OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Reuters: Η Ελλάδα περιορίζεται στο Ιράν για πετρέλαιο, λόγω φόβων χρεωκοπίας

13/11/2011 - 00:48
Share on FacebookShare on Twitter

Η Ελλάδα πλέον βασίζεται στο Ιράν για το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών πετρελαίου της, καθώς οι έμποροι κόβουν τις προμήθειες και οι τράπεζες αρνούνται να παράσχουν χρηματοδότηση υπό το φόβο μιας χρεωκοπίας της Αθήνας, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι έμποροι λένε ότι η Ελλάδα έχει στραφεί στο Ιράν ως ύστατη επιλογή προμηθευτή, παρά την αυξανόμενη πίεση από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες για να σταματήσει το εμπόριο ως μέρος μιας εκστρατείας κατά του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Φαίνεται ότι σχεδόν παρέλυσαν οι συμφωνίες για πετρέλαιο σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η οποία έχει τέσσερα διυλιστήρια, δείχνοντας ότι το εμπόριο στην Ευρώπη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί λόγω των φόβων, που προκάλεσε η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και που απειλεί να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες.

«Εταιρείες σαν εμάς δεν μπορούν να έχουν συμφωνίες μαζί τους. Ενέχει πάρα πολύς κίνδυνος. Ισως οι ανεξάρτητοι έμποροι να είναι περισσότερο έτοιμοι για αυτό», δήλωσε ένας επιχειρηματίας μεγάλης διεθνούς εταιρείας πετρελαίου.

«Το οικονομικό μας τμήμα αρνείται να κάνει συμφωνίες με αυτούς. Όχι ότι δεν πληρώνουν. Απλά για προληπτικούς λόγους», δήλωσε ένας επιχειρηματίας μεγάλου εμπορικού οίκου.

«Δεν μπορέσαμε να βρούμε κάποια  τράπεζα για να μας χρηματοδοτήσει. Καμία τράπεζα δεν θέλει να χρηματοδοτήσει μια συμφωνία γι ‘αυτούς. Χάσαμε κάποιες καλές ευκαιρίες εκεί», είπε ένας τρίτος επιχειρηματίας.

Περισσότεροι από δύο δωδεκάδες ευρωπαίοι έμποροι, με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters σε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και εμπορικούς οίκους, δήλωσαν ότι η έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης έχει αναγκάσει την Ελλάδα να σταματήσει την αγορά αργού από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν κατά τους τελευταίους μήνες.

Η Ελλάδα, χωρίς εγχώρια παραγωγή, εξαρτάται από τις εισαγωγές πετρελαίου και το 2010 εισήγαγαν 46% του αργού πετρελαίου της από τη Ρωσία και 16% από το Ιράν.  Η Σαουδική Αραβία και το Καζακστάν παρείχαν 10% καθεμία, η Λιβύη 9% και το Ιράκ 7%, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν το κρατούν μυστικό όταν μιλάς σε αυτούς και λένε ότι επιβιώνουν χάρη στην ιρανική πραμάτια, επειδή οι άλλοι απλά δεν τούς πουλάνε στο σημερινό περιβάλλον»,  είπε έμπορος στη Μεσόγειο.

Η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία διύλισης, τα «Ελληνικά Πετρέλαια», αρνήθηκε ότι αντιμετωπίζει οποιαδήποτε δυσκολία κατά την αγορά του αργού και αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την ακριβή κατανομή των προμηθειών πετρελαίου. Η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία διύλισης στην Ελλάδα, της «Motor Oil Hellas», αρνήθηκε κάθε σχόλιο.

Τα τέσσερα διυλιστήρια στην Ελλάδα, που ανήκουν στα «Ελληνικά Πετρέλαια» και την «Motor Oil», μπορούν να επεξεργαστούν περί τα 400.000 βαρέλια την ημέρα. Το ποσό αυτό έχει μειωθεί σε περίπου 330.000 βαρέλια ημερησίως τους τελευταίους μήνες λόγω εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης.

«Οι συμφωνίες των προμηθειών μας βασίζονται σε καθαρά εμπορικά κριτήρια, δίχως άλλους παράγοντες να παρεμβαίνουν», είπε εκπρόσωπος των ΕΛ.ΠΕ.

Στοιχεία για αποστολές, που ελήφθησαν από το Reuters, έδειξαν τέσσερα φορτία αργού προερχόμενα από τη Μέση Ανατολή (Sidi Kerir στην αιγυπτιακή Μεσόγειο) προς την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο. Τρια απέπλευσαν τον Οκτώβριο. Οι έμποροι είπαν ότι όλα είναι ιρανικό αργό και περισσότερα θα ερχόταν τον Νοέμβριο.

«Το Ιράν είναι ο μόνος με τον οποίο μπορείς να δουλέψεις σε μια βάση «ανοικτής πίστωσης» αυτή τη στιγμή, δεδομένης της δυσκολίας στην πώληση αργού», δήλωσε έμπορος.

Οι εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες υπόκεινται σε κυρώσεις, αλλά εξακολουθούν να είναι απολύτως νόμιμες για την Ευρώπη και την Ασία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θεωρεί τις κυρώσεις κατά του Ιράν για το πετρέλαιο ζήτημα λίγων εβδομάδων, έπειτα από την υπηρεσία του ΟΗΕ, που δήλωσε ότι η Τεχεράνη έχει εργαστεί στο σχεδιασμό πυρηνικών βομβών.

Το Ιράν αρνείται ότι προσπαθεί να κατασκευάσει ατομικές βόμβες και ένας Ιρανός αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να δηλώσει το όνομά του, είπε ότι  η Τεχεράνη δεν αντιμετωπίζει καμία δυσκολία στην πώληση του πετρελαίου της.

Ωστόσο, ναυτιλιακές πηγές, δήλωσαν ότι το ενδιαφέρον για ιρανικό αργό, το οποίο είναι φθηνότερο από τους ρώσους ανταγωνιστές, αλλά «πολιτικά ευαίσθητο», ώθησε τη χώρα να συνεχίσει την αποθήκευση αργού πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα, ώστε να είναι διαθέσιμο για άμεσες παράδοσεις.

Οι υπολοιποι στη βιομηχανία πετρελαίου έχουν μειώσει δραστικά την αποθήκευση αργού από πέρυσι, μετά την εξέλιξη των τιμών του αργού που κινήθηκαν πτωτικά, καθιστώντας κάθε τέτοια πρακτική ζημιογόνα.

Το Ιράν αποθηκεύει αργό σε τέσσερα πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια (VLCCs) στην Ερυθρά Θάλασσα.

Tags: ΕΛΛΑΔΑΙΡΑΝΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Related Posts

τουρκικά UAV
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Αιγαίο: Δύο τουρκικά drones πέταξαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης

12/03/2026 - 18:15
Patriot - Τουρκία
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία: Επαναλαμβανόμενη αντίδραση για το Patriot στην Κάρπαθο και τα F-16 στη Λήμνο

12/03/2026 - 12:42
παραβιάσεις - CN-235
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκικό CN-235 κάνει παραβιάσεις στο Αιγαίο, ενώ συστήματα του NATO προστατεύουν την ανατολική Τουρκία

10/03/2026 - 17:41

Διαβάστε Επίσης

Το Πακιστάν συνεχίζει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά των Ταλιμπάν στην Καμπούλ

CM-400: Η Σερβία απέκτησε κινεζικούς βαλλιστικούς πυραύλους αέρος εδάφους – «Αποκαλυπτήρια» με MiG-29 [pic]

KC-135: Συντριβή ιπτάμενου τάνκερ των ΗΠΑ στο δυτικό Ιράκ – «Το καταρρίψαμε» είπε το Ιράν [pic]

PrSM Increment 2: Πρώτη δοκιμή για τη νέα αντιπλοϊκή διαμόρφωση του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς των ΗΠΑ

Καιρός σήμερα: Γενικά αίθριος με πιθανές βροχές στα ηπειρωτικά – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: To 1922 η Άγκυρα αρνείται το σχέδιο ανακωχής πριν εκκενωθεί η Σμύρνη και η Θράκη

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ο απολογισμός των θυμάτων σε Ιράν, Ισραήλ, Λίβανο και τις χώρες του Κόλπου

Νετανιάχου: «Συντρίβουμε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ – Μαριονέτα των IRGC ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ»

Top News

Πέθανε ο μουσικός Γιάννης Ευσταθίου, που ήταν μέλος του συγκροτήματος O.P.A.

Σάκης Τανιμανίδης: Το τηλεπαιχνίδι «Boom» το έκανα για τα λεφτά και ήταν αποτυχία

Θοδωρής Ρωμανίδης: Δεν έχουν χολέρα οι άνθρωποι που παίζουν σε ριάλιτι, όλοι είναι καλοδεχούμενοι στη σκηνή

Οι χρήστες του X αποθεώνουν τον Akyla μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο κλιπ για το «Ferto»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert