OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τοποθετήσεις αξιωματικών στο εξωτερικό:το «ξέφρενο κομματικό πάρτυ» και η σημερινή κατάντια

18/08/2012 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter
Να δοθούν στη δημοσιότητα τα βιογραφικά των αξιωματικών -χωρίς τα ονόματά τους- που διεκδικούν τις θέσεις εξωτερικού για το ΠΝ. Δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση για το τέλος …του σήριαλ που τραβάει σε μάκρος!

Η πρόταση καταγράφηκε και σε μηνύματά σας προς το Onalert και κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν έχει λογική. Αφού το ΥΕΘΑ επιμένει ότι έχει καλύτερους αξιωματικούς για τις δυο θέσεις …που διεκδικούνται ας δώσει τα βιογραφικά τους και από την άλλη ας δούμε και τα βιογραφικά των αξιωματικών που έχουν επιλέξει οι ναύαρχοι.

Εδώ φθάσαμε. Να συζητάμε πλέον τέτοιες λύσεις για …δύο θέσεις εξωτερικού. Δεν ξέρουμε που οφείλεται η εμμονή των συγκεκριμένων αξιωματικών να υπηρετήσουν στο εξωτερικό. Σ΄ άλλες εποχές θα το καταλαβαίναμε. Αλλά τώρα τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα. Τι εννοούμε;

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα ήταν…πρωτοπόρα και στο ζήτημα της επιλογής των αξιωματικών που έστελνε στο εξωτερικό. Κανονικά θα σκεφτεί ένας λογικός άνθρωπος ,αυτές τις θέσεις θα τι επάνδρωναν αξιωματικοί που θα μιλούσαν τουλάχιστον αγγλικά και ίσως και μια ακόμη γλώσσα. Θα ήταν πολύ καλά εκπαιδευμένοι για να κάνουν όλες τις δουλειές που πρέπει να κάνει κάθε σοβαρός ακόλουθος άμυνας σε μια πρεσβεία ξένης χώρας. Και φυσικά η δουλειά του θα αξιολογούνταν αναλόγως από την υπηρεσία. Κάποιες χώρες μάλιστα έχουν δημιουργήσει συγκεκιμένη “δεξαμενή αξιωματικών” από την οποία επιλέγουν τους ακολούθους Άμυνας που στέλνουν στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα όμως είχαμε άλλη μέθοδο.

Ήταν το ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση; Οι πιο …ΠΑΣΟΚοι αξιωματικοί έπαιρναν τις πιο…χλιδάτες θέσεις εξωτερικού! Το ίδιο συνέβαινε και επί ΝΔ.Πόσοι και πόσοι που δεν έλεγαν ούτε good morning δεν υπηρέτησαν σε Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες,Λονδίνο,Παρίσι κ.λ.π; Πάρα μα πάρα πολλοί! Και δεν είχαν καμία δυσκολία να καθήσουν και πάνω από δύο χρόνια σ΄ αυτές τις θέσεις . Χωρίς τουλάχιστον να …κουτσομάθουν και δυο κουβέντες στ΄ αγγλικά.

Έτσι έκαναν τον…τουρισμό τους ,ικανοποιώντας και τις συζυγούς,σπουδάζοντας τα παιδιά σε καλά σχολεία και παίρνοντας και το “μπόνους” εισαγωγής τους σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Όλα αυτά εις βάρος αξιωματικών με πραγματικά προσόντα και ταλέντο για τις ευαίσθητες θέσεις ακολούθων άμυνας. Αλλά ποιος…τολμούσε να ενοχλήσει τη κομματική στρατιωτική νομεκλατούρα “γαλάζιων” και “πράσινων”; Θα τον έτρωγε το μαύρο σκοτάδι. Και πολλούς τους έφαγε.

Τώρα με τη κρίση όμως τα πράγματα άλλαξαν κάπως. Όχι ότι δεν υπάρχουν οι “πατρίκιοι” για τις θέσεις εξωτερικού ,όπως διαπιστώνουμε αυτές τις ημέρες με τις τοποθετήσεις εξωτερικού για το ΠΝ. Υπάρχουν όμως και…οι “πληβείοι”. Πρόκειται για αξιωματικούς -και δεν είναι λίγοι- που κατόρθωσαν να πάνε σε θέσεις εξωτερικού ,μόλις άρχισε να…χαλαρώνει κάπως η ζήτηση,λόγω των σημαντικών περικοπών στους μισθούς. Η διαβίωση σε πολλές ξένες πρωτεύουσες δεν είναι πια συμφέρουσα για έναν Έλληνα αξιωματικό.

Αυτή τη στιγμή η εικόνα της Ελλάδας σε πολλές πρωτεύουσες του κόσμου είναι τραγική σ΄ ότι αφορά στους αξιωματικούς ακόλουθους σε πρεσβείες. Πολλοί διαμένουν για λόγους οικονομίας σε κακόφημες αλλά και φθηνές συνοικίες των πόλεων όπου υπηρετούν. Αποφεύγουν τις πολλές κοινωνικές συναναστροφές με συναδέλφους τους από άλλες χώρες ,γιατί δεν έχουν τα χρήματα για να αναλάβουν να ανταποδώσουν το γεύμα ή το δείπνο που τους παραθέτουν! Και είναι γνωστό ότι σ΄ αυτά τα τραπέζια γίνεται η πιο σοβαρή δουλειά για έναν ακόλουθο άμυνας.

Πολλοί από τους αξιωματικούς που θεώρησαν ότι εκμεταλλεύθηκαν “την ευκαιρία” της μειωμένης ζήτησης για τις θέσεις εξωτερικού και την “άρπαξαν”, μετρούν μέρα με τη μέρα για την ημερομηνία επιστροφής ,αφού διαπιστώνουν ότι όχι μόνο δεν θα κερδίσουν κάποια παραπάνω χρήματα όπως υπολόγιζαν, αλλά …θα μπουν και μέσα.

Σωστά θα πείτε ότι δεν τους έστειλαν με το ζόρι. Μόνο που όταν τους έστειλαν δεν τους είχαν πει ότι θα τους κόψουν το 30% των αποδοχών τους!

Πέρα απ΄ αυτό όμως είναι ντροπή Έλληνες αξιωματικοί να εμφανίζονται στις πόλεις που υπηρετούν ως “οι παρίες” των ακολούθων που “αποφεύγουν τα πολλά,πολλά” ,γιατί δεν μπορούν πια να πληρώσουν ούτε ένα καφέ.

Μ΄αυτά θα πρέπει να ασχοληθεί η ηγεσία του ΥΕΘΑ σ΄ ότι έχει να κάνει με τις θέσεις εξωτερικού κι όχι με το ποιος “εκλεκτός” θα πάει που.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σαμαράς, η Παναγία και ο Παπαδημούλης.Άρθρο του Σ.Χ.Μηχιώτη

 

 Κρίσεις στις ΕΔ. «Να τελειώνουμε με τους μέτριους και τους κομματικούς μηχανισμούς».Άρθρο πτεράρχου



Tags: Α/ΓΕΝΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Related Posts

ΓΕΕΘΑ - SOF
ΓΕΕΘΑ

Εντυπωσιακά πλάνα από την επίδειξη δυνατοτήτων Ελλήνων και Γάλλων SOF, παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ

07/05/2026 - 15:35
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Στην Πορτογαλία ο Νίκος Δένδιας: Θα επισκεφθεί την βάση που φιλοξενεί τα C-390

06/05/2026 - 15:25
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: «Νέα πραγματικότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις – Αυξημένη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά» [vid]

05/05/2026 - 15:57

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: «Εξετάζουμε ακόμη την πρόταση των ΗΠΑ, δεν έχουμε στείλει απάντηση»

Στενά του Ορμούζ: Περίπου 1.500 πλοία παραμένουν «εγκλωβισμένα» – Έχουν περάσει τέσσερα πλοία LNG

Gripen: Οι συνομιλίες με την Ουκρανία για την πώληση των μαχητικών προχωρούν καλά, λέει ο Σουηδός ΥΠΑΜ

Πακιστάν: Έξι νεκροί σε βομβαρδισμό αγοράς κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν

Η Ουκρανία έπληξε ρωσική κορβέτα κλάσης Karakurt στην Κασπία Θάλασσα

Ρωσία: Έρευνα «ξεσκεπάζει» την άκρως μυστική σχολή κατασκοπείας της GRU που διδάσκει hacking και ανάμειξη σε εκλογές

YILDIRIMHAN: Ο τουρκικός ICBM θα ξεκινήσει σύντομα δοκιμές πεδίου, λέει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας

Θρίλερ με τα Στενά του Ορμούζ: Θέμα ωρών η συμφωνία, μεταδίδει η Σαουδαραβική τηλεόραση – Δείχνει να σφίγγει τον ναυτικό κλοιό το Ιράν

Top News

Χρήστος Μάστορας για Γαρυφαλλιά Καληφώνη: Έχω φανταστεί να κάνω οικογένεια μαζί της

Μαίρη Συνατσάκη: Θέλω να σας πω ότι είμαι ένα όρθιο κουρέλι ψυχικά, κυρίως ψυχικά

Ο Αλεξάντερ Ρίμπακ «ένωσε» με το βιολί του το Fairytale και το Ferto του Akylas

Η ΚΟ της ΝΔ σε φωτογραφίες: Η μελετηρή Ντόρα Μπακογιάννη, οι αγκαλιές της Ειρήνης Αγαπηδάκη και τα γέλια πριν τα «καρφιά»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert