Έναν μήνα μετά την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) προχώρησαν σε αυστηρές προειδοποιήσεις, καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν σημεία όπου διαμένουν Αμερικανοί στρατιώτες.
Οι Φρουροί της Επανάστασης, μέσω του ιστότοπου Sepah News, κατηγόρησαν τις αμερικανοϊσραηλινές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν μη στρατιωτικές υποδομές ως «ανθρώπινες ασπίδες». Γι αυτόν τον λόγο ζητήθηκε η επείγουσα απομάκρυνση των πολιτών από χώρους στάθμευσης αμερικανικών δυνάμεων για την αποφυγή απωλειών.
Επιπλέον – εκτός από τους IRGC – και ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, Αμπολφάζλ Σεκαρσί, ξεκαθάρισε πως οποιοδήποτε ξενοδοχείο φιλοξενεί Αμερικανούς στρατιώτες θεωρείται πλέον νόμιμος στρατιωτικός στόχος.
Όταν Αμερικανοί στρατιώτες «μπαίνουν σε ένα ξενοδοχείο, τότε, από δικής μας άποψης, το ξενοδοχείο αυτό γίνεται αμερικανικό», δήλωσε χθες το βράδυ στην κρατική ιρανική τηλεόραση ο Σεκαρσί. «Εμείς θα πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να αφήνουμε τους Αμερικανούς να μας χτυπάνε; Όταν απαντάμε, οφείλουμε φυσικά να χτυπάμε εκεί όπου βρίσκονται αυτοί», πρόσθεσε.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν εγκαταλείψει τις βάσεις τους στις χώρες του Κόλπου και κρύβονται σε ξενοδοχεία και γραφεία, καλώντας τις επιχειρήσεις της περιοχής να αρνούνται τις κρατήσεις τους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars έχουν αποσταλεί «αυστηρές προειδοποιήσεις» σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.
Ο ιρανικός στρατός εντόπισε επίσης αμερικανικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις τέτοιου είδους στη Συρία, τον Λίβανο και το Τζιμπουτί, σύμφωνα με το Fars.
Το Ιράν κατηγορεί τις γειτονικές χώρες του Κόλπου ότι επιτρέπουν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας από το έδαφός τους.
Οι μοναρχίες της περιοχής διαψεύδουν συνεχώς τις κατηγορίες αυτές, βεβαιώνοντας ότι – ακόμη και πριν από τον πόλεμο που μαίνεται – αρνούνταν να χρησιμοποιηθεί το έδαφος ή ο εναέριος χώρος τους για τον σκοπό αυτόν.
Πηγή: Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ




