OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Τα δύσκολα τώρα έρχονται,αλλά εδώ είμαστε».Άρθρο του προέδρου του ΣΥΣΜΕΔ

01/01/2012 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter

Του ΑΝΕΣΤΗ ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗ

Το 2011 ήταν ένας δύσκολος χρόνος. Ψυχολογικά φορτισμένος, με εντάσεις και αντιδικίες, με προβληματισμούς και δημιουργία νέων προβλημάτων, που επιζήτησαν άμεση λύση, δημιουργική – συμφέρουσα, για τον καθένα που κτύπησε την πόρτα του. Δραματικές περικοπές εισοδημάτων, μειώσεις έως και κατάργηση δικαιωμάτων. Δημιουργία νέων εργασιακών σχέσεων, φημολογία νέων δυσμενέστερων για τους εργαζόμενους, σε όλους τους κλάδους, το 2012.

Και βέβαια από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όσο και να θέλει κάποιος να το διαψεύσει, δεν έλειψε, και προφανώς δεν θα λείψει, και το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο υπέστη, και μάλιστα το πρώτο και στο μεγαλύτερο βαθμό, τις όποιες αρνητικές προαναφερθείσες επιδράσεις. Στοχοποιήθηκε βάναυσα, συκοφαντήθηκε αναίτια και εξυβρίστηκε τεχνηέντως, προκειμένου η κοινή γνώμη να αποδεχθεί ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί είναι τα «ρετιρέ», και υποσυνείδητα να δεχτεί «αμαχητί» τις όποιες περικοπές στα εισοδήματά τους, τις αλλοιώσεις και παρερμηνείες στα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους, τη δραματική οπισθοχώρηση στις συνθήκες διαβίωσής τους, εντός και εκτός στρατοπέδων, που πλέον έχει φτάσει στα όρια της πενίας και μάλιστα σε σημαντικό αριθμό στελεχών και ότι άλλο αρνητικό είδαν τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να διαδραματίζεται σε βάρος τους, χωρίς, ωστόσο, να έχουν τη δυνατότητα αντίδρασης.
 
Το κυοφορούμενο νέο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών, το οποίο θα νομοθετηθεί μέσα στο 2012, δημιούργησε νέους προβληματισμούς και άνοιξε νέες συζητήσεις στις οικογένειες των Ελλήνων στρατιωτικών. Οι διάφορες «διαρροές» εγγράφων και οι «διαρροές» του αρμοδίου προς σύνταξή του Υπουργείου Οικονομικών, για τα προθέσεις του αναφορικά με αυτό το μισθολόγιο, δυναμίτισαν αυτές τις συζητήσεις και δημιούργησαν έριδες μεταξύ των ίδιων των στρατιωτικών.
 
Οι Έλληνες στρατιωτικοί είναι πολίτες της Χώρας που ζουν και δρουν ανάμεσα στους άλλους πολίτες. Έχουν τις ίδιες αγωνίες και τους ίδιους προβληματισμούς. Το κόλπο, λοιπόν, της διάσπασης των στελεχών (όπως και αυτών με τους λοιπούς εργαζόμενους) είναι πλέον γνωστό και από το ένα αυτί μπαίνει και από το άλλο βγαίνει.
 
Ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (www.sysmed.gr) ως όφειλε, με μέλη του ενεργούς πολίτες, «εν ενεργεία» Έλληνες στρατιωτικούς, όλων των βαθμών, Κλάδων και προελεύσεων απέστειλε την 28-12-2011 την πρότασή του για το υπόψη μισθολόγιο, με μοναδικό στόχο και σκέψη, μεταξύ των άλλων, την απλοποίηση του συστήματος υπολογισμού των αποδοχών, τη δικαιότερη και ορθολογικότερη κλιμάκωση των μισθολογικών κλιμακίων, την ορθολογικότερη κατανομή του μισθολογικού κόστους προς άμβλυνση των διαφορών μεταξύ υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων στελεχών διατηρώντας παράλληλα τη σχετική διαφορά θέσης – αμοιβής, τη δημιουργία κινήτρων παραμονής και τη θεσμοθέτηση αμοιβής για την υπερωριακή εργασία πέραν του πενθημέρου.
 
Έτσι, το προτεινόμενο από το ΣΥΣΜΕΔ νέο μισθολόγιο, μεταξύ των άλλων, υιοθετεί την αρχιτεκτονική και τη λογική του προσφάτως ψηφισθέντος νέου ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο συναρτά τη μισθολογική εξέλιξη κάθε υπαλλήλου με τη χορήγηση βαθμού και συνδέει το βαθμό που κατέχει κάθε φόρα ο υπάλληλος με τον αντίστοιχο μισθό, διατηρεί το επίδομα ειδικών συνθηκών, το οποίο αντιστοιχίζει και αναπροσαρμόζει στο επίδομα επικινδυνότητας και ανθυγιεινής εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, διατηρεί το επίδομα θέσης υψηλής ευθύνης (επιτελικής ευθύνης), το οποίο μετονομάζει σε επίδομα θέσης ευθύνης και το αντιστοιχίζει με το επίδομα θέσης ευθύνης των δημοσίων υπαλλήλων, χορηγούμενο σε όλα τα βαθμοφόρα στελέχη τα οποία από τη φύση της θέσης τους, ασκούν διοίκηση μικρού ή μεγάλου κλιμακίου, διατηρεί το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας, το οποίο καταβάλλεται στα στελέχη των ΕΔ για το διάστημα που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές και σε μονάδες που από τη φύση της αποστολής τους διατηρούν αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, και οι οποίες καθορίζονται με διαταγή των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, κατ΄ αντιπαραβολή με το επίδομα παραμεθορίου που καταβάλλεται στους δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές και σε προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α΄, διατηρεί τα επιδόματα εορτών και αδείας, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που καταβάλλονται στους δημοσίους υπαλλήλους, διατηρεί τη χορήγηση της οικογενειακής παροχής, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που καταβάλλεται στους δημοσίους υπαλλήλους, θεσμοθετεί την αμοιβή των κατόχων διδακτορικών διπλωμάτων και μεταπτυχιακών τίτλων και εξισώνει αντίστοιχα με αυτούς, τους αποφοίτους της ΣΕΘΑ και ΑΔΙΣΠΟ και το σημαντικότερο θεσμοθετεί την αποζημίωση της υπερωριακής εργασίας για εργασία πέραν του πενθημέρου, στα πρότυπα της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και το προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και το προσωπικό των καταστημάτων κράτησης αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τέλος διατηρεί το επίδομα ειδικής απασχόλησης, με το οποίο επιχειρεί να καλύψει μέρος του πρόσθετου κόστους ζωής που συνεπάγονται οι συνεχείς μεταθέσεις αλλά και η τήρηση του προγράμματος ωρών και εκπαιδεύσεως το οποίο καταργεί κάθε έννοια ωραρίου.
 
Ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα μελετήσει την πρόταση σε βάθος, θα την αξιολογήσει και με αίσθημα ευθύνης θα λάβει τις όποιες αποφάσεις προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης ή μη αυτής. Όλοι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα. Και οι μεν και οι δε.
 
Σε κάθε περίπτωση ο Σύνδεσμος έχει ζητήσει να παρουσιασθεί στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, κατά τη συζήτηση του όποιου κατατεθέντος νέου ειδικού μισθολογίου, προκειμένου και δια ζώσης να αναπτύξει την επιχειρηματολογία του προκειμένου να μεταφέρει την ανησυχία των χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτικών και το αντιστάθμισμα που θα επιφέρει μια περαιτέρω αρνητική εξέλιξη στο μισθολογικό ζήτημα αυτών και των οικογενειών τους, στο ηθικό και την ψυχολογία τους, που ήδη βρίσκονται στο ναδίρ και αυτά με τη σειρά τους εκεί που όλοι γνωρίζουμε καλά.
 
Τέλος οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το προτεινόμενο, από το Σύνδεσμο Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (www.sysmed.gr), νέο ειδικό μισθολόγιο των Ελλήνων στρατιωτικών συσπείρωσε τα στελέχη και είδε τη δύναμή του να αυξάνεται σημαντικά, με τη συμμετοχή περισσότερών «εν ενεργεία» στρατιωτικών, τα οποία πλέον έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε οποιονδήποτε άλλον.
 
Καλή Χρονιά να έχουμε, με υγεία, χαρά και κάθε ευτυχία. Τα δύσκολα τώρα έρχονται και οι Έλληνες πολίτες (μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες στρατιωτικοί) γνωρίζουν πώς αντιμετωπίζονται οι δύσκολες στιγμές.

Tags: ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝΠΕΡΙΚΟΠΕΣΣΥΣΜΕΔ

Related Posts

Η κατάταξη της 2026 Α’ ΕΣΣΟ σε Αυλώνα και Θήβα με το νέο μοντέλο στρατιωτικής θητείας [pics]
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Κατάθεση δελτίου απογραφής στρατεύσιμων κλάσεως 2030 – Στις 30/3 η λήξη της προθεσμίας

26/03/2026 - 13:44
μαχητικά - πλοία - Κύπρος
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

26/03/2026 - 05:03
Πολεμικό Ναυτικό - 25η Μαρτίου
ΓΕΝ

Πολεμικό Ναυτικό: «Όπου υπάρχει γαλάζιο, υπάρχει Ελλάδα» – Το μήνυμα των στελεχών για την 25η Μαρτίου [vid]

25/03/2026 - 15:03

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι», απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

Ισραήλ: Ένας στρατιώτης νεκρός από ρουκέτα της Χεζμπολάχ – Στέλνει και κομάντο στο νότιο Λίβανο

Δραματική προειδοποίηση του Αρχηγού του IDF: «Ο ισραηλινός στρατός καταρρέει λόγω της έλλειψης προσωπικού»

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο: «Σήκωσε» F-16 για άσκηση χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης – Παραβιάσεις και από CN-235

Στη Σαουδική Αραβία ο Ζελένσκι: Θέλει να πουλήσει drones και να πάρει σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση για την παραγωγή πυραύλων

Ρούτε: «Το NATO ξέρει εδώ και καιρό ότι Ιράν, Ρωσία και Κίνα συνεργάζονται στενά»

Τραμπ: «Το Ιράν μας έκανε ένα δώρο – 10 πλοία με πετρέλαιο πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ»

Top News

Γιώργος Παπαγεωργίου: Σε εκπομπή μού έκαναν την πιο άβολη ερώτηση της ζωής μου για το διαζύγιό μου από τον πρώτο μου γάμο

Fuel Pass 2026: Οι δικαιούχοι των έκτακτων μέτρων στήριξης - Σε ποιες περιοχές αυξάνεται η επιδότηση

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Την Αλίκη Βουγιουκλάκη αγαπούσα πάρα πολύ, ήταν πολύ ζεστή και τρυφερή μαζί μου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος, έχω αναλάβει προσωπικά τις θεραπείες και τις επεμβάσεις μου

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert