OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΑΠΟΨΗ

Ανάλυση: Γιατί οι κυρώσεις του Τραμπ στην Κίνα θα γυρίσουν «μπούμερανγκ»

14/05/2019 - 07:28
Κίνα - ΗΠΑ
Share on FacebookShare on Twitter

Κλιμακώνεται ο οικονομικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα καθώς μετά τις κυρώσεις του Τραμπ στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ήρθε χτες και η απάντηση του Πεκίνου που επέβαλε τις δικές του κυρώσεις στα αμερικανικά προϊόντα.

Το…χορό των δασμών ξεκίνησε πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος και αποτελεί μια από τις πιο προσφιλείς του τακτικές στις διεθνείς σχέσεις. Τα tweet του Τραμπ άλλωστε μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές, ίσως και μεγαλύτερο από ό,τι θα είχαν οι πυρηνικές βόμβες.

Χαρακτηριστικά, όταν ανακοίνωσε στο tweeter πως προτίθεται να αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα από το 10 στο 25% οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές είδαν να εξαλείφονται σχεδόν 2 τρις δολάρια.

Όταν άλλη φορά ο Τραμπ δήλωσε, πάλι στο tweeter, Πως οι συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κίνας θα συνεχιστούν ο Dow Jones έκλεισε εκείνη τη μέρα με 114 περισσότερες μονάδες.

Η λογική των δασμών

Πέρα από τις συνέπειες που έχουν τα tweets του Αμερικανού Προέδρου, η λογική των δασμών σε ξένα προϊόντα είναι να μειωθούν οι εισαγωγές και να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή. Οι κυβερνήσεις επιχειρούν έτσι να κερδίσουν από φόρους καθώς, να προσταστέψει τις εθνικές βιομηχανίες ή να ασκήσουν πιέσεις σε έναν εξωτερικό ανταγωνιστή.

Την ίδια στιγμή οι αμερικανικές επιχειρήσεις, προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να αντέξουν τον ανταγωνισμό διεθνώς «κόβουν» θέσεις εργασίας και κομμάτια της παραγωγής από τις ΗΠΑ μεταφέροντάς τα σε χώρες όπου υπάρχουν φτηνά εργατικά χέρια, όπως πχ η Κίνα.

Το ζήτημα για τον Τραμπ είναι ότι μακροπρόθεσμα το τίμημα των κυρώσεων δε θα το πληρώσουν οι κινεζικές βιομηχανίες αλλά οι Αμερικανοί καταναλωτές που θα δουν μια μεγάλη μερίδα των αγαθών τους να περιορίζονται στην αγορά.

Σύμφωνα με το Oxford Economics η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 100 δις δολάρια σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι κυρώσεις στα κινεζικά προϊόντα της τάξεως του 25%. Ουσιαστικά, το κόστος για κάθε αμερικανικό νοικοκυριό θα αντιστοιχούσε έτσι σε 800 δολάρια.

Ακόμα και αν οι δηλώσεις του Τραμπ για 25% αποδειχτεί ότι ήταν «μπλόφα» το κόστος για την αμερικανική οικονομία θα ήταν 200 δις δολάρια , ήτοι 490 για κάθε αμερικάνικο νοικοκυριό.

Το Μπρα Ντε Φερ Κίνας με ΗΠΑ

Το ζήτημα για τον Τραμπ είναι η κατά πόσο οι κυρώσεις του και η απάντηση των Κινέζων με τις δικές τους κυρώσεις θα επηρεάσει τόσο αρνητικά την οικονομία των ΗΠΑ που θα του κοστίσει τις εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Αυτό φαίνεται να είναι και το «μαξιλαράκι» της Κίνας με το οποίο ελπίζει ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ρίξει νερό στο κρασί της. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι για πρώτη φορά με΄τα τον Ψυχρό Πόλεμο, ο διεθνής οικονομικός φιλελευθερισμός δέχεται επίθεση από τον κύριο εκφραστή του, δηλαδή τις ΗΠΑ.

Η πίεση που ασκεί το Πεκίνο παγκοσμίως και η αργή μεν αλλά σταθερή άνοδός του προς την παγκόσμια κυριαρχία έχει αναγκάσει τον βασικό ανταγωνιστή δηλαδή την Κίνα να αναδιαμορφώσει ακόμη και τις δομές με τις οποίες οι ίδιες αναρριχήθηκαν στην παγκόσμια πρωτοκαθεδρία.

Με πληροφορίες από Finance Twitter

Tags: ΔΑΣΜΟΙΚΙΝΑ ΗΠΑΚΥΡΩΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣΤΡΑΜΠ

Related Posts

KAAN
ΑΠΟΨΗ

Η «παγίδα» του Kaan: To τουρκικό αεροσκάφος που δεν μπορεί να πετάξει χωρίς άδεια από τις ΗΠΑ

24/11/2025 - 21:00
ΗΠΑ - Βενεζουέλα
ΑΠΟΨΗ

«Βράζει» η Καραϊβική: Ποια είναι τα κίνητρα του Τραμπ για μια πιθανή επίθεση στη Βενεζουέλα

31/10/2025 - 19:50
Πούτιν
ΑΠΟΨΗ

«Ο Πούτιν χάνει τον πιο περίεργο πόλεμο των τελευταίων 150 ετών»

29/10/2025 - 17:33

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Δεν ανησυχούν για τη «ρητορική στήριξη» της Ρωσίας στη Βενεζουέλα – «Απαράδεκτη» η κατάσταση με το καθεστώς Μαδούρο

Arrow 3: Ισραήλ και Γερμανία υπέγραψαν επέκταση σύμβασης ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το σύστημα αεράμυνας

Ρούμπιο: Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, «αλλά έχουμε ακόμη δρόμο»

«Στο κόκκινο» το θερμόμετρο στο Αιγαίο: Παραβιάσεις από οπλισμένα τουρκικά F-16 και μία εμπλοκή

F127: Εξοπλισμένες σαν «αστακοί» οι νέες γερμανικές φρεγάτες με 96 κελιά κάθετης εκτόξευσης

Ευθεία απειλή πολέμου από τον Πούτιν στην Ευρώπη: «Κάτω τα χέρια από το Καλίνινγκραντ»

Abrams: H Aυστραλία ολοκλήρωσε την παράδοση των 49 αρμάτων μάχης στην Ουκρανία [pics]

Ζελένσκι για Oreshnik στη Λευκορωσία: Αποτελεί απειλή για πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Top News

«Ο Νίκος Παππάς λέει ψέμματα: Με χτύπησε και με γρονθοκόπησε πισώπλατα» λέει ο δημοσιογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Ο Πούτιν απειλεί την Ευρώπη με πόλεμο: Μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ

Άρης Μουγκοπέτρος: Φοράω το χέρι τρεις μέρες, ήρθαν οι κόρες μου, το χαϊδέψαν και είπαν «μπαμπά το μιμί πέρασε»

Καιρός τα Χριστούγεννα: Βροχές παραμονή και ανήμερα - Οι περιοχές που θα βραχούν σίγουρα και τριήμερη πρόγνωση

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert