Ο χρόνος που επέλεξαν οι ΗΠΑ για να ανακοινώσουν ότι σχεδιάζουν να μειώσουν κατά 5.000 τα στρατεύματά τους στη Γερμανία προκαλεί έκπληξη, δήλωσε σήμερα (04.05.2026) η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάγια Κάλας.
«Ο χρόνος που επελέγη γι’ αυτή την ανακοίνωση προκαλεί έκπληξη. Πιστεύω πως δείχνει ότι πρέπει πράγματι να ενισχύσουμε τον ευρωπαϊκό πυλώνα στο NATO και πρέπει πράγματι να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε η Κάλας και πρόσθεσε «τα αμερικανικά στρατεύματα δεν βρίσκονται στην Ευρώπη για να προστατεύουν μόνο τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, αλλά και τα αμερικανικά συμφέροντα».
Εντελώς αντίθετη είναι η άποψη του NATO, με τον Γενικό Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να λέει χαρακτηριστικά ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «πήραν το μήνυμα» από τον Ντόναλντ Τραμπ και εξασφαλίζουν τώρα ότι οι συμφωνίες για τη χρήση στρατιωτικών βάσεων εφαρμόζονται.
Ο Τραμπ κατηγόρησε μερικές χώρες του NATO ότι δεν κάνουν αρκετά για να υποστηρίξουν τις ΗΠΑ στον πόλεμο στο Ιράν. Σε μια περαιτέρω ένδειξη της δυσαρέσκειάς του με ευρωπαίους συμμάχους, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή (01.05.2026) σχέδια για την απόσυρση 5.000 στρατιωτικών από τη Γερμανία. «Ναι, υπήρξε κάποια απογοήτευση από την πλευρά των ΗΠΑ, όμως οι Ευρωπαίοι άκουσαν», είπε ο Ρούτε και μετά πρόσθεσε: «Εξασφαλίζουν τώρα ότι όλες οι διμερείς συμφωνίες για τις βάσεις εφαρμόζονται».
Η Ισπανία, χώρα μέλος του NATO, έχει δηλώσει πως στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της δεν μπορουν να χρησιμοποιηθούν για τον πόλεμο με το Ιράν. Όμως ο Ρούτε δήλωσε πως άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως το Μαυροβούνιο, η Κροατία, η Ρουμανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, ανταποκρίνονται σε αιτήματα για τη χρήση βάσεων και άλλη επιμελητειακή υποστήριξη.
Ο Ρούτε δήλωσε επίσης ότι «όλο και περισσότερες» ευρωπαϊκές χώρες προεγκαθιστούν στοιχεία, όπως ναρκοθηρευτικά πλοία, κοντά στον Κόλπο ώστε να είναι έτοιμα για μια «επόμενη φάση». Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει πως είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν σε μια αποστολή για την εξασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας μέσω των Στενών του Ορμούζ μόλις τελειώσει ο πόλεμος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ




