Η επικίνδυνη γοητεία του «τραμπισμού»

Του Δημήτρη Καιρίδη

Οι Ισραηλινοί πανηγυρίζουν για την άνευ όρων υποστήριξη της Αμερικής του Τραμπ. Η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ ήταν ένα μεγάλο δώρο, για το οποίο δεν χρειάστηκε να δώσουν τίποτα σε αντάλλαγμα. Η απάντηση των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ στα σύνορα με τη Γάζα προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων. Η συμπεριφορά των Ισραηλινών επικρίθηκε από τους Ευρωπαίους ως δυσανάλογη αλλά επικροτήθηκε από τον Λευκό Οίκο ως συγκρατημένη.

Οι εικόνες από την τελετή της μεταφοράς της πρεσβείας με την απαστράπτουσα και χαμογελαστή προεδρική κόρη Ιβάνκα από τη μια και των νεκρών της Γάζας από την άλλη, εξήντα μόλις χιλιόμετρα μακριά, υπογραμμίζουν την αντίθεση ανάμεσα στο πλούσιο, δημοκρατικό, πετυχημένο και αλαζονικό Ισραήλ και τους φτωχούς, απελπισμένους και ταπεινωμένους Παλαιστίνιους. Από άποψη δημοσίων σχέσεων επρόκειτο για μια καταστροφή για τη διεθνή εικόνα του Ισραήλ. Το κερασάκι ήταν η επιλογή δυο ακραίων ρατσιστών Αμερικάνων παστόρων που ευλόγησαν την τελετή, σηματοδοτώντας την ιδιόμορφη συμμαχία των ακραίων σιωνιστών και των ακραίων Αμερικάνων Ευαγγελιστών υπό τις ευλογίες του Τραμπ.

Η ταύτιση του Ισραήλ με τον Τραμπ και την πολιτική του ενέχει μακροπρόθεσμα μια σειρά από κινδύνους για τη μικρή και ευάλωτη χώρα της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Τραμπ παραμένει ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος της πρόσφατης αμερικανικής ιστορίας. Η πλειοψηφία των Αμερικάνων Εβραίων τον καταψήφισαν. Το ρήγμα μεταξύ των φιλελεύθερων Εβραίων της Αμερικής και της σκληροπυρηνικής ηγεσίας του Ισραήλ διευρύνεται. Αρκεί να διαβάσει κανείς την αρθρογραφία των New York Times, της εμβληματικής εφημερίδας της μεγαλύτερης εβραϊκής πόλης του κόσμου.

Ο επόμενος πρόεδρος μπορεί να είναι ο απόλυτος αντι-Τραμπ. Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινής γνώμης παρακολουθεί με αποτροπιασμό και ανησυχία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το δίκαιο του ισραηλινού λαού πνίγεται στο παλαιστινιακό αίμα και την ακροδεξιά ρητορική του κυβερνητικού συνασπισμού του Βενιαμίν Νετανιάχου. Οι Παλαιστίνιοι ατύχησαν από τις καταστροφικές επιλογές της ηγεσίας τους. Όμως, και το Ισραήλ δεν πρέπει να θεωρεί ότι η ταύτιση με τον Τραμπ του κάνει απαραίτητα καλό.