OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΑΠΟΨΗ

Οι ευθύνες των Αρχηγών και ο μεγάλος κίνδυνος

05/11/2011 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Οι τελετές παράδοσεις-παραλαβής είχαν μία παγωμάρα. Όχι επειδή υπήρχε κάποια προσωπική αντιπαράθεση των απερχόμενων Αρχηγών με τους διαδόχους τους. Αντιθέτως. Σε ανθρώπινο επίπεδο δεν υπήρχε κανένα θέμα.Η θύελλα στην οποία έχει εισέλθει η χώρα δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστες τις ΕΔ. Αντιθέτως τις έχει πλήξει με τρομερή σφοδρότητα.Και οι Αρχηγοί,πρώην και νυν γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι αφήνουν πίσω οι μεν και τι παραλαμβάνουν οι δε.

Αυτή η διαπίστωση δεν αφορά τόσο στα υπαρκτά και σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση. Προβλήματα συντήρησης οπλικών συστημάτων,εκπαίδευσης και όλα τα σχετικά. Έχει να κάνει με την επιπολαιότητα με την οποία έχει αντιμετωπιστεί αυτούς τους 25 μήνες -κι όχι μόνο βέβαια- το ανθρώπινο δυναμικό των ΕΔ. Κι αυτή η επιπολαιότητα δημιουργεί για τους νέους Αρχηγούς,τεράστιες ευθύνες αλλά και ένα μεγάλο κίνδυνο.

Οι ευθύνες έχουν να κάνουν πρώτα απ΄ όλα με το προσωπικό των ΕΔ,τα στελέχη και γενικότερα το ανθρώπινο δυναμικό. Πρέπει με τρόπο θεσμικό και μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας που πάντα σέβονται οι στρατιωτικοί, να σταθούν δίπλα στο προσωπικό των ΕΔ και να κάνουν κατανοητό στη πολιτική ηγεσία -όποια κι αν είναι αυτή- ότι οι άνθρωποι των ΕΔ, ότι είχαν να δώσουν στη μάχη των περικοπών και της οικονομίας το έδωσαν. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

Πρέπει να κάνουν σαφές ότι οι ΕΔ δεν μπορούν και δεν πρέπει να περικόψουν ούτε ευρώ παραπάνω από κονδύλια που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση του οπλοστασίου μας και να τολμήσουν να επιμείνουν σ΄ αυτή τη θέση. Γνωρίζουμε όλοι τις επιπτώσεις της πολιτικής “κόψε-κόψε” στις διαθεσιμότητες κρίσιμων οπλικών μας συστημάτων. Οι Αρχηγοί έχουν δικαίωμα αλλά και υποχρέωση και καθήκον να εκφράζουν την άποψή τους ακόμη και τις διαφωνίες τους κι ας πάρουν οι πολιτικοί της αποφάσεις και τη τελική ευθύνη. Αν πράγματι θέλουν “σύγχρονες και αποτελεσματικές ΕΔ”,όπως δήλωναν μετά τις παρελάσεις ,όταν αυτές γίνονταν τότε πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περικοπές.

Πρέπει να βρουν τρόπους να ανακουφίσουν τη δύσκολη καθημερινότητα των στελεχών ,όχι επειδή αποτελούν προνομιούχα τάξη σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες,αλλά επειδή πρέπει απερίσπαστοι να ασχοληθούν με την αποστολή τους. Κι εδώ μπαίνουμε στο πεδίο του μεγάλου κινδύνου που πρεπει να είναι έτοιμη αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία.

Η επιπολαιότητα και η ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τις ΕΔ οι πολιτικοί μας φάνηκε τα τελευταία 24ωρα,με το όργιο φημών και διαδόσεων που κανένας πολιτικός δεν μπήκε στο κόπο να καταγγείλει και να διαψεύσει,περί “φόβου πραξικοπήματος” ,που οδήγησε δήθεν στην απόφαση για αλλαγές στην ηγεσία των ΕΔ! Αστεία πράγματα.Μόνο που αυτές οι φήμες και διαδόσεις έκαναν το γύρο του κόσμου,λες και η Ελλάδα του 2011 είναι μία τριτοκοσμική χώρα που κινδυνεύει δήθεν από στρατιωτικά πραξικοπήματα! Η ανευθυνότητα και η επιπολαιότητα δημιουργεί σκέψεις για το άμεσο μέλλον που αναμένεται εξαιρετικά δύσκολο και σκληρό.

Τι εννοούμε;

Έχοντας το παράδειγμα του Δεκεμβρίου του 2008 ,όταν η Αθήνα καιγόταν και κάποιος υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή πρότεινε “να βγει ο στρατός στους δρόμους”,δεν μπορούμε να μην προβληματιστούμε για το τι θα συμβεί αν η κοινωνική αντίδραση αυξηθεί και σκληρύνει στο άμεσο μέλλον. Ενδεχόμενο κάτι παραπάνω από πιθανό. Η στρατιωτική ηγεσία οφείλει να κρατήσει σταθερά αρνητική θέση σ΄ όποιες σκέψεις εκφραστούν για χρησιμοποίηση των ΕΔ ως δύναμη καταστολής ή ακόμη και ως απεργοσπαστικός μηχανισμός,όπως πρόσφατα επιχειρήθηκε να γίνει με την αποκομιδή των απορριμάτων.

Η αποστολή των ΕΔ είναι μία.Να διασφαλίσει την Εθνική Ασφάλεια της χώρας από εξωτερικές απειλές,που δυστυχώς δεν λείπουν. Και επιπλέον να παρέχουν τη βοήθειά τους στους Έλληνες πολίτες όπου κι αν χρειαστεί ,κάτι που το κάνουν με το παραπάνω,καλύπτοντας πάντα με το παραπάνω τα κενά του δυσκίνητου δημόσιου τομέα όταν τα πράγματα είναι δύσκολα.

Οποιαδήποτε άλλη σκέψη για χρησιμοποίησή τους απέναντι σε Έλληνες πολίτες κι όχι στο πλάϊ τους δεν πρέπει καν να μπαίνει σε συζήτηση από την στρατιωτική ηγεσία.

Αυτό είναι καλό να το έχουν -και ευτυχώς το έχουν- καλά στο μυαλό τους οι νέοι Αρχηγοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΝΕΟΣ Α/ΓΕΝ:ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΨΗΛΑ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Δ.ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗΣ:ΦΕΥΓΩ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΟΥ ΗΣΥΧΗ

Tags: ΖΙΑΖΙΑΣΚΡΙΣΕΙΣΑΡΧΗΓΩΝΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥΤΣΑΝΤΙΡΑΚΗΣΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Related Posts

Ρωσία
ΑΠΟΨΗ

Πώς οι στρατοί ετοιμάζονται για μια σύγκρουση με τη Ρωσία

22/12/2025 - 16:02
KAAN
ΑΠΟΨΗ

Η «παγίδα» του Kaan: To τουρκικό αεροσκάφος που δεν μπορεί να πετάξει χωρίς άδεια από τις ΗΠΑ

24/11/2025 - 21:00
ΗΠΑ - Βενεζουέλα
ΑΠΟΨΗ

«Βράζει» η Καραϊβική: Ποια είναι τα κίνητρα του Τραμπ για μια πιθανή επίθεση στη Βενεζουέλα

31/10/2025 - 19:50

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1995 ξεκινά η κρίση των Ιμίων με το τουρκικό πλοίο Φιγκέν Ακάτ

Ουκρανία: 3 εκατομμύρια FPV drones παραδόθηκαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2025

Ρωσία: Η πλειοψηφία των Ρώσων αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει το 2026, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο για «λαθρεμπόριο καυσίμων»

Τουρκία: Ο πιλότος του Falcon-50 είχε εκπέμψει πολλαπλά σήματα κινδύνου πριν από τη συντριβή

MQ-9B SeaGuardian: Οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη αγοράζει το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό για 1,52 δισεκατομμύρια ευρώ

Λιβύη: Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του αντιστράτηγου Μοχάμεντ αλ Χαντάντ, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους του στην Τουρκία

Παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο έκαναν τουρκικό ATR-72 και UAV

Top News

Η Σμαράγδα Καρύδη μετά το reunion του «Πάρα Πέντε»: Η αγάπη σας θα μας ζεσταίνει την καρδιά για άλλα 20 χρόνια

Εριέττα Μανούρη: Υπάρχουν μέρες που σκέφτομαι πως θα ήθελα παιδιά και άλλες που λέω "τι ωραία που είμαι ανεξάρτητη"

Νετανιάχου και Τραμπ συγκυβερνήτες σε βομβαρδιστικό Β-2 που περνάει πάνω από το Ιράν - Το AI βίντεο «μήνυμα» του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού

Μπλόκα αγροτών: «Εκεχειρία» για τις γιορτές και μετά πάλι αποκλεισμοί δρόμων - Με χαμηλές ταχύτητες η έξοδος των Χριστουγέννων

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert