OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΑΠΟΨΗ

Γενεύη: Τα 5 καυτά θέματα στην ατζέντα Μπάιντεν – Πούτιν

08/06/2021 - 12:30
ΗΠΑ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν στην πρώτη τους σύνοδο κορυφής στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη θα έχουν μια σειρά ζητημάτων να συζητήσουν.

Κυβερνοπόλεμος

Οι κατηγορίες για διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσω του διαδικτύου και οι κυβερνοεπιθέσεις με στόχο την παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές βρίσκονταν στο επίκεντρο της διμερούς έντασης και αποτέλεσαν αιτία για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, κυρίως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Πιο πρόσφατα μια σειρά μεγάλων κυβερνοεπιθέσεων ενόχλησαν την Ουάσινγκτον. SolarWinds, Colonial Pipeline, JBS: οι επιθέσεις εναντίον τους αποδόθηκαν στη Μόσχα ή σε χάκερς με έδρα τη Ρωσία.

Η Ρωσία διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι παρεμβαίνει σε εσωτερικά της ζητήματα στηρίζοντας την αντιπολίτευση ή χρηματοδοτώντας οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν το Κρεμλίνο.

Η Μόσχα θεωρεί εξάλλου ότι είναι θύμα αμερικανικών κυβερνοεπιθέσεων και διαβεβαιώνει ότι επιθυμεί «μια παγκόσμια συμφωνία» για να περιοριστεί η χρήση των κυβερνοόπλων. Μια πρόταση την οποία έκανε το Κρεμλίνο ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ανθρώπινα δικαιώματα και Ναβάλνι

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί ότι θα πει στον Πούτιν πως δεν θα μείνει «με τα χέρια σταυρωμένα» μπροστά στις «παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Ένα θέμα που προκαλεί την αντίδραση της Μόσχας, καθώς το Κρεμλίνο θεωρεί ότι αποτελεί απόδειξη των παρεμβάσεων της Ουάσινγκτον και του ηγεμονισμού των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές επικρίσεις αυξήθηκαν μετά τη δηλητηρίαση τον Αύγουστο του 2020 του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι. Ο Ναβάλνι επέζησε και πλέον βρίσκεται στη φυλακή, με τους συγγενείς του και τις οργανώσεις του να έχουν γίνει στόχος δικαστικής επίθεσης.

Η Ρωσία από την πλευρά της διερωτάται για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των υποστηρικτών του τέως προέδρου Τραμπ, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά την εισβολή τους στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο.

Επικρίνει επίσης «τη λογοκρισία» στο Χόλιγουντ όπως και το διαδίκτυο από τις εταιρείες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος, η Μόσχα καταγγέλλει ότι «η πολιτική ορθότητα έχει φτάσει σε επίπεδα γελοιότητας» στις ΗΠΑ.

Στρατιωτική αντιπαράθεση

Στο στρατιωτικό πεδίο –στην Ουκρανία, τη Συρία και την Αρκτική μεταξύ άλλων—οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για στρατιωτικό επεκτατισμό.

Το τέλος μιας σειράς συμφωνιών εγείρει φόβους για μια κούρσα εξοπλισμών. Από το 2018 ο Πούτιν εξαίρει τους «υπερηχητικούς» πυραύλους της Ρωσίας, οι οποίοι μπορούν να ξεφύγουν από τα υφιστάμενα αντιαεροπορικά συστήματα.

Η στρατηγική ισορροπία είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στην καρδιά των συνομιλιών.

Οι ΗΠΑ θέλουν να επιμείνουν στην πρόσφατη ανάπτυξη περίπου 100.000 Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, η οποία είχε προκαλέσει ανησυχία για μια ακόμη ρωσική εισβολή στη χώρα, μετά την απώλεια της Κριμαίας το 2014.

Η Μόσχα από την πλευρά της εκτιμά ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια και η ανάπτυξη δυνάμεων από το ΝΑΤΟ και την ανατολική Ευρώπη αποτελούν τη μεγαλύτερη περιφερειακή απειλή.

Απελάσεις

Σε κάθε νέο κύμα κυρώσεων Ρώσοι και Αμερικανοί προχωρούν στην απέλαση διπλωματών, μειώνοντας το προσωπικό των πρεσβειών τους και περιορίζοντας τους διαύλους επικοινωνίας.

Μόσχα και Ουάσινγκτον ανακάλεσαν επίσης φέτος τους πρεσβευτές τους «για διαβουλεύσεις», αφού ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Πούτιν «δολοφόνο».

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι καθυστερούν την παροχή βίζας στους Ρώσους διπλωμάτες. Εξάλλου η Μόσχα αρνήθηκε τον Φεβρουάριο να δώσει βίζα στον εκπρόσωπο της NASA.

Η αμερικανικό προξενείο στη Μόσχα δεν εκδίδει καθόλου βίζες λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς η Ρωσία του απαγόρευσε να έχει ντόπιους υπαλλήλους. Επίσης απειλούνται και οι υπηρεσίες που παρέχει για τους Αμερικανούς πολίτες.

Κρατούμενοι

Πολλοί κρατούμενοι ελπίζουν ο Μπάιντεν και ο Πούτιν να καταλήξουν σε συμφωνία για την τύχη τους τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.

Ο Πολ Γουίλαν, που κρατείται στη Ρωσία κατηγορούμενος για κατασκοπεία, ζήτησε στις αρχές του μήνα από τον Αμερικανό πρόεδρο να συμφωνήσει στην ανταλλαγή του με έναν Ρώσο. Η μητέρα του εμπόρου όπλων Βίκτορ Μπουτ, που κρατείται στις ΗΠΑ, επίσης απηύθυνε έκκληση στους δύο ηγέτες.

Η οικογένεια του Κονσταντίν Γιαροσένκο, ενός Ρώσου πιλότου που κρατείται στις ΗΠΑ για διακίνηση κοκαΐνης, ζητεί την απελευθέρωσή του.

Οποιαδήποτε σχετική διαπραγμάτευση θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τον Αμερικανό Τρέβορ Ριντ, ο οποίος είναι φυλακισμένος στη Ρωσία επειδή μεθυσμένος επιτέθηκε σε δύο Ρώσους αστυνομικούς.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Related Posts

KAAN
ΑΠΟΨΗ

Η «παγίδα» του Kaan: To τουρκικό αεροσκάφος που δεν μπορεί να πετάξει χωρίς άδεια από τις ΗΠΑ

24/11/2025 - 21:00
ΗΠΑ - Βενεζουέλα
ΑΠΟΨΗ

«Βράζει» η Καραϊβική: Ποια είναι τα κίνητρα του Τραμπ για μια πιθανή επίθεση στη Βενεζουέλα

31/10/2025 - 19:50
Πούτιν
ΑΠΟΨΗ

«Ο Πούτιν χάνει τον πιο περίεργο πόλεμο των τελευταίων 150 ετών»

29/10/2025 - 17:33

Διαβάστε Επίσης

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Ρουμανία: Συγκλονιστικό βίντεο με αυτοκίνητο να «απογειώνεται» στον αέρα αφού ο οδηγός έχασε τον έλεγχο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert