OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΑΠΟΨΗ

Γ. Τσιτσιλιάνος: Πότε θα αντιδράσουμε δυναμικά στην εξωτερική μας πολιτική και άμυνα;

02/12/2019 - 09:55
Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τα τεκταινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή μας, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί αμήχανη και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο τις εξελίξεις σχετικά με την Τουρκική προκλητικότητα που καθημερινά παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις .

Το τελευταίο γεγονός της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και Λιβύης στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από τον 28ο μεσημβρινό και δυτικά μη λαμβάνοντας υπόψη τους τον όγκο της Κρήτης , αποτελεί καθαρά μία εχθρική ενέργεια παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας , που αναφέρει ρητά ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα . Δυστυχώς η Ελληνική διπλωματία υπέστη μία αιφνιδιαστική ήττα .

Αυτό ίσως που δεν έχουμε καταλάβει είναι ότι ο Ερντογάν κινείται με σχέδιο , είναι πλέον προβλέψιμος , η πολιτική του δεν έχει την λογική του διεθνούς δικαίου , την επιβάλλει με την στρατιωτική ισχύ και ταυτόχρονα επικαλείται το διεθνές δίκαιο και σε όποιον αρέσει. Επί πλέον έχει αποδείξει ότι επιμένει στο στόχο του , είναι αποφασιστικός και αποτελεσματικός .
Η εφαρμογή του Τουρκικού σχεδίου περί «γαλάζιας πατρίδας» ήδη βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της εφαρμογής του , όπου με την επιχειρησιακή λειτουργία του πυραυλικού συστήματος των S- 400 τους πρώτους μήνες του 2020 , θα μπει στο δεύτερο στάδιο. Ήδη έχει προβεί στην δοκιμαστική λειτουργία του εν λόγω συστήματος ως προς τον εγκλωβισμό του αεροσκάφους F-16 από τα Radars του S-400 .

Ο Ερντογάν έχει καταλάβει τις αδυναμίες μας, γνωρίζει τις λογικές της Ευρώπης ως προς την έκφραση κοινής αμυντικής πολιτικής , ίσως η Γαλλία να του έχει ξεφύγει γι’ αυτό πρόσβαλε με τον πλέον χυδαίο τρόπο τον πρόεδρο Μακρόν, χωρίς κάποιος έτερος Ευρωπαίος ηγέτης να αντιδρά.
Το μεταναστευτικό / προσφυγικό εντάσσεται στο σχέδιο της «γαλάζιας πατρίδας» , συνεπώς να μην περιμένουμε μείωση των ροών .

Ο Ερντογάν τα έχει βρει με την Ρωσία , πιθανόν έχει φροντίσει με τον πρόεδρο Τραμπ να κλείσει τα μάτια του, όπως έγινε με τους Κούρδους της Συρίας, το ΝΑΤΟ όπως πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις γνωρίζει πολύ καλά τον ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου», συνεπώς ο δρόμος είναι ανοιχτός για την Τουρκία, να εφαρμόσει το σχέδιο της «γαλάζιας πατρίδας» .
Το ερώτημα είναι με ποια λογική θα αντιδράσει η χώρα μας στην εξωτερική και αμυντική πολιτική , βλέποντας το κλίμα που επικρατεί στην γειτονιά μας .

Η ψυχραιμία και το διεθνές δίκαιο που επικαλούμαστε συνέχεια δεν είναι δυνατόν όπως αντιλαμβάνεστε να αντιστρέψει την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση, αν δεν ληφθούν άμεσα κάποιες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για να αναχαιτίσουν την Τουρκική προκλητικότητα .
Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη που επικαλούμαστε συνέχεια δεν έχει επέμβει δυναμικά με μέτρα για την Κύπρο , και στο μεταναστευτικό πρόβλημα που τείνει να πάρει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας. Εδώ οφείλει η κυβέρνηση να απαιτήσει το αυτονόητο – χτυπώντας το χέρι της δυναμικά στο τραπέζι – που είναι η προστασία των συνόρων της Ευρώπης και η συνδρομή της στο μεταναστευτικό. Δεν θέλουμε άλλα ευχολόγια, ζητούμε συγκεκριμένο έργο αποτροπής της Τουρκικής αδιαλλαξίας.

Η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας -ΗΠΑ ήταν ατυχής, αφού δεν φροντίσαμε να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον τις ελάχιστες εγγυήσεις ως προς την αμυντική μας θωράκιση. Συνεπώς οφείλουμε να μιλήσουμε με τις ΗΠΑ σε ανώτατο επίπεδο με καθαρές κουβέντες ξεκαθαρίζοντας την κατάσταση .

Να φροντίσουμε την άμυνα της χώρας άμεσα , που τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθεί, χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, που δυστυχώς συμβαίνουν ακόμη και τώρα, θέτοντας τις ανάγκες της ιεραρχικά ως κύρια προτεραιότητα και σύμφωνα με τις προτάσεις των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων που γνωρίζουν πολύ καλά τις ευαισθησίες μας .
Η σύγκληση των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αναγκαία, προκειμένου να έχει αποφασιστεί εκ των προτέρων η κοινή γραμμή για την λογική των κινήσεων που πρέπει να γίνουν άμεσα και για την αντιμετώπιση της οποιασδήποτε κατάστασης .
Τέλος, σ’ αυτές τις δύσκολες για την χώρα καταστάσεις, η εθνική ομοψυχία και η ομόνοια των πολιτικών κομμάτων τουλάχιστον για τα εθνικά μας θέματα, είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη , ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες για την πατρίδα μας καταστάσεις .

  • Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Σμήναρχος ε.α Μηχανικός της ΣΜΑ,
    Μαθηματικός με MSc στα Εφαρμοσμένα,
    και ήταν Υποψήφιος Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής .
Tags: F-16S-400ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙΕΡΝΤΟΓΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗΝΑΤΟΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΛΙΒΥΗΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

KAAN
ΑΠΟΨΗ

Η «παγίδα» του Kaan: To τουρκικό αεροσκάφος που δεν μπορεί να πετάξει χωρίς άδεια από τις ΗΠΑ

24/11/2025 - 21:00
ΗΠΑ - Βενεζουέλα
ΑΠΟΨΗ

«Βράζει» η Καραϊβική: Ποια είναι τα κίνητρα του Τραμπ για μια πιθανή επίθεση στη Βενεζουέλα

31/10/2025 - 19:50
Πούτιν
ΑΠΟΨΗ

«Ο Πούτιν χάνει τον πιο περίεργο πόλεμο των τελευταίων 150 ετών»

29/10/2025 - 17:33

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert