OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Κατηγορούν τον Ερντογάν για «ψηφοθηρία» στο Β.Ιράκ.

30/03/2011 - 19:29
Share on FacebookShare on Twitter

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η επίσκεψη Ερντογάν στο Ιράκ όμως κυρίως στις Βορειες επαρχίες της χώρας, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη στην Τουρκία και κάποιοι κατηγορούν τον τούρκο πρωθυπουργό για ψηφοθηρία.

Ο βασικός λόγος είναι οτι το Βόρειο Ιράκ το διοικούν αυτόνομα οι Κούρδοι και η Άγκυρα εδω και πολλά χρόνια προσπαθεί να εμποδίσει την ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδιστάν στα Νοτιοανατολικά σύνορα της. Αυτός είναι και ο λόγος που κανένας τούρκος πρωθυπουργός πριν τον Ερντογάν, δεν είχε επισκεφθεί το Βόρειο Ιράκ και μέχρι πριν απο λίγα χρόνια κανένας πρωθυπουργός δεν συναντούσε τον ηγέτη τους τον Μεσούτ Μπαρζανί.

Όμως η προχθεσινή επίσκεψη του Ερντογάν στο Ερμπίλ, και η συνάντηση του με τον Μπαρζανί δείχνει οτι αλλάζουν πολλά στην πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με το Κουρδικό.

Στην Άγκυρα εκτός απο τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα υποστηρίζουν πως ο Ερντογάν πήγε στο Βόρειο Ιράκ, για να κερδίσει τη στήριξη του Μπαρζανί 75 ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας. . Η στήριξη αυτή μπορεί να στείλει μήνυμα στους Κούρδους, που ζουν στις Νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας , για να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP)

«Ο πρόεδρος της αυτόνομης διοίκησης του Ιρακινού Κουρδιστάν Μεσούτ Μπαρζανί , δήλωσε πως η ύπαρξη του Ερντογάν είναι εγγύηση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και μ’αυτό τον τρόπο ανακοίνωσε τη στήριξη του στον τούρκο πρωθυπουργό στις εκλογές της 12ης Ιουνίου» αναφέρει στο άρθρο του στην εφημερίδα Radikal ο Τζενγκίζ Τσαντάρ.

Η Άγκυρα δεν επιθυμεί την απόσχιση του Βορείου Ιράκ καθώς φοβάται πως ο Κουρδικός πληθυσμός που ζει στις Νοτιοανατολικές επαρχίες της, θα αποκτήσει μια «μητέρα πατρίδα’ στο Βόρειο Ιράκ που θα διεκδικεί τα δικαιώματα τους. Όμως οι στενές οικονομικές σχέσεις, 1200 τουρκικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο Ιράκ , απο τις οποίες το 75% στο Βόρειο Ιράκ, η ύπαρξη των πετρελαίων στη Μουσούλη και το Κιρκούκ, η γρήγορη ανάπτυξη των Κούρδων φαίνεται πως αλλάζουν τις πολιτικές της Τουρκίας. Στο Βόριεο Ιράκ, έχουν αντιληφθεί πως η Τουρκία είναι η χώρα που μπορεί να τους φέρει πιο κοντά με τη Δύση.
Η ιρακινή κυβέρνηση βλέπει με επιφύλαξη αυτά τα ανοίγματα της Τουρκίας αλλά κρατά γερά χαρτιά, καθώς η Τουρκία διεκδικεί έργα ύψους 12 δισ. δολαρίων για τις τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς υπάρχουν σχέδια ανακατασκευής πολλών περιοχών του Ιράκ.

Tags: ΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

F-16
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Τουρκία δείχνει την ενόχλησή της και «σήκωσε» τέσσερα F-16 και άλλα τρία αεροσκάφη για παραβιάσεις στο Αιγαίο

05/03/2026 - 18:40
Ελλάδα - ΥΠΕΞ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία για τους Patriot: Η αμυντική διάταξη της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη

05/03/2026 - 12:08
Patriot
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Η Τουρκία αντιδρά για τους Patriot στην Κάρπαθο με επίθεση στον Δένδια: «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα» [vid]

05/03/2026 - 11:26

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1994 πεθαίνει η Μελίνα Μερκούρη μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και Αρχηγός ΓΕΑ υποδέχθηκαν τους Έλληνες που επέστρεψαν με C-130 από το Άμπου Ντάμπι [pics]

Η Volkswagen έφτιαξε «μυστικά» δύο στρατιωτικά οχήματα, σε μια προσπάθεια να σώσει ένα εργοστάσιο στη Γερμανία

Η Φινλανδία θα άρει πλήρως την απαγόρευση εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στο έδαφος της

Su-30MKI: Συνετρίβη μαχητικό αεροσκάφος στην ανατολική Ινδία – Άγνωστη η τύχη του πιλότου

Το NATO ενισχύει την ετοιμότητα των αντιπυραυλικών του συστημάτων, μετά την αναχαίτιση ιρανικού πυραύλου στην Τουρκία

IDF: «Έχουμε καταστρέψει το 80% των συστημάτων αεράμυνας του Ιράν – Μπαίνουμε στην επόμενη φάση του πολέμου»

Ζελένσκι: «Λάβαμε αίτημα από τις ΗΠΑ να βοηθήσουμε στην αναχαίτιση drones στη Μέση Ανατολή»

Top News

Βασίλης Μπισμπίκης: Δεν άλλαξε τίποτα μετά το έμφαγμα, γιατί δεν έπαθε ζημιά η καρδιά µου

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατέθεσε μήνυση και αγωγή κατά του Λάκη Λαζόπουλου: «Μου προκαλεί μεγάλη ηθική βλάβη αυτή η επίθεση»

Σουηδία: Η ανατριχιαστική ιστορία της κόρης του «κανίβαλου της Σκάρα» - «Πούλησε την ψυχή μου στον διάβολο»

Ελένη Πετρουλάκη: Το μεγάλωμα των κοριτσιών μου αρκετές φορές είχε επιπτώσεις στο νευρικό μου σύστημα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert