Η πρόωρη «Μεγάλη Εβδομάδα» των εξοπλισμών,δεν έχει Ανάσταση!

Η συνάντηση του επικεφαλής της επιτροπής διαπραγματεύσεων για τις φρεγάτες Fremm,με τα μέλη της αντίστοιχης γαλλικής επιτροπής δεν ήταν ευχάριστη για τους Γάλλους.

Ο πλοίαρχος μηχανικός τους ανακοίνωσε ότι ο ίδιος μετατίθεται στο Στόλο και ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του. Το ίδιο ισχύει και για δύο ακόμη μέλη της επιτροπής.

Αυτό που εισέπραξαν οι Γάλλοι είναι ότι η συμφωνία για την ναυπήγηση φρεγατών Fremm απομακρύνεται κι άλλο και κάποιοι τη θεωρούν «τελειωμένη».

Αντιθέτως από την πλευρά του ΠΝ διαβεβαιωνουν ότι τα μέλη της επιτροπής θα αντικατασταθούν «και οι διαπραγματεύσεις κάποια στιγμή θα συνεχιστούν».

Όλα δείχνουν ότι το πρόγραμμα των Fremm, στη καλύτερη περίπτωση «μπαίνει ψυγείο» και στη χειρότερη μεταφέρεται στις καλένδες.

Το κλίμα δεν είναι καλό ειδικά μετά από τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ ,οι οποίες επιβεβαίωσαν το τεράστιο κόστος του προγράμματος,που ο κ.Βενιζέλος προσδιόρισε στα 7 δις ευρώ!

Το πρόγραμμα είχε συνδεθεί άμεσα με την τύχη των ναυπηγείων Ελευσίνας καθώς υπήρχε συμφωνία για ναυπήγηση των φρεγατών στην Ελευσίνα.

Τα ναυπηγεία έχουν ενταχθεί στο άρθρο 99 ,η πτώχευσή τους έχει προσωρινά αποφευχθεί μετά από μία τονωτική οικονομική ένεση 100 εκατομμυρίων που τους δόθηκαν από χρωστούμενα του ελληνικού δημοσίου αλλά και από μία τετράμηνη παράταση που πήραν για να παρουσίασουν ένα σχέδιο διάσωσης.Χθες έγινε και σχετική συνάντηση στο ΓΕΝ  «μεταξύ εκπροσώπου εταιρείας «ΝΒΕΕ» (κ. Ε. Καλλιγέρης) και αρμόδιων επιτελών του ΓΕΝ, με σκοπό τη συζήτηση επί οικονομικών ζητημάτων και ζητημάτων τιμολογήσεων των αναπροσαρμογών, στα πλαίσια του προγράμματος Ναυπήγησης των ΤΠΚ»όπως ανακοινώθηκε.

ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΤΑ BMP

Το πρόγραμμα των φρεγατών Fremm,είναι το δεύτερο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο «στραβώνει» τις τελευταίες ημέρες . Είχε προηγηθεί το τέλος και «με τη βούλα» της προμήθειας 450 Τεθωρακισμένων BMP-3 από τη Ρωσία,ύψους 1,7 δις.

Παρά την επιμονή συγκεκριμένων συμφερόντων να παρουσιάζουν μια «εικονική πραγματικότητα» σύμφωνα με την οποία και τα δύο προγράμματα -φρεγάτες και ΤΟΜΑ- βρίσκονταν…μισό βήμα από την υπογραφή τους η πραγμτικότητα είναι τελείως διαφορετική . Οι ρώσοι μάλιστα αναζητούν ευθύνες σε όσους από την Αθήνα είχαν δημιουργήσει τις σχετικές ψευδαισθήσεις. Η Rosoboronexport, η κρατική ουσιαστικά εταιρεία που ελέγχει όλες τις εξαγωγές ρωσικών όπλων και τις σχετικές συμφωνίες είναι έτοιμη να «ζητήσει λογαριασμό».

Το «πάγωμα» των εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν είναι ευχάριστο,όχι μόνο γιατί επηρεάζει αρνητικά την ισχύ των ΕΔ,αν δεχτούμε βέβαια ως δεδομένο ότι τα όπλα που αγοράζονται είναι αυτά που πράγματι χρειαζόμαστε. Έχει να κάνει με τις δουλειές και άρα τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων και με την τύχη πολλών,μικρών και μεγάλων ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας.