OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Τζωρτζ Σόρος: ο άνθρωπος που λατρεύουν να μισούν (α’ μέρος)

05/11/2018 - 10:30
Share on FacebookShare on Twitter

 Του Δημήτρη Καιρίδη

Ο Πάνος Καμμένος επικαλέστηκε τον «Σόρο» στην επίθεσή του εναντίον του Νίκου Κοτζιά στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του τελευταίου. Ταυτόχρονα, το όνομα «Σόρος» έχει κατακλύσει τα διεθνή ΜΜΕ. Ποιος όμως είναι αυτός ο «Σόρος»;

Ο Τζωρτζ Σόρος είναι ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος. Υπήρξε αυτοδημιούργητος και τα κατάφερε χάρη στις πετυχημένες χρηματιστηριακές του επενδύσεις. Εδώ και τέσσερις δεκαετίες είναι επίσης ένας υπερ-δραστήριος φιλάνθρωπος, έχοντας δωρίσει πάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως στα Ιδρύματα της «Ανοικτής Κοινωνίας» που υποστηρίζει.

Ο Σόρος έγινε παγκοσμίως γνωστός στη συναλλαγματική κρίση του 1992, όταν στοιχημάτισε εναντίον της Τράπεζας της Αγγλίας και κέρδισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τη ξαφνική υποτίμηση της στερλίνας. Ταυτόχρονα, δραστηριοποιήθηκε με πάθος και υποστήριξε τις δημοκρατικές μεταβάσεις των πρώην κομουνιστικών χωρών της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Στην Ελλάδα έγινε γνωστός, στη δεκαετία του 1990, ως ένας ισχυρός αντι-Σέρβος ακτιβιστής και ως αντίπαλος των ελληνικών ενστάσεων στην ανεξαρτητοποίηση της πρώην γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας.

Ο Σόρος δώρισε μεγάλο μέρος του πλούτου του για να βοηθήσει τις δοκιμαζόμενες πρώην κομουνιστικές χώρες στην πολύ δύσκολη περίοδο της μετάβασής τους. Ίδρυσε το εξαιρετικά πετυχημένο και με μεγάλη διεθνή ακτινοβολία Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης στη Βουδαπέστη. Όμως, δεν υπήρξε απλώς ένας φιλάνθρωπος πλούσιος. Ο Σόρος ξέρει ιστορία, έχει άποψη και ενδιαφέρεται για τις ιδεολογικές αναζητήσεις του καιρού μας, ακόμα κι όταν αυτές καταλήγουν σε βαριές φιλοσοφικές αντιπαραθέσεις.

Αυτό ίσως έχει να κάνει και με την καταγωγή του. Όντας Εβραίος της «Μεσευρώπης», γεννημένος στην Ουγγαρία το 1930, επιβίωσε του ναζιστικού Ολοκαυτώματος και διέφυγε στη Δύση μετά την επιβολή του κομουνισμού στην πατρίδα του. Σπουδάζοντας στο London School of Economics, γνώρισε προσωπικά και ενστερνίστηκε τη φιλοσοφία του σπουδαίου Karl Popper.

Τα τελευταία χρόνια οι επιθέσεις εναντίον του πολλαπλασιάζονται. Την αρχή έκανε ο Βίκτωρ Ορμπάν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, το 2015, κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Έκτοτε, ο Ορμπάν έχει αναγάγει τον Σόρο στον υπ’ αριθμό ένα δημόσιο κίνδυνο για την Ουγγαρία, ως του πλούσιου διεθνιστή που θέλει να πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες-τρομοκράτες. Ολόκληρη η προεκλογική εκστρατεία του Ορμπάν, την άνοιξη του 2018, στηρίχθηκε στην εναντίωση στον Σόρο. Τελικά, ο Ορμπάν όχι μόνο κέρδισε αλλά αύξησε το ποσοστό του, κατακτώντας το απίστευτο ποσοστό του 49% των ψήφων.

Η επιτυχία του Ορμπάν προσελκύει πολλούς μιμητές στα ακροδεξιά του πολιτικού φάσματος διεθνώς, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αλλά σε αυτούς και το τι σημαίνει για την παγκόσμια διαπάλη των φιλελεύθερων αξιών με τον εθνικο-λαϊκισμό θα αναφερθούμε στο αυριανό σημείωμα.

Related Posts

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η πιο μεγάλη ήττα του Ερντογάν

24/06/2019 - 16:07
Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

03/06/2019 - 09:09
Μέρκελ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η νίκη της Ευρώπης

31/05/2019 - 16:28

Διαβάστε Επίσης

Ισραήλ: Αύξηση στρατιωτικών δαπανών στα 34 δισ. προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2026

Μαδούρο: Ζήτησε από τον Τραμπ να κρατήσει 200 εκατομμύρια και αμνηστία 100 αξιωματούχων του για να αποχωρήσει από τη Βενεζουέλα

Κακοκαιρία Byron: Σε δυτική και βόρεια Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

«Εκρηκτικό» ξημέρωμα στο Γκρόζνι – Χτυπήθηκε κυβερνητικό κτίριο της Τσετσενίας [vid]

Οι ΗΠΑ πωλούν στον Καναδά πελώριες ποσότητες βομβών αξίας 2,68 δισ. δολαρίων

Ρωσία: Πυρκαγιά σε τερματικό σταθμό αερίου και λιμάνι μετά από ουκρανική επίθεση [vids]

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Η κακοκαιρία δεν έχει τελειώσει - Τα 7 σημεία που παραμένουν στο επίκεντρο

Τάσος Ξιαρχό προς Κόνι Μεταξά: Αυτά τα καραγκιοζιλίκια εγώ δεν τα θέλω και δε τα σηκώνω

Το Plan b της κυβέρνησης για να φύγουν οι αγρότες από τα μπλόκα πριν από τις γιορτές

Κωνσταντίνος Αργυρός για Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο πρόσεχε τους διπλανούς της

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert