OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΑΠΟΨΗ

Τουρκία: Γιατί ο Χουλουσί Ακάρ δεν κράτησε την θέση του στο υπουργείο Άμυνας;

22/06/2023 - 18:28
Ακάρ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη νίκη του στις εκλογές της 28ης Μαϊου στην Τουρκία άλλαξε τα πρόσωπα της νέας του κυβέρνησης, με τον Χουλουσί Ακάρ να «χάνει» τη θέση του στο υπουργείο Άμυνας.

Όπως είχε αναφέρει και το OnAlert, μετά την τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου, ο Ακάρ φαινόταν αρκετά εκνευρισμένος που ο Ερντογάν τον άφησε εκτός.

Ο Toύρκος αναλυτής, Χακάν Σαχίν, σε ένα άρθρο του, αναφέρει τρεις λόγους για τους οποίους είναι πιθανό ο Ακάρ να μην επιλέχθηκε για το υπουργείο.

Aρχικά αναφέρει πως ο Χουλουσί Ακάρ, πριν ακόμα αναλάβει τη θέση του το 2018, ήταν ο 29ος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων. Κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, ο πρώην Τούρκος ΥΠΑΜ είχε πιαστεί όμηρος των πραξικοπηματιών.

Τουρκία

Με την ρητορική του και τις θέσεις του, ο Ακάρ κέρδισε γρήγορα την εύνοια της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του κόμματος AKP, ιδίως των ισλαμιστών. Επίσης, πρόσφερε απόλυτη στήριξη στον Ερντογάν και είχε ευθυγραμμίσει απολύτως τις θέσεις του και τις ενέργειές του εντός του υπουργείο με εκείνες του προέδρου. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ακάρ και ο Ερντογάν δεν είχαν έρθει ποτέ σε ρήξη, όπως συνέβη για παράδειγμα με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Oι τρεις λόγοι που άλλαξε η ηγεσία του τουρκικού ΥΠΑΜ

Ο πρώτος λόγος που αναφέρει το άρθρο, είναι πως ο Ερντογάν έβλεπε την απόλυτη πίστη που του είχε ο Ακάρ «πολύ καλή για να είναι αληθινή». Ειδικότερα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν [είχε τα μάτια του δεκατέσσερα» και η τόση αφοσίωση στο πρόσωπό του φαινόταν ύποπτη.

Δεύτερον, μία κίνηση «κλειδί» του πρώην Τούρκου ΥΠΑΜ συνέβαλε στην απομάκρυνσή του από το υπουργείο.

Ερντογάν - Ακάρ

Ο Χουλουσί Ακάρ είχε «προβλέψει» την αντικατάσταση του από τον στρατηγό (τότε) Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος ήταν ο 30ος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, και προσπάθησε να την αποτρέψει. Με νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2022, παρατάθηκε το όριο ηλικία του Α/ΓΕΕΔ από τα 68 έτη στα 72. Τότε, ο Γιασάρ Γκιουλέρ ήταν 67 ετών και θα έπρεπε να αποστρατευτεί. Αλλά με αυτόν τον νόμο, ο Ακάρ προσπάθησε να τον κρατήσει στο Γενικό Επιτελείο άλλα 5 χρόνια, ώστε να κρατήσει την θέση του στο υπουργείο Άμυνας.

Ο Ερντογάν, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, «είδε τι σχεδίαζε ο τότε ΥΠΑΜ» και αποφάσισε να διακόψει τα σχέδιά του πριν αποκτήσει μεγαλύτερη εξουσία.

Τρίτον, στα χρόνια που ο Χουλουσί Ακάρ ήταν στο υπουργείο Άμυνας, απέκτησε ένα ισχυρό όνομα και ακόμα και από το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον βλέπαν ως τον «διάδοχο» του Ερντογάν σε περίπτωση που αυτός αποσυρθεί για λόγους υγείας.

Ερντογάν

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε κάποιον με χαμηλότερο προφίλ, όπως ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ώστε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον σε έναν άλλον νέο υπουργό, τον Χακάν Φιντάν που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών. Σύμφωνα πάντα με τον αρθρογράφο, ο Ερντογάν ενδιαφέρεται περισσότερο να προωθήσει τον Φιντάν ως διάδοχό του.

Ένα άρθρο του Foreign Policy το 2021 υποστήριξε ότι ο Ακάρ έπαιξε βασικό ρόλο στην αναμόρφωση των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας μετά τον Ιούλιο του 2016, γεγονός που έφερε τον στρατό σε θέση να παίξει πολιτικό ρόλο για την υποστήριξή του.

Πηγή: Free Turkish Press / Φωτογραφία αρχείου

Tags: ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝΤΟΥΡΚΙΑΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΧΟΥΛΟΥΣΙ ΑΚΑΡ

Related Posts

Φιντάν - Τουρκία - ΕΕ
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Συνάντηση Φιντάν με την Ευρωπαία Επίτροπο Διεύρυνσης – Στο επίκεντρο το Κυπριακό

06/02/2026 - 17:45
Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκία: Προτείνει να αναλάβει ρόλο «μεσολαβητή» για την αποκλιμάκωση της έντασης Ιράν – ΗΠΑ

30/01/2026 - 13:48
Τουρκία - Ιράν
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στην ΗΠΑ και Ιράν επιδιώκει η Τουρκία – Στην Άγκυρα αύριο ο Ιρανός ΥΠΕΞ

29/01/2026 - 11:44

Διαβάστε Επίσης

NATO: Οι ΗΠΑ παραδίδουν στους Ευρωπαίους δύο επιχειρησιακά στρατηγεία και αναλαμβάνουν την ενιαία ναυτική διοίκηση

ΗΠΑ και Αρμενία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

Με ΝΟΤΑΜ και NAVTEX η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, λίγο πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν

Η Ταϊβάν αγοράζει 10 νέα C-130J αντί να αναβαθμίσει τα παλαιότερα C-130H, λόγω κόστους

Το Ισραήλ παίρνει μέτρα για να ενισχύσει τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη – Αντιδρούν μουσουλμανικές χώρες

Σε πολυεθνική και όχι σε κρατικές αρχές η διαρροή πληροφοριών, ισχυρίζεται ο Σμήναρχος – Η κινεζική τακτική του reverse engineering

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι πιέζουν το Ποκρόφσκ, εκμεταλλευόμενοι την «ανεπαρκή» αεράμυνα

ΗΠΑ: «Κυνήγησαν» πλοίο από την Καραϊβική ως τον Ινδικό πριν το καταλάβουν – Είχε παραβιάσει την καραντίνα [vid]

Top News

Η Αλεξάνδρα Νίκα είναι έγκυος ξανά: Το συγκινητικό βίντεο με τον Κωνσταντίνο Αργυρό και τον γιο τους Βασίλη

Ιωάννα Τούνη: «Νομίζω μου αξίζει να πάω μια φορά ταξίδι χωρίς να πληρώνω εγώ»

Ελένη Μενεγάκη: Η φωτογραφία του Άγγελου Λάτσιου με την αδελφή του Λάουρα και οι ευχές για τα γενέθλιά της

«Στίβεν» το όνομα του Κινέζου πράκτορα που στρατολόγησε τον 54χρονο κατάσκοπο σμήναρχο - Έδιναν «ραντεβού» σε εστιατόριο του Πειραιά

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert