Και τα Eurofighter θέλουν …τα ανταλλακτικά τους.

Κι όμως δεν “πάσχει” μόνο η Ελληνική ΠΑ από έλλειψη ανταλλακτικών για τα μαχητικά της αεροσκάφη. Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και στη RAF . Και μάλιστα όχι για τα παλαιά της αεροσκάφη,αλλά για το Eurofighter Typhoon!

Το αεροσκάφος, συνελήφθη ως ιδέα ενώ ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη. Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία, συνελήφθη στον Ψυχρό Πόλεμο,συμφώνησαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου.

Η Βρετανία αρχικά είχε παραγγείλει 232 αεροσκάφη. Κατέληξε να παραγγείλει μόλις τα μισά. Το κόστος του μαχητικού ήταν εξαιρετικά υψηλό.Κοντά στα 180 εκατομμύρια ευρώ με τη διαμόρφωση που το ήθελαν οι Βρετανοί. Το συνολικό κόστος της απόκτησης των αεροσκαφών έφθασε τα 30 δις,ένα ποσό υπέργκο.

Το πρόβλημα στη ροή των ανταλλακτικών προκαλεί μία σειρά προβλημάτων στη RAF, η οποία επείγεται να τελειοποιήσει τις δυνατότητες του αεροσκάφους στις αποστολές επίγειων προσβολών. Το Eurofighter έπληξε για πρώτη φορά στόχους εδάφους στις επιχειρήσεις της Λιβύης.

“Τα προβλήματα με τη διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών δεν επιτρέπουν στα Typhoons να πετούν όσες ώρες απαιτούνται με αποτέλεσμα και η εκπαίδευση των πιλότων να μην είναι αυτή που θα έπρεπε. Μόνο 8 από τους 48 πιλότους είναι έτοιμοι για επιθέσεις σε επίγειους στόχους”,αναφέρουν σε έκθεσή τους βρετανοί βουλευτές.

Το αεροσκάφος, σχεδιάστηκε ως το ευρωπαϊκό μαχητικό που θα μπορούσε να επιτεθεί στη Σοβιετική Ένωση και να εμπλακεί σε μάχες με τα εξαιρετικά της αεροσκάφη. Με τη πτώ ση της Σοβιετικής Ένωσης στο Eurofighter δόθηκε ρόλος αεράμυνας,ο οποίος θα είναι πρωταγωνιστικός κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου του χρόνου.