμυντική έκθεση της Κίνας / Dickson Lee / South China Morning Post via Getty Images

Share on FacebookShare on Twitter

Σε μια κίνηση που ενδέχεται να αλλάξει τις ισορροπίες δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο προχωρά το Ιράν, καθώς βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστικοποίηση συμφωνίας με την Κίνα για την απόκτηση των προηγμένων αντιπλοϊκών πυραύλων τύπου CM-302.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται το Reuters από έξι πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, η Τεχεράνη στοχεύει στην αγορά των κινεζικών υπερηχητικών πυραύλων CM-302 σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν ήδη αναπτύξει ισχυρές ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή, προειδοποιώντας για πιθανά πλήγματα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Τα χαρακτηριστικά του κινεζικού CM-302

Οι πύραυλοι CM-302 θεωρούνται «game changer» για την περιοχή λόγω των τεχνικών τους προδιαγραφών:

  • Μέγιστο βεληνεκές τα 280 χιλιόμετρα.
  • Αναπτύσσουν ταχύτητα που αγγίζει και έως τα 3 Mach
  • Είναι ευέλικτοι και πραγματοποιούν ελιγμούς σε χαμηλό υψόμετρο για να αποφεύγουν εχθρικά συστήματα αεράμυνας.

Ουσιαστικά, είναι η διαμόρφωση του κινεζικού πυραύλου YJ-12 που το Πεκίνο παράγει για εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κρούσεις τόσο κατά ναυτικών δυνάμεων όσο και χερσαίων / παράκτιων στόχων, ενώ η «φιλοσοφία» του σχεδιασμού τους ήταν οι αμερικανικές ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων, με το πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να έχει εξασκηθεί στο παρελθόν σε εικονικές επιθέσεις κορεσμού από τέτοιου είδους πυραύλους, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι αποτελούν σοβαρή απειλή.

Φέρει πολεμική κεφαλή βάρους 250 κιλών και ενσωματώνει σύστημα πλοήγησης με βάση το κινεζικό δορυφορικό σύστημα που μπορεί να ενημερώνεται μέσω συστήματος ζεύξης δεδομένων (data link) για την τοποθεσία του στόχου. Σημειώνεται πως το Πακιστάν και η Αλγερία έχουν ήδη αποκτήσει τους αντιπλοϊκούς πυραύλους cruise τύπου CM-302.

«Αν το Ιράν αποκτήσει τέτοια ικανότητα, μιλάμε για πλήρη ανατροπή των δεδομένων», σχολίασε ο Danny Citrinowicz, πρώην στέλεχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, τονίζοντας ότι τα συγκεκριμένα όπλα αποτελούν άμεση απειλή για τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

BREAKING: Iran is close to finalizing a deal with China to acquire CM-302 supersonic anti ship cruise missiles, according to Reuters.

With a 290 km range and sea skimming high speed profile, the missiles could significantly boost Tehran’s naval strike capability, as the United… pic.twitter.com/bZRH2vmcel

— Defence Index (@Defence_Index) February 24, 2026

Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων

Οι συνομιλίες, που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, επιταχύνθηκαν δραματικά μετά τη σύντομη αλλά σφοδρή πολεμική σύγκρουση 12 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν τον περασμένο Ιούνιο.

Στο πλαίσιο των τελικών επαφών, αποκαλύπτεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Ιράν, Μασούντ Οραεΐ, πραγματοποίησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ταξίδι στο Πεκίνο το περασμένο καλοκαίρι για να κλειδώσει τις λεπτομέρειες.

Παρά τις πληροφορίες, παραμένουν ερωτήματα για τον ακριβή αριθμό των πυραύλων και το τελικό κόστος, ενώ το Πεκίνο τηρεί σιγή ιχθύος. Από την πλευρά του, αξιωματούχος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιοποιήσουμε τις στρατιωτικές μας συμφωνίες με τους συμμάχους μας».

Το αεροπλανοφόρο USS Gera;d R. Ford/REUTERS/Stelios Misinas

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει απευθείας τη συμφωνία, ωστόσο πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης υπενθύμισε τη σκληρή στάση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως «είτε θα υπάρξει συμφωνία, είτε θα υπάρξει κάτι πολύ σκληρό, όπως την προηγούμενη φορά».

Η προμήθεια των CM-302, αν ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει την πλέον προηγμένη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού από την Κίνα προς το Ιράν, αψηφώντας το καθεστώς κυρώσεων που επιβλήθηκε εκ νέου από τις ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

🚨 IRAN NEARS CHINA MISSILE DEAL

Iran is close to finalizing a deal with China for CM-302 supersonic anti-ship cruise missiles, sources say.

▪️ Range: ~290 km
▪️ Designed to evade ship defenses
▪️ Would significantly threaten U.S. naval forces in the region

Talks reportedly… pic.twitter.com/5ffGUbG6Mo

— Mossad Commentary (@MOSSADil) February 24, 2026

Η συμφωνία έρχεται καθώς οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν μια αρμάδα σε απόσταση βολής από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln και της ομάδας κρούσης του. Το USS Gerald R. Ford και τα συνοδά του κατευθύνονται επίσης προς την περιοχή. Τα δύο πλοία μαζί μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα από 5.000 άτομα προσωπικό και 150 αεροσκάφη.

Η αγορά του CM-302 θα ήταν μια σημαντική βελτίωση σε ένα ιρανικό οπλοστάσιο που εξαντλήθηκε από τον πόλεμο του περασμένου έτους, δήλωσε ο Pieter Wezeman, ανώτερος ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.

Η κρατική China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) της Κίνας εμπορεύεται τον CM-302 ως τον καλύτερο αντιπλοϊκό πύραυλο στον κόσμο, ικανό να βυθίσει αεροπλανοφόρο ή αντιτορπιλικό, ενώ ήδη έχουν προμηθευτεί τον υπερηχητικό πύραυλο cruise η Αλγερία και το Πακιστάν. Το οπλικό σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί σε πλοία, αεροσκάφη ή κινητά οχήματα εδάφους. Μπορεί επίσης να εξουδετερώσει στόχους στην ξηρά.

Η CASIC δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Πηγή: Reuters / Gavin Finch, Parisa Hafezi, John Irish

Tags: CM-302USS ABRAHAM LINCOLNUSS Gerald R. FordΑΝΤΙΠΛΟΪΚΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣΙΡΑΝΚΙΝΑ

Related Posts

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

IISS: Η ευρωπαϊκή άμυνα έχει να καλύψει πολλά κενά – Το «μάθημα» της Ουκρανίας, η αποδυνάμωση του Ιράν και η ισχύς της Κϊνας

24/02/2026 - 16:15
Eurofighter Typhoon
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter στην Τουρκία: Ανατροπή στο εξοπλιστικό πρόγραμμα με στόχο 56 αντί για 44 μαχητικά αεροσκάφη

24/02/2026 - 11:48
Chinook
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Chinook: Η «ανάσα» από την Αίγυπτο, η πίεση για Foxtrot και η μάχη διαθεσιμότητας στα Μέγαρα

24/02/2026 - 07:02

Διαβάστε Επίσης

Η Ρωσία «ξαναζεσταίνει» την πυρηνική απειλή: Αιχμές από Πούτιν, απειλές από Μεντβέντεφ και Ζαχάροβα

IISS: Η ευρωπαϊκή άμυνα έχει να καλύψει πολλά κενά – Το «μάθημα» της Ουκρανίας, η αποδυνάμωση του Ιράν και η ισχύς της Κϊνας

Πούτιν: «H Ουκρανία προσπαθεί να σαμποτάρει την ειρηνευτική διαδικασία» – Η προειδοποίηση για τα πυρηνικά

«Μήνυμα» Ισραήλ στον Λίβανο: Θα δεχτείτε σκληρό πλήγμα αν η Χεζμπολάχ εμπλακεί σε ενδεχόμενο πόλεμο ΗΠΑ – Ιράν

CM-302: Το Ιράν κοντά σε deal για «game changer» κινεζικούς υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους, λέει το Reuters

«Ομολογία» από το Κρεμλίνο: Μετά από 4 χρόνια δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της εισβολής – «Υπόσχεται» συνέχιση του πολέμου

Ρούτε: «Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη και καθημερινή βοήθεια μέχρι να τελειώσουν οι σφαγές των Ρώσων»

Μακρόν: Η Ρωσία ενίσχυσε το ΝΑΤΟ, ένωσε την Ευρώπη και εξέθεσε τον ιμπεριαλισμό της – Στην Ουκρανία ηγέτες της Β.Ευρώπης και της Βαλτικής

Top News

Ίλιον: Διασώστης αντί να δώσει τις πρώτες βοήθειες σε λιπόθυμη γυναίκα σε νυχτερινό κέντρο, άρχισε να τραγουδάει

Σάκης Ρουβάς: Μου αρέσει το "Ferto" και συμπαθώ τον Akyla, θα πάμε καλά στη Eurovision

Η Βίκυ Παγιατάκη στο νοσοκομείο με αλλεργία από ταραμοσαλάτα την Καθαρά Δευτέρα

Αηδιαστικό βίντεο δείχνει influencer να πλένει τα βρώμικα εσώρουχά της σε καφετιέρα ξενοδοχείου - Αγωγή 1 εκατ. δολαρίων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert