Σπ. Λίτσας: Οι ΗΠΑ δεν θέλουν στο Ιράν ένα νέο Ιράκ

Την εκτίμηση ότι ο θάνατος του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί δε θα οδηγήσει σε ιρανό-αμερικανική σύρραξη εκφράζει, μιλώντας στο OnAlert και τον Κώστα Αλατζά, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Σπύρος Λίτσας.

«Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε μία στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν, όπως στην περίπτωση του Ιράκ, αλλά ούτε το Ιράν είναι σε θέση να κοιτάξει στα μάτια τις ΗΠΑ με την οικονομία του να είναι βαθύτατα τραυματισμένη από τις διαχρονικές κυρώσεις», αναφέρει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Ο κ. Λίτσας θεωρεί ωστόσο ότι το Ιράν για εκδίκηση της δολοφονίας Σουλεϊμανί θα αξιοποιήσει τις επαφές του με στρατιωτικές, ριζοσπαστικές, ακραίες οργανώσεις προκειμένου να δημιουργήσει μια σειρά από ζητήματα στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της, ειδικά το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία. Σε καμία περίπτωση πάντως, όπως σημειώνει, η Τεχεράνη δε φαίνεται να επιθυμεί την επιστροφή στην εποχή που θεωρείτο ότι το Ιράν ανήκει στον «άξονα του κακού».

Σύμφωνα με την ανάλυσή του το αμερικανικό χτύπημα και ο θάνατος του Ιρανού στρατηγού εντάσσεται στη σύγκρουση που υπάρχει μετά τη λεγόμενη αραβική άνοιξη ανάμεσα στους σιίτες και σουνίτες του αραβικού κόσμου.

«Το Ιράν, παρότι μη αραβική χώρα, εμπλέκεται λόγω θρησκευτικής ταυτότητας στα εσωτερικά του αραβικού κόσμου για να αυξήσει την επιρροή του στη Μέση Ανατολή. Ο Σουλεϊμανί είχε σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των σιιτικών οργανώσεων και αποτελούσε κομβική προσωπικότητα στην εξωτερική πολιτική του Ιράν. Ο Ιρανός στρατηγός ήταν βασικός κρίκος της στρατηγικής εξωστρέφειας του Ιράν», εξηγεί ο κ. Λίτσας.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Ιρανός στρατηγός διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των φορτίων ισχύος της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή και εδώ και αρκετά χρόνια αποτελούσε στόχο των ΗΠΑ καθώς συνδύαζε ένα μίγμα μυστικών υπηρεσιών και ειδικών ανορθόδοξων επιχειρήσεων.

Ακούστε τι είπε στο OnAlert.gr ο κ. Λίτσας: