Βενιζέλος:»Οι εξοπλισμοί δεν είναι το κύριο πρόβλημα της χώρας».

14,5 δις για τα τα επόμενα 15 χρόνια θα είναι το ποσό που θα δαπανηθεί για τις εξοπλστικές ανάγκες της χώρας. Αυτό υποστήριξε ο ΥΕΘΑ Ε.Βενιζέλος μιλώντας σε εκδήλωση της ΣΕΘΑ,που έγινε στη ΛΑΕΔ.

Ο κ.Βενιζέλος μίλησε κυρίως για την οικονομία σε σχέση με τις δαπάνες των εξοπλισμών. Είπε ο ΥΕΘΑ:

”Μια οικονομικά ισχυρή χώρα έχει φωνή πολιτική και διπλωματική διεθνώς η οποία μπορεί αν είναι πολύ πιο ισχυρή και αποτελεσματική από την φωνή μιας χώρας η οποία είναι υπερ-εξοπλισμένη στρατιωτικά, η οποία έχει πολύ μεγάλο όγκο Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά η οποία δεν μπορεί λόγω οικονομικής αδυναμίας να παρέμβει με εύστοχο και αποτελεσματικό τρόπο στο γίγνεσθαι και στην πραγματικότητα να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα και να προστατεύσει την θέση της μέσα στον περιφερειακό και μέσα στον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων”.

•”Οι αμυντικές δαπάνες της χώρας από πέρυσι, το 2010 και με πολύ καθαρό τρόπο από φέτος, το 2011, κινούνται συνολικά σε ένα επίπεδο χαμηλότερο του 2% του ΑΕΠ.

•” Έχουμε πετύχει μια μείωση του προϋπολογισμού η οποία φτάνει πια το 25% σε σχέση με το 2009. Αυτό, ενώ ταυτοχρόνως έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τις επιπτώσεις των οριζόντιων εισοδηματικών περικοπών στο στρατιωτικό προσωπικό στο μέγιστο δυνατό σημείο. Δηλαδή καταφέραμε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές περικοπές αυτού του είδους, γιατί ούτως ή άλλως αυτό που η Πολιτεία προσφέρει στο ένστολο προσωπικό είναι πολύ μικρότερο από αυτό που αξίζει το στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω του βάρους και της σημασίας της προσφοράς του στην πατρίδα. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίσαμε τους προηγούμενους μήνες και το μεγάλο ανοιχτό ζήτημα που ήταν το συνταξιοδοτικό καθεστώς των στρατιωτικών. Βεβαίως, όταν βλέπει κανείς τώρα τον συνολικό προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ, που σε επίπεδο πραγματοποιήσεων για το 2011 θα κινηθεί μεταξύ 4,5 και 4,7 δισ. ευρώ (πιο κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ), από τα 6 και πλέον των προηγούμενων οικονομικών ετών, θα δει ότι το ποσοστό της δαπάνης για αμοιβές προσωπικού είναι πολύ υψηλό σε σχέση με τη συνολική δαπάνη.

Εξοπλισμοί: “ Έχουμε περιορίσει τις εκταμιεύσεις πέρυσι στο 1,1 δισ. ευρώ, φέτος θα κινηθούμε χαμηλότερα από το όριο αυτό και στόχος μας είναι από του χρόνου και για τα επόμενα 15 χρόνια να μην ξεπερνάμε σε ετήσια βάση τα 800 – 850 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες θα κινούνται στο επίπεδο του 0.3% του ΑΕΠ. Αυτός είναι ο όγκος των δαπανών. 800 εκατομμύρια ευρώ περίπου είναι για ένα φυσιολογικό, συμβατικό ετήσιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων λιγότερο με το 10%. Είναι σε σχέση με τον όγκο του ΕΣΠΑ λιγότερο από το περίπου 3,5%. Άρα σε σχέση με άλλους μεγάλους τομείς δημόσιων δαπανών, οι δημόσιες δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα είναι δραστικά περιορισμένες και πάντως δεν είναι το κύριο πρόβλημα της χώρας σε καμία περίπτωση”.

•”Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Προμηθειών της επόμενης 15-ετίας 2011-2025 που κινείται σε ένα επίπεδο συνολικού προϋπολογισμού της τάξεων των 14,5 δις ευρώ. Αυτό σε συνδυασμό με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις και με δεδομένο ότι φυσικά δεν πρόκειται να εκτελεστεί πλήρως αυτός ο κατάλογος προτεραιοτήτων που συγκροτεί μια δεξαμενή μέσα στην οποία πρέπει να κινηθούμε, μας επιτρέπει να τηρούμε το όριο πληρωμών των 850 εκατομμυρίων για τα επόμενα έτη”.