Στην βάση της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας (Royal Air Force – RAF) στο Fairford έφτασαν σήμερα 3 βομβαρδιστικά B-52 Stratofortress της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών (US Air Force – USAF).
Η άφιξη των B-52 ακολουθεί εκείνη των επίσης βομβαρδιστικών B-1B Lancer που έφτασαν το Σάββατο, 7 Μαρτίου 2026.
Σύμφωνα με αναλυτές, η ανάπτυξη των Stratofortress πιθανώς να σηματοδοτεί την νέα φάση των βομβαρδισμών των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράν.
NEW: At least three U.S. B-52 bombers have landed at RAF Fairford in the U.K., signaling preparations for potential sustained heavy bomber strikes against Iran.
Source: Airport Action pic.twitter.com/LmSKVQvX9I
— Clash Report (@clashreport) March 9, 2026
B-52 bombers have touched down at RAF Fairford in the United Kingdom. pic.twitter.com/OruimTQwjd
— Open Source Intel (@Osint613) March 9, 2026
Ήδη στρατιωτικοί αναλυτές είχαν προδιαγράψει πως το πρώτο κύμα των αμερικανικών βομβαρδισμών θα γίνει εξ αποστάσεως από τα stealth βομβαρδιστικά B-2 για να αποφευχθούν τα όποια αντιαεροπορικά πυρά της Τεχεράνης, όταν θα ήταν «εκτός μάχης» τα περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα θα ακολουθούσαν τα υπερηχητικά B-1B Lancer, ώστε να έρθουν στη συνέχεια τα «βαριά» B-52 και να «αδειάσουν» το άνω των 32 τόνων φορτίο των πυρομαχικών του.
🔴ABD Hava Kuvvetleri’ne ait üç adet B-52 Stratofortress bombardıman uçağı İngiltere’deki Fairford Hava Üssü’ne konuşlandırıldı. pic.twitter.com/nNiVQ4snxT
— 3. Dünya Savaşı (@ww3mediaa) March 9, 2026
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ Πιτ Χέγκεθ περιέγραψε απευθείας την εκστρατεία των ΗΠΑ κατά του Ιράν, λέγοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «τις χτυπούν ενώ είναι πεσμένες», ενώ ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (CENTCOM) είχε προσθέσει ότι μόλις ένα B-52 μπει στη μάχη, «η δικαιοσύνη δεν αποτελεί πλέον μέρος της εξίσωσης».




