Αεροσκάφη ΕΑ-18, επιχείρησαν για πρώτη φορά στο ναυτικό των ΗΠΑ.

Η Boeing ανακοίνωσε σήμερα ότι αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου EA-18G Growler επιχείρησαν για πρώτη φορά σήμερα για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ (US Navy).

«Τα στελέχη της Boeing νοιώθουν υπερήφανοι καθώς οι επιχειρησιακές αυτές δυνατότητες θα ωφελήσουν άμεσα τα γενναία μέλη των ενόπλων δυνάμεων του έθνους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Kory Mathews, Αντιπρόεδρος της Boeing για τα προγράμματα του F/A-18 και του EA-18. «Οι δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου που εισάγει το EA-18G στη μάχη είναι ιδιαίτερα σημαντικές, οπότε δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να παραδίδουμε αυτά τα αεροσκάφη στο Πολεμικό Ναυτικό (US Navy) εντός χρονοδιαγράμματος και εντός προϋπολογισμού, ακριβώς όπως κάνουμε με κάθε F/A-18E/F.»

Το EA-18G είναι το μόνο μαχητικό-πλατφόρμα το οποίο παρέχει ένα πλήρες φάσμα αερομεταφερόμενης ηλεκτρονικής επίθεσης (airborne electronic attack – AEA), μαζί με τις δυνατότητες σκόπευσης και αυτοάμυνας οι οποίες προέρχονται από το μαχητικό πρώτης γραμμής του Πολεμικού Ναυτικού (US Navy), το F/A-18E/F Block II Super Hornet.

Προερχόμενος από το διθέσιο F/A-18F Block II, ο ευέλικτος σχεδιασμός του EA-18G επιτρέπει στους χειριστές του να επιχειρούν είτε από το κατάστρωμα ενός αεροπλανοφόρου είτε από επίγειες εγκαταστάσεις. Το EA-18G αντικαθιστά την υφιστάμενη πλατφόρμα AEA του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το EA-6B Prowler, το οποίο ήταν σε υπηρεσία από το 1971. Το EA-18G ενσωματώθηκε στο στόλο των αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ το 2008, όταν εισήχθη στο στόλο της εκπαιδευτικής μοίρας VAQ-129.

Η Boeing, ως κύρια κατασκευάστρια εταιρεία και υπεύθυνη για τη συνολική ενσωμάτωση του οπλικού συστήματος, ηγείται της βιομηχανικής ομάδας του EA-18G Growler, η οποία επίσης περιλαμβάνει τις Northrop Grumman, Raytheon and General Electric Aircraft Engines.