OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Ουδέτερη ζώνη στα νότια του ποταμού Λιτάνι σχεδιάζει το Ισραήλ – Πάνω από 100 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές

05/03/2026 - 19:49
Ισραήλ - Λίβανος

REUTERS/Ammar Awad

Share on FacebookShare on Twitter

Σε 102 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο, από τότε που η Χεζμπολαχ ενεπλάκη στο πόλεμο του Ιράν με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Βηρυτό.

Παράλληλα, 638 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο. Πρόσθεσε πως ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς τα νοσοκομεία εξακολουθούν να δέχονται θύματα.

Ο προηγούμενος απολογισμός ήταν 77 νεκροί.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να παρέμβει προς την κυβέρνηση του Ισραήλ ούτως ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις της στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Ουδέτερη ζώνη στα νότια του ποταμού Λιτάνι σχεδιάζει ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θέλει να δημιουργήσει εκεί μια «ουδέτερη ζώνη».

Την ώρα που ξεκινούσε μια μεγάλη εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων στον Λίβανο, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες του θα θέσουν υπό τον έλεγχό τους «νέες θέσεις» στα νότια αυτής της χώρας, κάτι που θεωρείται παράνομο από το διεθνές δίκαιο. Με την εισβολή αυτήν το Ισραήλ θέλει να δημιουργήσει μια «ουδέτερη ζώνη (…) μεταξύ του πληθυσμού μας και κάθε απειλής» εξήγησε ο εκπρόσωπος του στρατού, αναφερόμενος στη Χεζμπολάχ.

Παράλληλα, θα εμποδίσει «τις επιθέσεις στις μεθοριακές ισραηλινές κοινότητες», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας Ίσραελ Κατς.

Το Ισραήλ λέει ότι κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος του οπλοστασίου της φιλοϊρανικής οργάνωσης στον προηγούμενο πόλεμο, που έληξε τον Νοέμβριο του 2024. Ο στρατός του Λιβάνου από την πλευρά του λέει ότι αφόπλισε τη Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα της χώρας, από τον ποταμό Λιτάνι μέχρι τα σύνορα με το Ισραήλ, μια έκταση πλάτους περίπου 30 χιλιομέτρων.

Ωστόσο, η Χεζμπολάχ από τη Δευτέρα που ξεκίνησαν και πάλι οι συγκρούσεις ανέλαβε την ευθύνη για δεκάδες επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ – ορισμένες φορές σε μεγάλο βάθος εντός της γειτονικής χώρας.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι «το Ισραήλ σκοπεύει να αναλάβει τον έλεγχο μιας ζώνης πλάτους 10-15 χιλιομέτρων», είπε μια διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Βηρυτό. Επισήμως, οι αρχές δεν έχουν ακόμη αντιδράσει.

REUTERS/Shir Torem

Είναι εφαρμόσιμη αυτή η ιδέα;

Στον προηγούμενο πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ, ο ισραηλινός στρατός προετοίμασε το έδαφος, καταστρέφοντας μαζικά, με αεροπορικά πλήγματα, κοινότητες και χωριά κοντά στα σύνορα. Με τις χερσαίες επιχειρήσεις του, ισοπέδωσε σπίτια και εκχέρσωσε δάση και καλλιέργειες.

Οι περισσότεροι κάτοικοι αυτών των χωριών δεν έχουν μπορέσει μέχρι σήμερα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η ανοικοδόμηση δεν έχει ξεκινήσει και η διεθνής κοινότητα ζητάει, προκειμένου να αποδεσμεύσει πόρους, τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ.

Η δημιουργία επομένως αυτής της «ουδέτερης ζώνης» είναι ένας στόχος «μάλλον εφικτός», εκτίμησε ο Ντέιβιντ Γουντ, αναλυτής στο International Crisis Group, δεδομένου ότι το Ισραήλ έχει ήδη δημιουργήσει «ντε φάκτο ουδέτερες ζώνες κατά μήκος των συνόρων», μετά την κατάπαυση του πυρός το 2024.

Από τις αρχές της εβδομάδας, η εισβολή των Ισραηλινών στρατιωτών και τα αλλεπάλληλα καλέσματα για εκκενώσεις πλήττουν τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στα νότια του Λιτάνι, μια περιοχή που αντιστοιχεί περίπου στο 8% του εδάφους του Λιβάνου.

Περίπου 90.000 άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί, σύμφωνα με τις λιβανέζικες αρχές.

REUTERS/Mohamed Azakir

Ο αναλυτής του Atlantic Council Νίκολας Μπλάνφορντ εκτίμησε ότι οι Ισραηλινοί θέλουν να «επεκτείνουν» την ουδέτερη ζώνη που υπάρχει ήδη, πιθανότατα όμως ότι στο μέγεθος που είχε η παλιά «ζώνη κατοχής».

