OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Το βαρύ κόστος του ερντογανισμού

13/08/2018 - 11:58
Share on FacebookShare on Twitter

 Του Δημήτρη Καιρίδη

Μέχρι πρόσφατα το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της διακυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν ήταν η αποτελεσματική διαχείριση της τουρκικής οικονομίας, η οποία είδε το ΑΕΠ της να υπερδιπλασιάζεται την τελευταία 15ετία. Ο νέος πλούτος έβγαλε από τη φτώχεια εκατομμύρια Τούρκους και έφερε τον σύγχρονο καταναλωτικό τρόπο ζωής στα βάθη της Μικράς Ασίας, σφυρηλατώντας τους στενούς πολιτικούς δεσμούς των ανερχόμενων μικροαστών με τον Ερντογάν και το κόμμα του. Εν ολίγοις, η πολιτική κυριαρχία του Ερντογάν έχει βασιστεί στο τουρκικό οικονομικό θαύμα των τελευταίων χρόνων.

Έχοντας περιθωριοποιήσει την αντιπολίτευση, οι περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούσαν ότι η μόνη σοβαρή απειλή για τη συνέχιση της κυριαρχίας του Ερντογάν είναι η οικονομία, η οποία είχε δείξει σημάδια αστάθειας αρκετούς μήνες πριν τις εκλογές του Ιουνίου. Τώρα, η πρόβλεψη επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο καθώς η Τουρκία βυθίζεται σε μια συναλλαγματική κρίση που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και πιέζει αφόρητα όσους έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα.

Στον πυρήνα της η κρίση είναι πολιτική. Η τουρκική οικονομία ήταν αρκετά ισχυρή και διέθετε πολλά περιθώρια να προσγειωθεί ομαλά πριν μερικούς μήνες. Ο Ερντογάν επέλεξε την αντίθετη κατεύθυνση και επανειλημμένα διακήρυξε ανοησίες περί υψηλών επιτοκίων που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, τις οποίες δεν ασπάζεται κανένας οικονομολόγος (ούτε καν οι ετερόδοξοι του Σύριζα του πρώτου εξαμήνου του 2015…).

Με άλλα λόγια, η Τουρκία αυτο-τραυματίστηκε και συνεχίζει τη λάθος πορεία. Το τουρκικό οικονομικό επιτελείο τα έχει εντελώς χαμένα και εμφανίζεται παράλυτο μπροστά στις απρόβλεπτες εκρήξεις του μεγάλου αρχηγού. Το νόμισμα βυθίζεται, η κεντρική τράπεζα αδρανεί, ο υπουργός οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν προσπαθεί να συγχρωτιστεί με τον πεθερό του ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ παραπληροφορούν και συνωμοσιολογούν κατηγορώντας τους ξένους για την αναταραχή και εκλιπαρώντας τους Τούρκους να πουλήσουν τα δολάριά τους, επιτείνοντας τον πανικό.

Με άλλα λόγια, έχουμε να κάνουμε με μια αδιέξοδη κατάσταση που αργά ή γρήγορα, και πάντως πολύ γρηγορότερα από ότι προβλέπονταν, θα οδηγήσει σε έκρηξη δηλαδή είτε στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων είτε στην προσφυγή στο ΔΝΤ είτε και στα δυο. Η διάλυση κάθε αξιόπιστου μηχανισμού διαχείρισης μιας σύγχρονης οικονομίας από το καθεστώς Ερντογάν, όπως η κατάργηση της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων και, τώρα, της κεντρικής τράπεζας, έχει κόστος και μάλιστα δυσθεώρητο για μια ανοικτή οικονομία που δεν διαθέτει κάποιον πολύτιμο φυσικό πόρο, όπως το πετρέλαιο, και βασίζεται στην εξαγωγή βιομηχανικών προϊόντων σε συνεργασία με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Δύσης.

Φωτογραφία: Reuters

Related Posts

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η πιο μεγάλη ήττα του Ερντογάν

24/06/2019 - 16:07
Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα

03/06/2019 - 09:09
Μέρκελ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ BLOG

Η νίκη της Ευρώπης

31/05/2019 - 16:28

Διαβάστε Επίσης

Ιορδανία: Ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της για επίθεση στο Ιράν

Βρετανία: Απέλασε Ρώσο διπλωμάτη ως «αντίποινα» για την απέλαση Βρετανού διπλωμάτη από τη Μόσχα

Πύραυλοι Aster: Βρετανία και MBDA μελετούν την ενσωμάτωσή τους στα συστήματα VLS Mk41

Ουκρανία: Μετά την «ενεργειακή εκεχειρία», η Ρωσία στοχοθετεί το ουκρανικό σιδηροδρομικό δίκτυο

METLEN: Παρέδωσε στη Naval Group δύο σύνθετα συστήματα για τις φρεγάτες FDI

Ρωσία: Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο νέος κύκλος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία – ΗΠΑ

Συρία: Κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στην υπό κουρδικό έλεγχο πόλη Χασακέ

Ιράν: Ο πρόεδρος Πεζεσκιάν ζήτησε να ξεκινήσουν συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Top News

Φειδίας Παναγιώτου: Ερωτήματα για το γραφείο - βίλα με την πισίνα και τις 4 κρεβατοκάμαρες που πληρώνει το Ευρωκοινοβούλιο

Μαρία Καρυστιανού και Παύλος Ντε Γκρες: Εκλογική συνεργασία «βλέπει» ο Νίκος Καραχάλιος

Βόμβα στα αρχεία Επστάιν: Αποκαλύφθηκε κρυφό παιδί του - Με email η Σάρα Φέργκιουσον τον συγχαίρει για τη γέννηση του γιου του πριν από 15 χρόνια

Ο Τζάστιν Μπίμπερ μόνο με μποξεράκι και κάλτσες στη σκηνή των Grammy, «χτύπησε» τατουάζ την Χέιλι Μπίμπερ στην πλάτη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert