Ρωσία: Καταφεύγει στον Κιμ Γιονγκ Ουν για νέα οπλικά συστήματα, γράφουν οι NYT

Εδώ και καιρό «ψιθυρίζεται» πως η Ρωσία «στερεύει» από σύγχρονα οπλικά συστήματα, όχι μόνον γιατί τα «κατανάλωσε» στον πόλεμο με την Ουκρανία, αλλά και επειδή λόγω των Δυτικών κυρώσεων – που κατά τις ΗΠΑ φαίνεται ότι αποδίδουν – δεν μπορεί να προμηθευτεί τα αναγκαία εξαρτήματα για να κατασκευάσει νέα.

Ήδη από τον Μάιο έκανε τον γύρο του διαδικτύου η «επιστράτευση» τεθωρακισμένων της σοβιετικής περιόδου.

Στις αρχές του τρέχοντος μηνός και συγκεκριμένα στις 2 Σεπτεμβρίου ο συντονιστής κυρώσεων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζέιμς Ο’Μπράιαν δήλωνε πως «…Η Ρωσία βρίσκεται τώρα σε μια κατάσταση όπου πρέπει να αγοράζει από άγνωστους προμηθευτές, σε αβέβαιες τιμές και να αποκτά εξοπλισμό άγνωστης ποιότητας».

Σήμερα οι New York Times δημοσιεύουν πως η Μόσχα στην ανάγκη της να εξασφαλίσει νέα, σύγχρονα – τουλάχιστον πιό σύγχρονα από εκείνα της σοβιετικής περιόδου – οπλικά συστήματα, καταφεύγει στην αγκαλιά του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι New York Times επικαλούνται πληροφορίες των Αμερικανικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες η Βόρεια Κορέα πουλάει οβίδες πυροβολικού και πυραύλους αξίας εκατομμυρίων στη Ρωσία.

Όπως επισημαίνει το ίδιο δημοσίευμα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως τόσο η αγορά συστημάτων από τη Ρωσία, όσο και η προμήθεια drones από το Ιράν, υποδηλώνουν πως οι κυρώσεις της Δύσης επηρεάζουν δραστικά τις δυνατότητες που είχε η Ρωσία για την απόκτηση όπλων.