OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Οι απειλές Τραμπ κατά Ιράν, το τρομοκρατικό χτύπημα στα Εμιράτα και το δυσοίωνο μέλλον των διαπραγματεύσεων

18/05/2026 - 10:07
Τραμπ

EPA/Aaron Schwartz / POOL

Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ξανά χθες Κυριακή (17.05.2026) την απειλή πως θα αφανίσει το Ιράν, δυόμισι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας. «Δεν θα απομείνει τίποτα» από το Ιράν αν η κυβέρνηση της χώρας δεν κλείσει γρήγορα συμφωνία με τις ΗΠΑ, είπε ο Τραμπ.

«Γι το Ιράν, το ρολόι χτυπάει», διεμήνυσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι Ιρανοί «καλά θα κάνουν να ενεργήσουν γρήγορα, αλλιώς δεν θα απομείνει τίποτα από αυτούς», πρόσθεσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ, που είχε ήδη απειλήσει στις αρχές Απριλίου να αφανίσει «έναν πολιτισμό ολόκληρο», προτού ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός.

Έπειτα από έναν και πλέον μήνα κατάπαυσης του πυρός, η προοπτική διευθέτησης της ένοπλης σύρραξης, που ξέσπασε την 28η Φεβρουαρίου 2026, φαντάζει μακρινή, με τον αμερικανό πρόεδρο να χαρακτηρίζει τη 10η Μαΐου «εντελώς απαράδεκτη» την πιο πρόσφατη πρόταση της Τεχεράνης για να τερματιστεί ο πόλεμος.

pic.twitter.com/j8C7THSghx

— Rapid Response 47 (@RapidResponse47) May 17, 2026

Η απάντηση της Τεχεράνης

Καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συναντώνται σήμερα και αύριο Τρίτη στο Παρίσι για να προσπαθήσουν να επιτύχουν σύγκλιση των θέσεών τους για τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου, οι τιμές του πετρελαίου ανέβαιναν ξανά μετά το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, με το βαρέλι του Μπρεντ Βόρειας Θάλασσας, διεθνούς ποικιλίας αναφοράς, να ξεπερνά τα 110 δολάρια (+1,28%).

Πριν από το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ, η Τεχεράνη απηύθυνε προειδοποίηση στην Ουάσιγκτον. «Ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να ξέρει πως εάν (…) το Ιράν υποστεί επίθεση εκ νέου, οι πόροι και ο στρατός της χώρας του θα βρεθούν μπροστά σε σενάρια άνευ προηγουμένου, επιθετικά, εκπληκτικά και ταραχώδη», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, Αμπουλφάζλ Σεκαρτσί.

Ο αντιπρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Χαμιντρεζά Χατζί-Μπαμπαΐ, διεμήνυσε πως εάν στοχοποιηθούν ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, το Ιράν θα πλήξει σε αντίποινα πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή.

«Τρομοκρατική» επίθεση

Στην άλλη όχθη του Κόλπου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά χθες (17.05.2026) έπειτα από πλήγμα μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος κοντά σε πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο, στο Μπαράκα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το πλήγμα δεν προκάλεσε τραυματισμούς και δεν διαπιστώθηκε άνοδος των επιπέδων ραδιενέργειας, όμως οι αρχές έκαναν λόγο για «επικίνδυνη κλιμάκωση» και η Σαουδική Αραβία για «απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιφέρειας».

Άλλα δυο drones αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των Εμιράτων. Σύμβουλος του προέδρου των Εμιράτων κατήγγειλε την «τρομοκρατική» επίθεση, μοιάζοντας να υπονοεί εμπλοκή του Ιράν, που έπληξε επανειλημμένα κράτη της περιοχής αφότου άρχισε ο πόλεμος, αλλά χωρίς να το κατηγορήσει ονομαστικά.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του. Εξάλλου η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι αναχαίτισε τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ερχόμενα από τον εναέριο χώρο του Ιράκ.

«Πηγή ανασφάλειας»

Παρά τις εντάσεις, η διπλωματία δεν έχει ακόμη τουλάχιστον παραμεριστεί εντελώς. Ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών, Μόχσιν Νάκβι, η χώρα του οποίου προσπαθεί να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή, συναντήθηκε στην Τεχεράνη με τον κυριότερο ιρανό διαπραγματευτή, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας, άλλοτε ανώτατο αξιωματικό των Φρουρών της Επανάστασης, Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ.

Όμως αυτός ο τελευταίος δεν είχε κατευναστικά λόγια να πει μετά τη συνάντηση. «Ορισμένα κράτη της περιοχής νομίζουν ότι η παρουσία των ΗΠΑ τους παρέχει ασφάλεια, όμως τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι αυτή η παρουσία όχι μόνο είναι ανίκανη να προσφέρει ασφάλεια, αλλά είναι τουναντίον πηγή ανασφάλειας», ανέφερε ο κ. Γαλιμπάφ.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έκανε «καμιά χειροπιαστή παραχώρηση» στην απάντησή της στις πιο πρόσφατες ιρανικές προτάσεις. Η Ουάσιγκτον «απαίτησε επίσης πολύ αυστηρούς περιορισμούς μακράς διάρκειας στον ιρανικό τομέα της πυρηνικής ενέργειας», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων MEHR.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων FARS, η Ουάσιγκτον παρουσίασε κατάλογο πέντε σημείων, απαιτώντας ιδίως το Ιράν να μη διατηρήσει παρά μόνο μια πυρηνική εγκατάσταση σε λειτουργία και να δεχτεί να παραδοθεί και να μεταφερθεί το απόθεμα ουρανίου εμπλουτισμένου κατά υψηλό ποσοστό που διαθέτει στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΗΠΑΙΡΑΝΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Related Posts

Κούβα
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Ούτε απειλούμε ούτε θέλουμε πόλεμο – Πρόσχημα των ΗΠΑ για στρατιωτική επίθεση το δημοσίευμα του Axios

18/05/2026 - 10:28
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ από πλήγμα του Ισραήλ – Συνολικά 7 νεκροί

18/05/2026 - 09:48
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Αμνηστία: Έσπασαν τραγικό ρεκόρ οι εκτελέσεις το 2025 με πρωτοπόρο το Ιράν

18/05/2026 - 09:25

Διαβάστε Επίσης

Mission Capable οι Έλληνες κομάντο στην αξιολόγηση του NATO – Διάκριση για το SOLTG της ΔΕΠ [pics]

Κούβα: Ούτε απειλούμε ούτε θέλουμε πόλεμο – Πρόσχημα των ΗΠΑ για στρατιωτική επίθεση το δημοσίευμα του Axios

Οι απειλές Τραμπ κατά Ιράν, το τρομοκρατικό χτύπημα στα Εμιράτα και το δυσοίωνο μέλλον των διαπραγματεύσεων

Λίβανος: Σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ από πλήγμα του Ισραήλ – Συνολικά 7 νεκροί

Διεθνής Αμνηστία: Έσπασαν τραγικό ρεκόρ οι εκτελέσεις το 2025 με πρωτοπόρο το Ιράν

EA-18G: Καρέ καρέ η συγκλονιστική συντριβή αμερικανικών μαχητικών σε αεροπορική επίδειξη [vid]

Στη Λιθουανία κατέπεσε ακόμα ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος – Δεν σημειώθηκε έκρηξη

Μάλι: Τουλάχιστον 10 νεκροί από επίθεση με drones που αποδίδεται στον στρατό

Top News

Γιώργος Λιανός για το ατύχημα του Σταύρου Φλώρου στο Survivor: «Όλα έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης»

Ρία Ελληνίδου - Δημήτρης Αλεξάνδρου: Το φιλί στο στόμα και οι εικόνες από το κοινό πάρτι για τα γενέθλιά τους

Μαρία Καρυστιανού: Πυρετός συλλογής υπογραφών για την ίδρυση του νέου κόμματος - Δεν θα πάει σήμερα στον Άρειο Πάγο

Eurovision 2026: Η διερμηνέας του BBC χόρεψε το «Jalla» της Κύπρου και έγινε viral στα social media

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert