Εβδομαδιαία ανασκόπηση της διεθνούς επικαιρότητας – ΒΙΝΤΕΟ

Η τουρκική κυβέρνηση αποδοκιμάστηκε στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέστη την πρώτη, ουσιαστικά, ήττα του από τότε που το ισλαμιστικό κόμμα του ανήλθε στην εξουσία το 2002.

Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας είναι ιδιαίτερα επώδυνες. Τα αστικά στρώματα αποδοκιμάζουν την πολιτική της έντασης και τον αυταρχισμό του Ερντογάν, την ώρα που όλοι πιέζονται από τη διογκούμενη οικονομική κρίση.

Υπό το βάρος μεγάλων διαδηλώσεων, ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ο γηραιός και παράλυτος Πρόεδρος της Αλγερίας υπέβαλε τελικά την παραίτησή του στις 2 Απριλίου. Οι Αλγερινοί πανηγυρίζουν προσδοκώντας περισσότερη δημοκρατία και λιγότερη διαφθορά.

Όμως, το σύστημα εξουσίας που διατηρούσε τον Μπουτεφλίκα στην εξουσία ακόμα και μετά από ένα βαρύ εγκεφαλικό που υπέστη το 2013 παραμένει στη θέση του.

Προ του αδιεξόδου ενός Brexit χωρίς συμφωνία, η Τερέζα Μέι, έστω και την ύστατη ώρα, αποφάσισε να κάνει στροφή και να ζητήσει τη βοήθεια της αντιπολίτευσης. Οι συνομιλίες με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, τον ηγέτη των Εργατικών, δεν έχουν φέρει ακόμα κάποιο αποτέλεσμα αλλά κινούνται στην κατεύθυνση ενός μαλακότερου Brexit.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως προθεσμία τη 12η Απριλίου για να υπάρξουν έστω ενδείξεις συμφωνίας. Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς νέα παράταση κατόπιν αιτήματος της όχι και τόσο πια Μεγάλης Βρετανίας.

Το προηγμένο ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S400 απειλεί να διχάσει την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο εορτασμός των 70χρονων του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον επισκιάστηκε από την απαίτηση της αμερικανικής κυβέρνηση και την άρνηση της τουρκικής να μην προμηθευτεί η Τουρκία το ρωσικό σύστημα που θέτει σε κίνδυνο μυστικά ύψιστης στρατιωτικής σημασίας της Δύσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε τα Σκόπια και είχε συνομιλίες με τον ομόλογο του στη Βόρεια Μακεδονία, Ζόραν Ζάεφ. Η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε ιστορική και κυριαρχήθηκε από τις συνομιλίες για αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δυο χωρών μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο, οι αντιδράσεις εναντίον της συμφωνίας συνεχίζονται και στις δυο πλευρές των συνόρων.

Τέλος, στις 9 Απριλίου διεξάγονται κρίσιμες εκλογές στο Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ελπίζει να επανεκλεγεί παρά τις ποινικές διώξεις εναντίον του. Αν τα καταφέρει θα ξεπεράσει το ρεκόρ του Μπεν Γκουριόν ως του μακροβιότερου πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Ο ίδιος παραμένει αρκετά δημοφιλής αν και έχει κουράσει τα πιο μετριοπαθή αστικά στρώματα με την πόλωση που καλλιεργεί. Ο Νετανιάχου θεωρείται ο πρόδρομος μιας σειράς σκληρών δεξιών ηγετών που φαίνεται να κυριαρχούν σήμερα παγκοσμίως και η τύχη του έχει ευρύτερη σημασία.

Δείτε βίντεο: