OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Νέα στοιχεία από γεώτρηση για το κοίτασμα της «Αφροδίτης» στη Κύπρο!

13/01/2013 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter

Γράφουν

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός

Καθώς ξέρουμε το κοίτασμα Αφροδίτη βρίσκεται ακριβώς πάνω στη γραμμή οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ. Λόγω της συμφωνίας λοιπόν, υπάρχει πλαίσιο συνεκμετάλλευσης 50% – 50%, όπου και να βρίσκεται η γεώτρηση πάνω στο κοίτασμα Αφροδίτη.

Η πρώτη γεώτρηση που έγινε από την αμερικάνικη εταιρεία Noble τον Δεκέμβριο του 2011 απέδειξε ότι βρίσκεται μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου. Και τώρα περιμένουμε τη δεύτερη γεώτρηση της ίδιας εταιρείας το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Στο ενδιάμεσο όμως έχουμε νέα αποτελέσματα από την εταιρεία AGR, η οποία έκανε μία δεύτερη γεώτρηση στο Κοίτασμα Αφροδίτη στο σημείο Α2 που βρίσκεται στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

Η ανακοίνωση έγινε στο Όσλο στις 03/ 01/ 2013, ενώ η γεώτρηση πέτυχε τον στόχο της στις 02/ 01/ 2013. Το βάθος της γεώτρησης είναι 5652 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, το οποίο εμπεριέχει 1707 μέτρα θαλάσσιας κολόνας.

Στη διάρκεια της γεώτρησης βρέθηκαν πολλά στοιχεία και στίγματα που αποδεικνύουν την παρουσία υδρογονανθράκων και μάλιστα φυσικού αερίου. Τώρα με την επιπλέον ανάλυση που έχει γίνει στα 5187 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, έχουμε πια μία επιβεβαίωση των δεδομένων που είχαμε στη διάρκεια μέσω των τεστ, τα οποία είναι ηλεκτρικά, μαγνητικά και σεισμικά αλλά βέβαια και μέσω ραδιενέργειας.

Έγιναν επίσης λιθολογικά τεστ και αναλύθηκε η σύνθεση και η πίεση των αερίων και των υγρών που βρέθηκαν σε αυτή τη νέα φάση. Η εταιρεία AGR εξηγεί πλέον με ξεκάθαρο τρόπο και άμεσο ότι έχει βρεθεί φυσικό αέριο και σε αυτή τη γεώτρηση.

Με άλλα λόγια, για το ίδιο κοίτασμα έχουμε πια δύο γεωτρήσεις σε κάθε ΑΟΖ που αγγίζει το κοίτασμα Αφροδίτη, που αποδεικνύουν ότι όλη η δομή εμπεριέχει στα σημεία Α1 και Α2 φυσικό αέριο, πριν περάσουμε και στη δεύτερη γεώτρηση από την πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ.

Έχουμε λοιπόν νέα επιστημονικά και αναλυτικά δεδομένα, που δεν είναι θεωρητικές εκτιμήσεις. Κατά συνέπεια, όποιες και να ήταν οι κατηγορίες και οι επιφυλάξεις ενάντια στην επιλογή της υψηλής στρατηγικής του Τάσσου Παπαδόπουλου, ανήκουν πια στο παρελθόν κι έχουμε περάσει σε μια νέα φάση για τα δεδομένα της Κύπρου.

Θα ήταν καλό λοιπόν να βγάλουμε και τα δικά μας συμπεράσματα για να μην χάνουμε επιπλέον χρόνο με ρητορικές ερωτήσεις που δεν έχουν κανένα επιστημονικό χαρακτήρα.

Ας περάσουμε κι εμείς στην Ελλάδα στο επόμενο στάδιο για να αξιοποιήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται και να προετοιμαστούμε με την τεχνογνωσία μας, αλλά και με επιπλέον ερευνητικές μελέτες και αναλύσεις για το μεθεπόμενο στάδιο, που είναι ο τεμαχισμός της ελληνικής ΑΟΖ σε οικόπεδα όπως έχει η Κύπρος, για να περάσουμε στη αδειοδότηση και, βέβαια στους γύρους παραχώρησης, που είναι η αρχή της αξιοποίησης σε άλλη τάξη μεγέθους, αφού εισέρχονται άμεσα τα ποσά των bonus υπογραφών. 

Η Κύπρος δείχνει χειροπιαστά το παράδειγμα, έχουμε λοιπόν την ευθύνη πια να το ακολουθήσουμε για να βοηθήσουμε επί του πρακτέου την οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας.

 

Tags: ΑΟΖΑΦΡΟΔΙΤΗΚΥΠΡΟΣΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟΑΕΡΙΟ

Related Posts

Μητσοτάκης - Χριστοδουλίδης
ΕΛΛΑΔΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μίλησε με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

11/12/2025 - 16:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Τουρκία - Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

«Στράβωσε» η Τουρκία με τη συμφωνία Κύπρου – Λιβάνου για καθορισμό ΑΟΖ: «Αγνοούνται οι Τουρκοκύπριοι – Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά τους»

27/11/2025 - 11:13

Διαβάστε Επίσης

ΕΕ: «Κρίσιμη αυτή η εβδομάδα για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας – Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στο Ντονμπάς»

Ρωσία: «Καταρρίφθηκαν 130 ουκρανικά drones εκ των οποίων 15 είχαν στόχο τη Μόσχα»

Ιράν: «Θα συνεχίσουμε να υποστήριζουμε τη Χεζμπολάχ» – Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Λίβανο για τον αφοπλισμό της

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: «Έρχονται πιο αυστηροί νόμοι για τα όπλα» είπε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Κολομβία: Εντολή του προέδρου Πέτρο στον στρατό να επιτεθεί κατά των ανταρτών του ELN

Ισραήλ: Ο στρατός σκότωσε δύο μαχητές και ένα διοικητικό στέλεχος τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Χιλή: Νικητής των προεδρικών εκλογών ο υπερσυντηρητικός Καστ – Οπαδοί πανηγύριζαν με εικόνες του Πινοσέτ

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ: Στην τελική ευθεία οι 3 κύριες συμβάσεις – «Τρέχουν» επικοινωνίες, νέο sonar και πυροβόλα Mk45-Sovraponte

Top News

Νεκρός ο σκηνοθέτης Ρομπ Ράινερ και η σύζυγός του, Μισέλ - Δολοφονήθηκαν από τον γιο τους

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι 21 Δεκεμβρίου η καταβολή του - Online υπολογισμός

Συνταγή για σούπα κάστανο βελουτέ

Καιρός - Μαρουσάκης: Βροχές και χιόνια φέρνουν απανωτές κακοκαιρίες τις μέρες των Χριστουγέννων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert