OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Δεν θέλω να εισβάλουν Κούρδοι στο Ιράν και να πάθουν κακό

08/03/2026 - 09:20
Κούρδοι

REUTERS/Orhan Qereman

Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Σάββατο 7/3/2026 πως δεν θέλει επιθέσεις των κουρδικών δυνάμεων στο έδαφος του Ιράν, μιλώντας σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One).

«Δεν θέλω οι Κούρδοι να μπουν μέσα. Δεν θέλω να δω Κούρδους να παθαίνουν κακό, να σκοτώνονται», είπε.

Επισημαίνοντας πως ο Λευκός Οίκος δεν εξετάζει το σενάριο επιθέσεων των κουρδικών δυνάμεων στο έδαφος του Ιράν, ο Τραμπ ανέφερε: «Έχουμε πολύ φιλικές σχέσεις με τους Κούρδους, όπως γνωρίζετε, αλλά δεν θέλουμε να κάνουμε αυτόν τον πόλεμο πιο περίπλοκο απ’ όσο είναι ήδη».

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Πέμπτη, ο αμερικανός πρόεδρος είχε δηλώσει πως θα ήταν «υπέροχο» αν οι Κούρδοι περνούσαν τα σύνορα.

Μια κουρδική εξέγερση θα είχε σοβαρές συνέπειες για το Ιράν, την ώρα που αμύνεται απέναντι στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Οι πολιτοφυλακές των Κούρδων συζητούσαν τις προηγούμενες μέρες με τις ΗΠΑ το πώς και εάν θα επιτεθούν στις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με το Reuters.

Το Ισραήλ συζητά με τους Κούρδους του Ιράν εδώ και έναν χρόνο

Το Ισραήλ διεξάγει τις δικές του συνομιλίες με ομάδες Κουρδοϊρανών ανταρτών που εδρεύουν στην ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, εδώ και περίπου έναν χρόνο, είπαν δύο πηγές των Κούρδων του Ιράν, ενώ μια ισραηλινή πηγή έκανε λόγο για «μακρές» συνομιλίες. Όλες οι πηγές ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Ένας αρχικός στόχος των κουρδικών ομάδων θα ήταν να καταλάβουν ιρανικά εδάφη κατά μήκος των συνόρων, είπαν οι τρεις πηγές. Μία από τις κουρδικές πηγές είπε ότι στόχος ήταν οι Κούρδοι να καταλάβουν, μεταξύ άλλων, τις πόλεις Οσναβιέχ και Πιρανσάχρ. Οι πηγές είπαν ότι χιλιάδες μαχητές συγκεντρώνονταν στην ιρακινή πλευρά των συνόρων και ετοιμάζονταν να εξαπολύσουν επίθεση μέσα σε μία εβδομάδα, κάτι που το πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει.

Ανεξάρτητες εκτιμήσεις λένε ότι η συνολική δύναμη αυτών των πολιτοφυλακών ανέρχεται σε 5-8.000 άνδρες. Διαθέτουν μόνο ελαφρύ οπλισμό, σύμφωνα με τις κουρδικές πηγές. Όμως, μολονότι δεν διαθέτουν τη δύναμη πυρός για να οργανώσουν μια σημαντική επιχείρηση με στόχο της αυτοδυναμία τους, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και του Ισραήλ θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στα σύνορα.

Η ισραηλινή πηγή είπε ότι το Ισραήλ δεν ελπίζει ότι θα μπορούσαν οι Κούρδοι να ανατρέψουν την ιρανική κυβέρνηση, όμως στηρίζοντάς τους θα υπονόμευε τον έλεγχο του Ιράν στην ενδοχώρα και θα έστρεφε αλλού την προσοχή των Φρουρών της Επανάστασης.

Πέντε αντιπολιτευόμενες οργανώσεις Κούρδων του Ιράν ανακοίνωσαν ότι συνασπίστηκαν, στα τέλη του περασμένου μήνα. Σε αυτές περιλαμβάνονται το Κόμμα Ελεύθερης Ζωής του Κουρδιστάν (PJAK), το Δημοκρατικό Κόμμα του Ιρανικού Κουρδιστάν (PDKI) και το Κόμμα Ελευθερίας του Κουρδιστάν (PAK), που όλα τους συμμετείχαν σε εξεγέρσεις και έχουν μαχητές στο Ιράκ.

Δεν είναι σαφές εάν θα λάβουν κάποια στήριξη από τους Κούρδους του Ιράκ. Η ηγεσία του Ιρακινού Κουρδιστάν δημοσίως αρνείται ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο να στείλει μαχητές ή να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ιράν, παρά τις πληροφορίες ότι δέχεται εξωτερικές πιέσεις για να το πράξει. Η ισραηλινή πηγή σημείωσε ότι υπήρξε αντίσταση από τους Κούρδους του Ιράκ και πρόσθεσε ότι χωρίς τη δική τους έμπρακτη υποστήριξη θα ήταν δύσκολο να κινητοποιηθούν οι Κούρδοι του Ιράν.

Πηγή: Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝΗΠΑΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝΙΣΡΑΗΛΚΟΥΡΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΚΟΥΡΔΟΙΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ισραήλ εξετάζουν την αποστολή ειδικών δυνάμεων στο Ιράν για «να διασφαλίσουν το εμπλουτισμένο ουράνιο»

08/03/2026 - 11:57
Ισραηλινός Στρατός - διάδοχος Αλί Χαμενεΐ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινός στρατός: Θα καταδιώξουμε κάθε διάδοχο του Αλί Χαμενεΐ

08/03/2026 - 11:10
Όσλο - αμερικανική πρεσβεία
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Ισχυρή έκρηξη έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Όσλο

08/03/2026 - 09:39

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ και Ισραήλ εξετάζουν την αποστολή ειδικών δυνάμεων στο Ιράν για «να διασφαλίσουν το εμπλουτισμένο ουράνιο»

Ισραηλινός στρατός: Θα καταδιώξουμε κάθε διάδοχο του Αλί Χαμενεΐ

IDF: Καταστρέψαμε ιρανικά μαχητικά F-14 στο αεροδρόμιο του Ισφαχάν

Νορβηγία: Ισχυρή έκρηξη έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Όσλο

Τραμπ: Δεν θέλω να εισβάλουν Κούρδοι στο Ιράν και να πάθουν κακό

Μπαχρέιν: Σταθμός αφαλάτωσης υπέστη ζημιές από ιρανικό drone

Ιράν: Έχει σχεδόν επιτευχθεί πλειοψηφική συναίνεση για τον διάδοχο του Χαμενεΐ, μεταδίδουν ιρανικά ΜΜΕ

Τραμπ σε Στάρμερ: Δεν χρειαζόμαστε τα αεροπλανοφόρα σας για έναν πόλεμο που έχουμε κερδίσει

Top News

Άννα Μπεζάν: «Μεγαλώνω την κόρη μου για να είναι ελεύθερη»

Δώρο Πάσχα 2026: Μέχρι πότε γίνεται η πληρωμή - Τι ισχύει για τους ανέργους και πώς υπολογίζεται

Νικολέττα Ράλη και Μιχάλης Ανδρούτσος χώρισαν μετά από 7 χρονιά σχέσης

Κρίστι Νόεμ: Από τη δολοφονία του σκύλου της στα πολυτελή τζετ και το «Blanketgate» – Όλα τα σκάνδαλα της «Barbie της Μετανάστευσης»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert