OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ εναντίον Κίνας:πότε θα κάνουν πόλεμο;

07/01/2012 - 00:01
ΗΠΑ ΚΙΝΑ
Share on FacebookShare on Twitter

Η συνεχής άνοδος της Κίνας σ΄ όλα τα επίπεδα θα την οδηγήσει σε σύγκρουση με την Αμερική; Είναι πιθανό το Πεκίνο να οδηγηθεί σε πόλεμο με την αδιαμφισβήτητη παγκόσμια υπερδύναμη του σήμερα;

Οι ανακινώσεις του προέδρου Ομπάμα για τη νέα αμερικανική στρατηγική έχουν ανοίξει τη συζήτηση και πολλές αναλύσεις έχουν αρχίσει ήδη να γράφονται.Μια απ΄ αυτές είναι κι αυτή του BBC.

Όπως αναφέρει είναι σαφές ότι η Κίνα μαπίνει πλέον στο επίκεντρο της στρατηγικής των ΗΠΑ και ουσιαστικά διαμορφώνει τους σχεδιασμούς της στον 21ο αιώνα.

Η διατύπωση των αμερικανών μπορεί να είναι προσεκτική και να μην προσδίδει στην Κίνα τον χαρακτηρισμό του εχθρού ευθέως.Ωστόσο το λέει …περιφραστικά εστιάζοντας στην προσπάθεια ανανέωσης του στρατιωτικού εξοπλισμού του Πεκίνου,την οποία οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επιμένει ότι η χώρα του χαιρετίζει την «ειρηνική» άνοδο της Κίνας,αλλά είναι πια δεδομένο ότι αυτή η χώρα είναι η μόνη που θα μπορούσε να αμφισβητήσει ποιος είναι το νούμερο ένα στον πλανήτη.
«Μακροπρόθεσμα,» λέει, χωρίς να πάρει θέση,ο Αμερικανός πρόεδρος “η ανάδειξη της Κίνας ως περιφερειακής δύναμης θα επηρεάσει την αμερικανική οικονομία και την ασφάλεια μας με διάφορους τρόπους.»

Είναι παράδοξο ότι η Κίνα περιγράφεται ως μια αναδυόμενη «περιφερειακή δύναμη». Το Πεντάγωνο δεν είναι φαίνεται έτοιμο να δεχτεί την Κίνα ως μια παγκόσμια δύναμη ή και υπερδύναμη.

«Οι χώρες μας έχουν ένα ισχυρό συμφέρον για ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Ασία και ένα ενδιαφέρον για την οικοδόμηση μιας συνεργασίας . Ωστόσο, η αύξηση της στρατιωτικής δύναμης της Κίνας πρέπει να συνοδεύεται από μεγαλύτερη σαφήνεια για τις στρατηγικές προθέσεις της, προκειμένου να αποφευχθούν τριβές στην περιοχή”,λέει ο Ομπάμα.

Ανταγωνισμός εξοπλισμών

Υπάρχει σαφής ανησυχία για τις προσπάθειες της Κίνας να αναπτύξει όπλα που θα δυσκόλευαν τις αμερικανικές δυνάμεις να επιχειρούν ανενόχλητες σε περιοχές της Ανατολικής Ασίας. Η Κίνα επενδύει σε όπλα που θα μπορούσαν να βυθίσουν αεροπλανοφόρα και έχει επενδύσει σημαντικά στην ναυπήγηση υποβρυχίων και στην κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών stealth.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορεί να έχουν μια στρατιωτική αντιπαράθεση στην περιοχή του Ειρηνικού – και ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η αναθεωρημένη αμερικανική στρατηγική λέει ότι « κράτη όπως η Κίνα και το Ιράν θα συνεχίσουν να επιδιώκουν τη χρήση ασύμμετρων όπλων” και ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διατηρήσουν την ικανότητά τους να προβάλλουν τη δύναμή τους σε περιοχές στις οποίες η πρόσβαση και η ελευθερία κινήσεών μας μπορεί να αμφισβητηθεί».

«Η διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας, η ελεύθερη ροή του εμπορίου, και της επιρροής των ΗΠΑ σε αυτή τη δυναμική περιοχή θα εξαρτηθεί εν μέρει από μια ισορροπία των στρατιωτικών ικανοτήτων και της παρουσία μας», λέει.

Έτσι, οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν τη στρατιωτική υπεροχή τους έναντι της Κίνας ανέπαφη. Αυτό οδηγεί σε μια κλιμακούμενη κούρσα εξοπλισμών.

Κατά κάποιο τρόπο το Πεντάγωνο μπορεί να αρχίσει να αντιγράφει τη στρατηγική της Κίνας, επενδύοντας σε παρόμοιους τύπους των όπλων. Θα υπάρξει εστίαση στην ανάπτυξη αεροπορικών και ναυτικών προηγμένων όπλων, σε ακόμη πιο εξελιγμένα μαχητικά stealth, πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στον κυβερνοπόλεμο και στα “διαστημικά” όπλα.

Κάνοντας …φίλους
Η ενίσχυση ένα δικτύου συμμαχιών γύρω από την Κίνα είναι ο άλλος πυλώνας της αμερικανικής στρατηγικής. «Θα δοθεί έμφαση στις υπάρχουσες συμμαχίες μας, που αποτελούν μια ουσιαστική βάση για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού . Θα επεκτείνουμε επίσης τα δίκτυα μας για συνεργασία με αναδυόμενους εταίρους σε όλη την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού».

Ήδη οι ΗΠΑ έχουν στενές σχέσεις με τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, τις Φιλιππίνες και την Αυστραλία και βρίσκονται στη φάση για την οικοδόμηση των σχέσεων με το Βιετνάμ, την Ινδονησία αλλά και για μια μια μακροπρόθεσμη στρατηγική εταιρική σχέση με την Ινδία».

Θα υπάρξει τελικά σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μια μέρα;

Η απάντηση εξαρτάται από το πώς η Κίνα θα απαντήσει σε αυτή τη νέα πολιτική. Θα προσπαθήσει να διεκδικήσει το δικό της ηγετικό ρόλο στην Ανατολική Ασία; Θα επιδιώξει την αντιπαράθεση;

Μια πρώιμη απάντηση στη νέα πολιτική των ΗΠΑ έχει έρθει από την υπό κρατικό έλεγχο Τύπο: «Η Κίνα πρέπει να ενισχύσει τη στρατιωτική ικανότητα της επίθεσης σε μεγάλες αποστάσεις και να αναπτύξει περισσότερους τρόπους για να απειλήσει το αμερικανικό έδαφος”.

Tags: ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙΗΠΑΚΙΝΑΠΟΛΕΜΟΣ

Related Posts

Μαδούρο
ΚΟΣΜΟΣ

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

05/12/2025 - 11:14
Γκρόζνι
ΚΟΣΜΟΣ

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

05/12/2025 - 09:56
Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

05/12/2025 - 08:56

Διαβάστε Επίσης

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert