OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Χριστόφιας στον ΟΗΕ:»Να συμμορφωθεί η Τουρκία».

23/09/2011 - 06:12
Share on FacebookShare on Twitter

 Τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, για τη «συμμόρφωση» της Τουρκίας ώστε να σταματήσει τις απειλές της κατά της Κύπρου και να επιδείξει ρεαλισμό για την επίλυση του Κυπριακού. 

   

Μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κύπριος Πρόεδρος κατήγγειλε τις απειλές της Τουρκίας για την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να εφαρμόσει το «κυριαρχικό της δικαίωμα» για εκμετάλλευση του θαλάσσιου της πλούτου. Επίσης, κατήγγειλε την προχθεσινή λεγόμενη «συμφωνία» της Τουρκίας με το καθεστώς στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα». 

   

Στη συνέχεια, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι αντί η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία να επικεντρωθούν στη διαμόρφωση μιας εποικοδομητικής στάσης στις διαπραγματεύσεις, η οποία θα συμβάλει σε σύντομη λύση του Κυπριακού, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένταση και νέα παράνομα τετελεσμένα, σημειώνοντας ότι οι νέες τουρκικές απειλές εκτοξεύονται ενάντια σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια ώρα που η Τουρκία επιδιώκει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στη διαπραγμάτευσή της για να καταστεί μέλος της ΕΕ. 

   

Ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι κράτη – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και η ΕΕ έχουν ξεκάθαρα τοποθετηθεί για το θέμα, υπερασπίζοντας την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

   

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι οι έρευνες για εντοπισμό και η πιθανή εξόρυξη υδρογονανθράκων προηγήθηκαν συμφωνιών οριοθέτησης της ΑΟΖ με γειτονικά κράτη, πάντοτε στα πλαίσια των διαδικασιών που προβλέπει το διεθνές δίκαιο, και ειδικότερα η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει. 

   

«Προσβλέπουμε ότι αυτή η προσπάθειά μας θα συμβάλει στην εξεύρεση νέων ενεργειακών πόρων, ιδιαίτερα για την Ευρώπη, και βεβαίως θα λειτουργήσει προς όφελος του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Θεωρούμε ότι η πιθανή ανεύρεση και εξόρυξη υδρογονανθράκων θα αποτελέσει ακόμη ένα ισχυρό κίνητρο για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να φτάσουμε σύντομα σε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ούτως ώστε σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας, οι δύο κοινότητες να απολαύσουμε τα οφέλη από τον πλούτο που η φύση έχει χαρίσει στην πατρίδα μας», ανέφερε.

   

Επίσης, τόνισε ότι «ανεξαρτήτως συνθηκών οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν να ωφεληθούν από τους καρπούς της πιθανής ανεύρεσης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων». 

   

Όσο αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, ο πρόεδρος Χριστόφιας υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία υπαναχώρησε ακόμα και από προηγούμενες συγκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας ότι η αλλαγή στάσης της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, εκτρέφεται από την αρνητικότητα και την προκλητικότητα που παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα η τουρκική πολιτική στην περιοχή. 

   

Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει ζητήσει επαναβεβαίωση των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα στα πλαίσια των συνομιλιών. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί πρόοδος, όπως είπε, και να εξευρεθεί λύση το συντομότερο είναι ο δρόμος της τήρησης των δεσμεύσεων που οι δύο πλευρές έχουν αναλάβει ενώπιον του ΓΓ. 

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει να εργάζεται για λύση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου και στη βάση της συμφωνημένης διαδικασίας το συντομότερο δυνατό, προσθέτοντας: «Νοουμένου ότι είναι πρώτα απ’ όλα ο κυπριακός λαός που υποφέρει από τη συνεχιζόμενη κατοχή, είναι φυσικό να διαπνεόμαστε από καλή θέληση και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του προβλήματος, για επανένωση του κράτους και του λαού μας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων αποτελεί συστατικό στοιχείο της πολιτικής μας διαχρονικά». 

   

Ο κ. Χριστόφιας επανέφερε την πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό τη διοίκηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και χρήση του λιμανιού της πόλης από τους Τουρκοκυπρίους υπό την εποπτεία της ΕΕ. Είπε ότι η εφαρμογή της πρότασης αυτής θα ενισχύσει τα μέγιστα τις διαπραγματεύσεις και το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, θα οδηγήσει επίσης και στο ξεπάγωμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας που σχετίζονται με τη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

   

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «το Κυπριακό είναι συνεπώς πρώτιστα πρόβλημα εισβολής και κατοχής, πρόβλημα παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών» και ότι η προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς επικεντρώνεται στη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε ομοσπονδιακό, με δύο ομόσπονδες μονάδες με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ένα κράτος, είπε, με μια και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».


Tags: ΕΛΛΑΔΑΗΠΑΚΡΙΣΗΜΕΣΗΑΝΑΤΟΛΗΚΥΠΡΟΣΤΟΥΡΚΙΑΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Related Posts

ΥΠΕΘΑ - τουρκικό υπουργείο Άμυνας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το casus belli», λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ – Η απάντηση στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας

04/12/2025 - 16:48
F-16 - Τουρκικό ΥΠΑΜ - Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Το τουρκικό ΥΠΑΜ απαντά στον Νίκο Δένδια για το νέο δόγμα αποτροπής στο Αιγαίο: «Δεν αποτελούμε απειλή, αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

04/12/2025 - 15:54
Μητσοτάκης
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα επιδιώκει το διάλογο με την Τουρκία χωρίς να υποχωρούμε από τις θέσεις μας»

03/12/2025 - 20:56

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert