Abrams:Ερωτήματα για το οικονομικό κόστος και την επιχειρησιακή κατάστασή τους

Η πρώτη αντίδραση μετά χθεσινό δημοσίευμα του Onalert για τις αρχικές αναφορές  της επιτροπής που επιθεωρεί τα άρματα M1A1 ABRAMS στις ΗΠΑ, έρχεται από έμπειρο πρώην Αξιωματικό των Τεθωρακισμένων μετά από σχετική ερώτηση μας.

«Διαβάζουμε  ότι η έχουν επιλεγεί 250 άρματα των οποίων η  κατάσταση τους είναι  πολύ καλή! Πως είναι δυνατόν μόνο και μόνο με μία οπτική επιθεώρηση αρμάτων  που βρίσκονται μάλιστα σε μακρά εναποθήκευση να διαπιστωθεί αυτό;

Και είναι εύλογο το ερώτημα αυτό όταν στο συγκεκριμένο έγγραφο του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ (ODC) αναφέρεται σαφώς (και ας μας διαψεύσει το Υπουργείο και το ΓΕΣ) ότι θα πραγματοποιηθεί μόνο οπτική επιθεώρηση (joint visual inspection) ενώ τα άρματα βρίσκονται σε μακρά εναποθήκευση . Αυτό σημαίνει ότι τα υπόψη άρματα δεν έχουν συσσωρευτές, έλαια, καύσιμα και υδραυλικά υγρά. Πως είναι  λοιπόν δυνατόν σε μία εβδομάδα να ενεργοποιήθηκαν 500 άρματα , να τέθηκαν σε λειτουργία και να δοκιμάσθηκαν για να επιλεχθούν 250; Επειδή αυτό είναι πρακτικώς ακατόρθωτο διερωτόμαστε πως είναι δυνατόν μία οπτική επιθεώρηση να αποφαίνεται τόσο κατηγορηματικά ότι τα άρματα είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Αφού δε δόθηκαν στην δημοσιότητα στοιχεία οικονομοτεχνικής μελέτης κόστους/αποτελεσματικότητας  για την απόκτηση των αρμάτων αυτών μήπως θα πρέπει να είναι πιο συγκρατημένες και πιο σοβαρές οι διαρροές για την επιχειρησιακή κατάσταση τους!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η πρώτη αναφορά για τα Abrams! Τι βρήκαν οι Έλληνες αξιωματικοί ,τι λένε οι Τούρκοι για τη προμήθεια.