OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Ελλάδα, Δύση και Βόρεια Μακεδονία

09/02/2019 - 15:05
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Δημήτρη Καιρίδη

Η Ελλάδα έγινε χθες η πρώτη χώρα που επικύρωσε το πρωτόκολλο ένταξης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Η ΠΓΔΜ θα γίνει το 30ο μέλος της ατλαντικής συμμαχίας που γιορτάζει φέτος τα 70α γενέθλιά της.

Με τη χθεσινή απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου, η Ελλάδα στοιχίζεται πλήρως πίσω από τους περιφερειακούς σχεδιασμούς της Δύσης και επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον δυτικό προσανατολισμό της εξωτερικής της πολιτικής.

Η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν δυτικόφιλη. Όμως, κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, η σχέση της με τη Δύση και, ιδίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε δοκιμαστεί. Το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απέσυρε την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

Το 1982 ο Ανδρέας Παπανδρέου πρόσφερε αμέριστη στήριξη στους Παλαιστινίους του Γιασέρ Αραφάτ αλλά και στα αντι-δυτικά καθεστώτα του αραβικού κόσμου, όπως η Συρία και η Λιβύη. Η ελληνική συμμετοχή στο ΝΑΤΟ χαρακτηρίστηκε τότε από τη συνεχή εγγραφή ελληνικών αστερίσκων στα κοινά ανακοινωθέντα που εκδίδονταν, μετά από κάθε συνάντηση κορυφής της συμμαχίας.

Στη δεκαετία του 1990 η Ελλάδα φάνηκε να υποστηρίζει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και, ακόμα χειρότερα, την πολιτική του για τη «Μεγάλη Σερβία». Το 2008 ο Κώστας Καραμανλής δεν δίστασε να συγκρουστεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζωρτζ Μπους, ο οποίος ενώ δήλωσε το πρωί ότι η ΠΓΔΜ θα εισέλθει στο ΝΑΤΟ, αναγκάστηκε να ανασκευάσει το βράδυ, κατά τη διάρκεια της συνόδου του Βουκουρεστίου.

Τέλος, το καλοκαίρι του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε και κέρδισε ένα δημοψήφισμα, το οποίο χρωματίστηκε από τις καταγγελίες εναντίον της Γερμανίας και της Ευρώπης.

Χρειάστηκε να ξανα-έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά», μετά τον Σεπτέμβριο του 2015, για να αφήσει η Ελλάδα πίσω της κάθε επιφύλαξη, αστερίσκο, ένσταση ή προβληματισμό για την αμερικανική και τη δυτική στρατηγική στην περιοχή μας.

Η Ελλάδα σήμερα διαμορφώνει μια στρατηγική συμμαχία με τις συντηρητικές, φιλο-δυτικές χώρες του αραβικού κόσμου, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία, μαζί με το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο. Αίρει μια εκκρεμότητα στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια που επέτρεπε στη Ρωσία να αναμιγνύεται σε βάρος της δυτικής στρατηγικής στην περιοχή. Και, ταυτόχρονα, το ελληνόφωνο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, σε βάρος των προνομίων του Πατριαρχείου της Μόσχας στη χώρα αυτή.

Με όλα αυτά, η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη δυτική στρατηγική.

Για όλους τους δυτικόφιλους, αποτελεί μια ικανοποίηση ότι η ουδετερόφιλη πτέρυγα της ελληνικής πολιτικής, που ταλαιπώρησε τη χώρα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και, μεταπολεμικά την εξέφρασε με πάθος η Αριστερά, ηττήθηκε κατά κράτος και, μάλιστα, από έναν αυτο-αποκαλούμενο αριστερό πρωθυπουργό, όπως ο Τσίπρας. Απομένει να φανεί τι κέρδισε αλλά και τι έχασε η χώρα από την επιλογή αυτή. 

Related Posts

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η πιο μεγάλη ήττα του Ερντογάν

24/06/2019 - 16:07
Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

03/06/2019 - 09:09
Μέρκελ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η νίκη της Ευρώπης

31/05/2019 - 16:28

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: «Είμαστε προετοιμασμένοι για πόλεμο με τις ΗΠΑ – Διαπραγματεύσεις αφού ξεπεραστεί η δυσπιστία»

Ισραήλ: Νέα φονικά πλήγματα στο Λίβανο – «Στοχοποιήσαμε θέσεις της Χεζμπολάχ»

Τραμπ: «Μιλάμε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην Κούβα – Πιθανή μια συμφωνία» [vid]

ΗΠΑ: «Κεκλεισμένων των θυρών» απόρρητες συνομιλίες με το Ισραήλ για πιθανές επιθέσεις στο Ιράν

Ρωσία: Δύο άμαχοι νεκροί από πλήγμα ουκρανικού drone

Ο πόλεμος των drones: Το νέο εγχειρίδιο του ΓΕΣ και η μετάβαση στο νέο δόγμα

Καιρός σήμερα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Κρήτη και ανατολικό Αιγαίο – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1943 παραδίδεται στον Κόκκινο Στρατό το τελευταίο οχυρό των Γερμανών στο Στάλινγκραντ

Top News

Διονύσης Αλέρτας: Δημοσίευμα «πέθανε» τον διάσημο pastry chef - «Σίγουρα είμαι ζωντανός» έγραψε ο ίδιος

Κακοκαιρία: Παραμένουν οι καταιγίδες σε 5 περιοχές πριν εξασθενήσουν το μεσημέρι - 191,2 χιλιοστά βροχής έπεσαν στη Ζαγορά

Συντάξεις Μαρτίου 2026: Πότε πληρώνονται μισθωτοί και μη μισθωτοί - Πώς επηρεάζει η Καθαρά Δευτέρα

Survivor: Κατέρρευσε ο Χρήστος Μυλωνάς - Έχασε τις αισθήσεις του και τον πήραν με φορείο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert