Την περασμένη εβδομάδα, το Σώμα Πυροβολικού του ισραηλινού στρατού (IDF) πραγματοποίησε τον πρώτο βομβαρδισμό με το νέο αυτοκινούμενο πυροβόλο «Ro’em», επίσης γνωστό ως «SIGMA 155», προς υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων που επιχειρούν στο νότιο Λίβανο.
Το 282ο Σύνταγμα Πυροβολικού χρησιμοποίησε το SIGMA 155 για να βομβαρδίσει θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και αντιαρματικών της Χεζμπολάχ. Ο IDF ανακοίνωσε ότι ο βομβαρδισμός «θεωρήθηκε επιτυχημένος και απέδωσε επιτεύγματα».
Υποστηρίζει, επίσης, ότι το SIGMA φέρνει «πρωτοποριακές δυνατότητες στο πεδίο της μάχης», όπως αυξημένη ταχύτητα βολής, μεγαλύτερες αποστάσεις βολής και καλύτερη κινητικότητα από τα υπάρχοντα πυροβόλα.

Το νέο πυροβόλο θα τεθεί σε υπηρεσία σταδιακά, αντικαθιστώντας το M109
Το SIGMA, που αναπτύχθηκε από την Elbit Systems στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος εκσυγχρονισμού του πυροβολικού του Ισραήλ, έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τα παλαιά αυτοκινούμενα πυροοβόλα M109 που βρίσκονται σε υπηρεσία εδώ και δεκαετίες.
Κατασκευασμένο σε τροχοφόρο πλαίσιο 10×10 αντί για παραδοσιακές ερπυστριοφόρους πλατφόρμες, το σύστημα παρέχει σημαντικά βελτιωμένη κινητικότητα, επιτρέποντας την ταχεία επανατοποθέτηση σε δύσκολο έδαφος και μειώνοντας την ευπάθεια σε ανταποδοτικά πυρά.
This week, the IDF Artillery Corps conducted its first operational shelling with the new Ro’em self-propelled howitzer, in support of ground forces operating in southern Lebanon.
The 282nd Artillery Regiment used the Ro’em, also known as the SIGMA 155, to shell Hezbollah rocket… pic.twitter.com/Zhox4z5YSs
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) April 16, 2026
Στον πυρήνα του συστήματος Ro’em βρίσκεται ένα πλήρως αυτοματοποιημένο πυροβόλο 155mm/L52 με προηγμένο αυτόματο γεμιστή, που επιτρέπει υψηλότερο ρυθμό βολής σε σύγκριση με το M109.
Με πληροφορίες από: Times of Israel