Μετά την εισβολή του στον Λίβανο το 1982 το Ισραήλ διατήρησε μια ζώνη πλάτους 10-20 χιλιομέτρων, μέχρι την πλήρη αποχώρησή του από τη χώρα αυτή, το 2000, υπό τα ισχυρά πλήγματα που δεχόταν από τη Χεζμπολάχ.

Ένας στρατιωτικός αξιωματούχος είπε στο AFP ότι φοβάται πως το Ισραήλ θέλει να δημιουργήσει μια παρόμοια, πλατιά ζώνη ασφαλείας στον νότιο Λίβανο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Ενώ ο πόλεμος μαίνεται, μια χερσαία σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ μοιάζει πλέον αναπόφευκτη.

Εκτός από τους μαχητές της Χεζμπολάχ, όσο προχωρούν οι Ισραηλινοί στρατιώτες «ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν αντίσταση, υπό τύπον αντάρτικου, από τους κατοίκους των περιοχών αυτών, αυξάνεται», προειδοποίησε ο Ντέβιντ Γουντ.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ στο χθεσινό διάγγελμά του ανακοίνωσε ότι η οργάνωση «θα αντιμετωπίσει την ισραηλινοαμερικανική επίθεση».

Η προηγούμενη πολιτική «αυτοσυγκράτησης» της Χεζμπολάχ, που απέφευγε να απαντήσει «επί περισσότερο από έναν χρόνο στις σχεδόν καθημερινές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ ανήκει στο παρελθόν», παρατήρησε ο Γουντ.

«Η Χεζμπολάχ έχει πλέον μπει σε πόλεμο», συνηγόρησε και ο Νίκολας Μπλάνφορντ. «Η νέα ουδέτερη ζώνη αποτελεί στο εξής τμήμα του πεδίου της μάχης».

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ AFP, Reuters

Tags: ΙΣΡΑΗΛΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣΛΙΒΑΝΟΣΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Related Posts

Volkswagen
ΚΟΣΜΟΣ

Η Volkswagen έφτιαξε «μυστικά» δύο στρατιωτικά οχήματα, σε μια προσπάθεια να σώσει ένα εργοστάσιο στη Γερμανία

05/03/2026 - 21:58
Φινλανδία - NATO
ΚΟΣΜΟΣ

Η Φινλανδία θα άρει πλήρως την απαγόρευση εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στο έδαφος της

05/03/2026 - 21:51
Su-30MKI
ΚΟΣΜΟΣ

Su-30MKI: Συνετρίβη μαχητικό αεροσκάφος στην ανατολική Ινδία – Άγνωστη η τύχη του πιλότου

05/03/2026 - 21:48

Διαβάστε Επίσης

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Αρχηγός ΓΕΑ υποδέχθηκαν τους Έλληνες που επέστρεψαν με C-130 από το Άμπου Ντάμπι [pics]

Η Volkswagen έφτιαξε «μυστικά» δύο στρατιωτικά οχήματα, σε μια προσπάθεια να σώσει ένα εργοστάσιο στη Γερμανία

Η Φινλανδία θα άρει πλήρως την απαγόρευση εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στο έδαφος της

Su-30MKI: Συνετρίβη μαχητικό αεροσκάφος στην ανατολική Ινδία – Άγνωστη η τύχη του πιλότου

Το NATO ενισχύει την ετοιμότητα των αντιπυραυλικών του συστημάτων, μετά την αναχαίτιση ιρανικού πυραύλου στην Τουρκία

IDF: «Έχουμε καταστρέψει το 80% των συστημάτων αεράμυνας του Ιράν – Μπαίνουμε στην επόμενη φάση του πολέμου»

Ζελένσκι: «Λάβαμε αίτημα από τις ΗΠΑ να βοηθήσουμε στην αναχαίτιση drones στη Μέση Ανατολή»

Αραγτσί: «Περιμένουμε την εισβολή του αμερικανικού στρατού στο Ιράν – Δεν ζητάμε ούτε εκεχειρία, ούτε διαπραγματεύσεις»

Top News

Καισαριανή: Η στιγμή της εκτέλεσης των 200, οι νέες συγκλονιστικές φωτογραφίες

Μαρίνα: Στο ΥFSF έλεγαν ότι είμαι φάλτσα και ότι κουνιόμουν σαν φάλαινα, με έπιασαν τα κλάματα

Ελένη Πετρουλάκη: Το μεγάλωμα των κοριτσιών μου αρκετές φορές είχε επιπτώσεις στο νευρικό μου σύστημα

Χωρίς την 16χρονη Λόρα επέστρεψε στην Ελλάδα ο πατέρας της - Το κορίτσι δεν θέλει να τον συναντήσει ούτε παρουσία κοινωνικού λειτουργού

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert