OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

BBC: Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας (μέρος πρώτο)

25/02/2019 - 11:33
Share on FacebookShare on Twitter

 Του Δημήτρη Καιρίδη

«Επικυρώνοντας τη συμφωνία με την προσφάτως μετανομασθείσα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η Ελλάδα αναγνώρισε εμμέσως την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας». Με τη φράση αυτή ξεκινά το μακροσκελές ρεπορτάζ του BBC για τη «μακεδονική μειονότητα» στην ελληνική Μακεδονία. Με τίτλο «Οι Σλάβοι Μακεδόνες: Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας» εμφανίστηκε χθες στην πρώτη σελίδα του ιστοτόπου του BBC στο διαδίκτυο, τoν οποίo επισκέπτονται καθημερινά εκατομμύρια αναγνώστες από όλον τον κόσμο.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται με μελανά χρώματα στην κακομεταχείριση της «μακεδονικής μειονότητας» από τις ελληνικές αρχές, από τότε που τμήμα της οθωμανικής επαρχίας της Μακεδονίας περιήλθε στην ελληνική κυριαρχία το 1912. Το ρεπορτάζ ανεβάζει στους 100.000 τους «Μακεδόνες» στην ελληνική Μακεδονία και κλείνει αναφέροντας πως η δεξιά αντιπολίτευση στην Ελλάδα κατηγορεί την κυβέρνηση για προδοσία και ότι οι Έλληνες Σλαβόφωνοι, παρόλο που για χρόνια δεν έχουν επιδιώξει τίποτα άλλο παρά την ελευθερία στην έκφραση της πολιτιστικής τους ιδιαιτερότητας, είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν στη σκιά.

Το λιγότερο, το ρεπορτάζ θα έπρεπε να είχε αναφέρει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε ακραίους χαρακτηρισμούς περί προδοσίας, σε αντίθεση με τον πρώην κυβερνητικό εταίρο, ο οποίος με ευκολία χρησιμοποιεί τέτοιες εκφράσεις, όπως έκαναν, στο παρελθόν, και τα περισσότερα στελέχη του Σύριζα, στο πλαίσιο του αντι-μνημονιακού αγώνα.

Επιπλέον, η επίσημη Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, δεν στερεί από κανέναν πολίτη της σήμερα την ελεύθερη έκφραση της όποιας ιδιαιτερότητάς του. Άλλωστε, υπήρξε ακόμα και η σχετική σλαβόφιλη πολιτική κίνηση του «Ουράνιου Τόξου», η οποία κατέβηκε σε σειρά εκλογικών αναμετρήσεων, με πενιχρότατα αποτελέσματα για τους εμπνευστές της και προς απογοήτευση όσων σήμερα επιμένουν να μιλούν για καταπίεση μιας μεγάλης μειονότητας.

Το ρεπορτάζ είναι απόλυτα μονόπλευρο και παραπλανητικό, μιας και, για παράδειγμα, ενώ αναφέρεται στον ελληνικό εμφύλιο, προσπερνά τον ρόλο του διεθνούς κομουνιστικού κινήματος στη μεταμόρφωση του σύγχρονου Μακεδονικού ζητήματος, με την αμέριστη και επιθετική υποστήριξη που πρόσφερε στον μακεδονισμό (αλλά και τον θρακισμό, που όμως δεν περπάτησε).

Το ρεπορτάζ αποσιωπά τις απειλές που έχει κατά καιρούς δεχτεί η Ελλάδα σε βάρος της εθνικής της κυριαρχίας από τους Σλάβους βόρειους γείτονές της. Το εξωφρενικό είναι ότι το ρεπορτάζ αποφεύγει να εντάξει την «ιστορία» που έχει επιλέξει να διηγηθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της εθνικής ομογενοποίησης από το οποίο διήλθε συνολικά η Ανατολική Ευρώπη κατά τον 20ο αιώνα, σε μια διαδικασία κατά την οποία οι Έλληνες υπήρξαν περισσότερο τα θύματα παρά οι θύτες.

Ειδικά, η νοτιοανατολική Ευρώπη έχει βιώσει αρκετή βία, διώξεις, εκτοπίσεις και ανταλλαγές πληθυσμών σε βάρος μειονοτήτων που βρέθηκαν στη λάθος πλευρά όταν χαράχθηκαν τα εθνικά σύνορα. Εν τέλει, το πως και το ποια συγκεκριμένη «ιστορία» διώξεων επιλέγει να προβάλει κανείς είναι μια πολιτική επιλογή με πολιτικές συνέπειες στο παρόν, τις οποίες θα αναλύσουμε στο αυριανό σημείωμα, μαζί με τις σχεδόν κωμικές οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας για τη σωστή χρήση και αναφορά στη Μακεδονία που μόλις δημοσιεύτηκαν.

Related Posts

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η πιο μεγάλη ήττα του Ερντογάν

24/06/2019 - 16:07
Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

03/06/2019 - 09:09
Μέρκελ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η νίκη της Ευρώπης

31/05/2019 - 16:28

Διαβάστε Επίσης

Ο πόλεμος των drones: Το νέο εγχειρίδιο του ΓΕΣ και η μετάβαση στο νέο δόγμα

Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Κρήτη και ανατολικό Αιγαίο – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1943 παραδίδεται στον Κόκκινο Στρατό το τελευταίο οχυρό των Γερμανών στο Στάλινγκραντ

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στη Μέση Ανατολή, ενόψει πιθανής επίθεσης στο Ιράν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε επίθεση ρωσικού drone σε λεωφορείο που μετέφερε εργάτες ορυχείου

ΓΕΣ: Αποφοίτησαν 12 Αξιωματικοί της 78ης Εκπαιδευτικής Σειράς της ΣΤΕΑΜΧ [pics]

Λωρίδα της Γάζας: Τουλάχιστον 32 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα – Για «αντίποινα» κάνει λόγο ο ισραηλινός στρατός

Η Ουκρανία ευχαριστεί τον Έλον Μασκ για τα «μέτρα» που έλαβε ώστε ρωσικά drones να μην μπορούν να χρησιμοποιoύν το Starlink

Top News

Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ «έβγαλε» είδηση: Γνωρίζω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα έρθει στην Ελλάδα – Υπέροχη Πρώτη Κυρία η Μελάνια

Κακοκαιρία: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας - Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Έλενα Βουλγαράκη για Δημήτρη Παπανώτα: Το πραγματικά σύγχρονο και παντελονάτο είναι να λες «συγγνώμη» όταν έχεις προσβάλει έναν άνθρωπο

Survivor: Κατέρρευσε ο Χρήστος Μυλωνάς - Έχασε τις αισθήσεις του και τον πήραν με φορείο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert