OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Έρευνες για πετρέλαιο σε 18 σημεία του Αιγαίου

01/12/2010 - 11:56
Share on FacebookShare on Twitter

“Φυσικό αέριο για να κινήσει και να ζεστάνει ολόκληρη την Ευρώπη για 30 χρόνια” υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο λένε οι επιστήμονες, ενώ στον ελλαδικό χώρο τα κοιτάσματα πετρελαίου

που είναι “σπαρμένα” στο Αιγαίο και τη Δυτική Ελλάδα αρκούν για να εξασφαλίσουν την αυτονομία της χώρας.

10 συνολικά κοιτάσματα πετρελαίου έχουν εντοπιστεί στο Αιγαίο, στα δυτικά έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα στον Πατραϊκό και το Μεσσηνιακός Κόλπο, το Β. Ιόνιο, την Ήπειρος και την Αιτωλοακαρνανία. 

Στην υπόλοιπη Ελλάδα νέα στοιχεία που οδηγούν τις έρευνες στα Γρεβενά, τη Θεσσαλονίκη αλλά και στη χερσαία περιοχή της Δυτικής Θράκης. 

Ήδη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επόμενη κίνηση για την εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή του Μπαμπουρα στο Θρακικό πέλαγος. Τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί εκεί εξηγούν και το… ενδιαφέρον αλλά και τις διαρκείς προκλήσεις τις Τουρκίας στην περιοχή. 

Τα κοιτάσματα του Πρίνου είναι σε όλους γνωστά, έχουν “δώσει” μέχρι σήμερα 116 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο και 850 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο, οι επιστήμονες μιλούν πλέον για ακόμη “δέκα Πρίνους” στο Αιγαίο.

Άμεσα αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης για έρευνες φυσικού αερίου Νότια της Κρήτης όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα φυσικού αερίου, όμως εξίσου πιθανή είναι μια ανάλογη κίνηση στα Βόρεια της Κέρκυρας. (Αυτή είναι και η εξήγηση για την εμπλοκή στο θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας) 

Ήδη οι πληροφορίες μιλούν για έντονο ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων εταιρειών για την περιοχή των Οθωνών.



Ωστόσο εκτός από δύο με τρεις (το πολύ) περιοχές στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 2000 γεωτρήσεις για τις απαραίτητες μετρήσεις. Διαδικασία που εκτός από χρόνο απαιτεί και πολύ χρήμα.

Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί ωστόσο η Κύπρος που ακολούθησε την διαδικασία “non exclusive surveys” δηλαδή δόθηκε η άδεια σε εταιρείες να κάνουν τις έρευνες με δικά τους έξοδα και στη συνέχεια να τις εμπορεύονται σε εταιρείες προκαλώντας το ενδιαφέρον της αγοράς. Έτσι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πλήρωσε το παραμικρό.

Η Κύπρος ωστόσο είχε καιρό πριν προχωρήσει και σε μια ακόμη πιο σημαντική κίνηση, είχε οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορά της, τη λεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη με τους γείτονές της προς τα δυτικά και τα νότια και έτσι προέκυψαν οι έρευνες και ο εντοπισμός κοιτασμάτων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.



Related Posts

Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: «Αλλάζουμε τον τρόπο λειτουργίας και τα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού – Η Τουρκία δεν είναι το κύριο πρόβλημά μας» [vid]

28/04/2026 - 18:08
Δένδιας - Βοτρέν
ΥΕΘΑ

Δένδιας και Βοτρέν υπέγραψαν την ανανέωση της συμφωνίας για τη «Στρατηγική Εταιρική Σχέση» Ελλάδας – Γαλλίας

25/04/2026 - 14:15
Δένδιας - Φόρουμ Δελφών
ΥΕΘΑ

Νίκος Δένδιας στο Φόρουμ των Δελφών: «Η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει σε αποστολή στα Στενά του Ορμούζ, όταν τελειώσει ο πόλεμος»

24/04/2026 - 16:34

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1941 τα γερμανικά στρατεύματα παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας

Ιράν: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ΗΠΑ – Είμαστε έτοιμοι είτε για διπλωματία είτε για πόλεμο»

Wall Street Jounal: Ο πόλεμος στο Ιράν «εκθέτει» τις δυνατότητες των ΗΠΑ σε Ρωσία, Κίνα και Βόρεια Κορέα

Ζελένσκι: «Παρατηρήσαμε ασυνήθιστη δραστηριότητα στα σύνορα με τη Λευκορωσία – Θα απαντήσουμε αν χρειαστεί»

Ουκρανία: «Σφίγγγει» ο ρωσικός κλοιός γύρω από την πόλη Κοστιαντινίφκα της περιφέρειας Ντονέτσκ

Μικρασιατική Εκστρατεία: Η έναρξη του πολέμου και η αποβίβαση του στρατού στη Σμύρνη [pics]

Ιράν: Η νέα ειρηνευτική πρόταση προβλέπει το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ ως «πάτημα» για πυρηνική συμφωνία

Ισραήλ: Δύο άνδρες εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ

Top News

Δημοσκόπηση Marc: Στο 32,2% η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου έναντι 13,5% του ΠΑΣΟΚ, μόνιμη «πληγή» η ακρίβεια

Μαρία Μενούνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τα 5 χρόνια από τον θάνατο της μητέρας της - «Μου λείπεις, σ' αγαπώ για πάντα»

Γιώργος Μυλωνάκης: Σημάδια βελτίωσης της υγείας του - Οι αντιδράσεις του και η επίσκεψη Μητσοτάκη

Μαρία Αλιφέρη: Το εντυπωσιακό ζεϊμπέκικο και το μικρό «ατύχημα» στη σκηνή του J2US - Δείτε βίντεο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert