Διευκρινήσεις Lockheed Martin για το F-35

Η ακρίβεια είναι το ζητούμενο για τη Lockheed Martin κι επειδή κάποιοι πιθανόν να έβγαλαν το συμπέρασμα ότι όπου να ΄ναι παραγγέλνουμε,ο κ.Ντένης Πλέσσας μας έστειλε γραπτώς το τι ακριβώς είπε σε σχετική ερώτηση για το εκτιμώμενο κόστος του αεροσκάφους:

«Η Lockheed Martin εκτιμά ότι σαν αποτέλεσμα της ωρίμανσης της παραγωγικής διαδικασίας, και των επενδύσεων που η Lockheed Martin πραγματοποιεί προς τη κατεύθυνση της βελτίωσης της διαδικασίας παραγωγής, το εκτιμώμενο κόστος του F-35 (διαμόρφωση CTOL – Conventional Take Off and Landing) σε δολάρια του 2010, θα είναι περίπου $60 εκ. κατά μέσον όρο.
 
Αεροσκάφη που παράγονται νωρίς στην παραγωγική διαδικασία συνήθως έχουν υψηλότερο κόστος. Όσο η εταιρεία επενδύει σε ειδικά εργαλεία και μεθόδους παραγωγής που βελτιώνουν τη ‘’καμπύλη εκμάθησης της παραγωγικής διαδικασίας’’ (learning curve) το κόστος αυτό μειώνεται σταδιακά. Το κόστος του F-35 για την Ελλάδα θα εξαρτηθεί φυσικά από την χρονική στιγμή ενδεχόμενης παραγγελίας και τη διαμόρφωση του αεροσκάφους που θα επιλεγεί.»